veol.hu/Molnár Sándor, Sági Ági, tóth B. Zsuzsa | 2021.05.09. 12:00
A balatoni települések nagyon készülnek a nyári szezonnyitásra
A Kisfaludy turisztikai fejlesztési program strandfejlesztési konstrukciójának köszönhetően folyamatosak a fejlesztések a népszerű Balaton-parti fürdőhelyeken.

A balatoni önkormányzatok nagyon készülnek az idei nyitásra a sok szempontból megújuló fürdőhelyeken. Van, ahol pünkösdkor nyitnak, és lesz, ahol az időjárástól, a levegő és a víz hőmérsékletétől teszik függővé a pénztárak nyitását.

Alsóörsön az önkormányzat üzemelteti a balatoni fürdőhelyet. Pandur Ferenctől, a Településműködtetési és Községgazdálkodási Szervezet intézményvezetője elmondta a Veolnak, hogy 2017-től a strandok felújításainak, beruházásainak alapját a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program biztosítja, amelynél már háromszor pályáztak sikeresen. Először a pavilonsor épületei újultak meg, és térkő burkolatot kaptak az előttük lévő fogyasztóterek. A második ütemben egységes táblákat helyeztek el a strandon, továbbá kabinokat és öltözőszekrényeket telepítettek.

Pandur Ferenc az alsóörsi strandon a gyerekpancsoló öbölnél, háttérben a megújult csúszda
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A 2021 májusában záruló harmadik ütemben pedig beszereztek egy újabb, 20 négyzetméteres vízi stéget, 20 darab szelektív hulladékgyűjtő edényt, megújították a vízkiviteli művet és új, automata öntözőrendszert fektettek le. Mintegy hatezer négyzetméteren új gyepszőnyeget is kap a strand május második felében. Emellett a tulajdonossal együttműködve megújult a szolgáltatások között szereplő csúszda is, amely magasabb és hosszabb lett.

Az alsóörsi strand hivatalos nyitvatartási ideje május 15-től szeptember 15-ig tart, viszont az utóbbi évek tapasztalata az, hogy csak június elejétől válik fizetőssé. Ennek pontos időpontjáról a polgármester és az üzemeltetők döntenek majd idén is, a hőmérséklet és a vízhőfok figyelembevételével. A felkészülési időszakban is látogatható a népszerű fürdőhely, a Strand sétányon lévő nyilvános illemhelyek pedig térítésmentesen vehetők igénybe.

Ábrahámhegyen a Kis­fa­ludy turisztikai fejlesztési prog­ram keretében ezer négyzetméternyi gyepszőnyeggel szépült a strand, valamint 77 négyzetméterrel nagyobb lett a mobil napozóstég. Két kültéri zuhanyzóval bővült a strand, a közel 80 régi padot újakra cseréltük – számolt be Vella Zsolt polgármester.

Önerőből a napokban új játszótér készül a legrégebbi helyére. Virágosítanak, új fákat ültetnek, felkészítik a sportpályákat. Pünkösdkor nyitják a strandot, ahol 16 óra után fél áron adják a belépőjegyet.

Idén nyáron is számos sportprogramnak adnak helyet, például a III. Szarka Zoltán lábteniszversenynek, a Nádori sportnapnak, a Mozdulj, Balaton! eseményeinek, a tizedik triatlonversenynek és az Ábrahám-kupának.

Szebeny Béla padokat fest az alsóörsi strandon
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Szigligeten a tervek szerint június negyedikén nyit ki a strand, ahol a tavalyi Kisfaludy program keretében elkészült három öltözőkabin. Balassa Dániel polgármester szerint rendben van a település fürdőhelye, ahol idén is két pénztár lesz nyitva csúcsidőben. A belépőjegy ára délután sem lesz olcsóbb, viszont a 19 órai zárás után éjfélig, valamint hajnali öt órától a reggel hét órai nyitásig ingyen látogatható a népszerű szigligeti strand. A szolgáltatások a régiek, a vendégek igényeit kielégítik. A parkolás idén is ingyenes lesz az önkormányzati parkolóban, amelynek nem bővült a területe. Viszont a hosszú távú tervek között szerepel az autóforgalom korlátozása a településen, Szigliget vezetői keresik ennek lehetőségét.

– Amint a jogszabályok ezt lehetővé teszik, nyithatnak a város strandjai – tájékoztatta a Veolt Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő polgármestere. Hozzátette, felkészültek a nyitásra, és több újdonsággal is várják a látogatókat.

Szigligeti strand
Fotó: Mihály Szilvia

Május végéig elkészül a tobruki strandon az új külső öltöző, amelyet mozgáskorlátozottak is használhatnak majd. A Föveny-csúszdát tavaly nyárra újították fel teljesen, ekkor kicserélték a csúszdapályákat és a tartópilléreket. A pályatartó szerkezetet és a csúszda lépcsőházát újrafestették, az indítóállványra napvédő tetőt helyeztek, a csobbanó vízfelület köré új úszóstég került, és a fejlesztéshez gépészeti beruházások is kapcsolódtak. Fontos újdonság, hogy idén a strandbelépőt bankkártyával vagy SZÉP-kártyával is ki lehet majd egyenlíteni.

Balatonkenese legnagyobb fürdőhelyén, a Vak Bottyán strandon idén sikerült megépíteni a régóta várt plázsrészt, amely a legkisebbeknek biztosít pancsolási lehetőséget – tudtuk meg Túri Ferenc strandgondnoktól. A Kisfaludy program pályázati forrásából baba-mama szoba épült, az öltözőket és a vizesblokkokat teljesen felújították. Szintén a balatonkenesei városgondnokság üzemelteti az akarattyai Bezerédj strandot. Itt a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati forrásából két teljesen új vizesblokk épült mosdóval, tusolóval, az egyikben baba-mama szobával, mozgáskorlátozott-mosdóval, tusolóval.

– Ha a jogszabályok lehetővé teszik, és az idő is szép lesz, akkor pünkösdkor kinyitnak a strandjaink – tette hozzá Túri Ferenc.

Forrás: Veol.hu
Nyitókép: Szücs Ildikó/Alsóörsi strand

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva