Szaniszló Hajnalka | 2019.12.21. 06:00
A déli part programjai és látnivalói az adventben
Nyáron a fesztiválok, ilyenkor pedig egymást érik az adventi rendezvények, de látnivalókat is érdemes felfedezni, mielőtt még kora este egy finom forralt borral a kezünkben belevetjük magunkat az illatos karácsonyi forgatagba. Segítünk eligazodni a déli parton.

Összeállítottunk egy ötös listát, amely igazából sokkal több, mint öt program és látnivaló, de mégiscsak egyfajta toplista, amelyet szubjektív módon raktunk össze a likeBalaton.hu olvasóinak.

Tettük mindezt úgy, számos alternatívát is kínálunk számotokra, ha a december egy részét a déli parti régióban szeretnétek tölteni: adventi vásárok, műjég, történelmi városrészek, villák, vár és persze zene, fények, illatok és a Balaton utánozhatatlan téli hangulata vár benneteket.

Böröczky Bulcsú videója után mutatjuk az ötös listát.

Star Wars (Balatoni verzió) 😀

Star Wars (Balatoni verzió) 😀

Közzétette: Drónfotó és Videó Böröczky Bulcsú – 2019. október 11., péntek

 

5. SZAMÁRKŐ – ZAMÁRDI

Zamárdi egyik legizgalmasabb helye (a nyári fesztiválok mellett) a Szamárkő, hiszen ilyenkor is túrázhatunk még egy kicsit! Az erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán egy vályúszerű mélyedést és ennek végén “tűzgödröt” látunk. A sziklához délről egy kör alakú, nehéz, faragott kő támaszkodik. A közelben álló kisebb kövön pedig két nyom látható. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két nyom pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma. Eddig a legenda. Egy régebbi balatoni ismertető pedig azt írja: A Szentföldről hozták a keresztes vitézek. ”Mindez mese. A valóság az, hogy a kő helyben képződött a vulkáni utóműködés idején. A mélyből feltörő gőzök és gázok, a forró víz és a benne lévő ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kőzetté. A szürke homokkőben megkövült csigák láthatók.

Zamárdiban is lesz adventi gyertyagyújtás, december 22-én meggyújtják a negyedik adventi gyertyát a Szabadság téren. Fellép Takáts Eszter, a Veszprémi Utcazene Fesztivál korábbi nyertese, a Pécsi Tudományegyetem művészeti karának karvezetői szakán végzett pécsi dalszerző, énekes, gitáros.

 

4. EVANGÉLIKUS TEMPLOM – SIÓFOK

Makovecz-rajongók és persze mindenki más számára is ajánlott a siófoki evangélikus templom meglátogatása, amely tervezőjéhez méltó, különleges és rendhagyó építészeti megoldásokkal épült. A napjainkban már a város egyik jelképének számító, Makovecz Imre tervei alapján organikus stílusban született épület 2014 óta országos műemléki védelem alatt áll. Ez volt az első Makovecz Imre által tervezett templom Magyarországon. A „Krisztus hajójának” is nevezett épület négy része a négy égtáj felé mutat, és négy bejárata van. Aki elsétál a templomig, érezni fogja az építmény faszerkezetének kellemes illatát is. A szükséges faanyag jó részét egyébként Siófok finn testvérvárosa, Oulu küldte, ezért hálából az épület körüli közterületet Oulu parknak nevezték el.

 

3. KEREKI MADÁRPARK

A Balatonföldvártól pár kilométerre fekvő Kerekiben egy madárkert létesült, ahol 8 ezer négyzetméteren közel 300 pompás színezetű, csodálatos madarat láthatunk. A kisállatparkban más meglepetés is vár ránk, például a cuki Benett-kenguruk. A papagájok épp permetfürdős zuhanyt kapnak a késő délutáni melegben, és érkeznek a friss gyümölcsfalatok is. A dísztyúkok már ott tolakodnak a görögdinnyéért, az ara-papagájokat mogyoróval kínálják. Elképesztően ügyesen fogják karmaik között a csonthéjas gyümölcsöt, úgy ropogtatják. Ausztrália és Ázsia szárnyasai mellett Afrika és a dél-amerikai Amazonas esőerdőinek madárvilágával is megismerkedhetnek itt a vendégek. További részletek a címre kattintva érhetőek el.

 

2. BL YACHT CLUB – KORCSOLYAPÁLYA – BALATONLELLE

Balatonlellét méltán nevezhetjük a vitorlázás fellegvárának is, mivel a magánkézben lévő modern szálláshelyként is üzemelő BL YachtClub területén is található egy télen is működő kikötő. A BL YachtClub egyébként téli élményközpontként is üzemel. A hideg évszakban megtalálható itt jégpálya, közvetlenül a Balaton-partra állított élményszauna, innen indulnak és futnak be a téli vitorlásversenyek és túrák és lehet jókat enni, inni, szórakozni.

December 28-án pedig futógálát is rendeznek a településen. Itt találod a részleteket.

A BL YachtClub drónfotója

 

1. VÍZTORONY – SIÓFOK

Siófok jelképévé vált víztorony a város leglátványosabb építménye, egyben jelképe is. Ha valaki szeretne felülről letekinteni a városra és a Balatonra, akkor mindenképpen menjen fel a Víztorony felsőbb szintjeire, ahová panorámaliftekkel lehet feljutni. Felül a lenyűgöző kilátáson kívül – hiszen innen egészen a Tihanyi-félszigetig el lehet látni – kávézó, oxigénbár és a Samsung interaktív élményközpontja működik. A Szentkirályi nevével fémjelzett oxigénbár külön érdekessége, hogy forog a tengelye körül, így az asztalunknál ülve akár folyamatosan élvezhetjük a körpanorámát.

Ha Siófokon jártok, ne hagyjátok az Aranycsengő adventi vásárt sem, amelyet a Víztorony lábánál rendeznek meg. Ismét felsorakoznak a díszes pompába öltöztetett kis faházak, melyek tehetséges kézművesek termékeit rejtik és természetesen koncertek is lesznek, amelyek még hangulatosabbá teszik az ünnepi készülődést.

Semmi különlegesre nem vágysz az adventi időszakban, csak egy kis lazítása? Egy jó forralt borra és néhány kedves dallamra? Akkor a Balaton körüli karácsonyi vásárokat neked találták ki!

Itt megtalálod a teljes listát!

Ha inkább mozgalmasan töltenél el egy délutánt és imádsz csúszkálni, itt megtalálod a minden eddiginél bőségesebb balatoni jégpálya-kínálatot is.

Még több adventi programra és karácsonyi vásárra vágysz? Itt tudsz böngészni!

Szeretnél másik balaton-parti településen is szétnézni? Keresgélj nálunk!

Nyitókép: Pixabay

Összeállította: Krausz Andrea, Szaniszló Hajnalka

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva