2020.03.16. 21:00
A lábukkal szavaztak, úgy döntöttek, Somogyban jó igazán enni, inni, pihenni
Ismét rekordot döntött a turizmus tavaly Somogyban. A KSH statisztikai adataival nem minden településvezető ért egyet, mondván a helyi nyilvántartás egészen mást mutat.

A KSH adatai szerint továbbra is Siófok viszi a pál­mát a megyében, s az országos toplista második helyét is kiérdemelte a város. Az elmúlt esztendőben 676 610 éjszakát pihentek a város szállodáiban, panzióiban a turisták. A második helyre került a megyei rangsorban Zamárdi városa a maga 187 521 vendégéjszakájával.

– A magánszállásokkal együtt 335 000 vendégéjszakát produkáltak a szolgáltatók tavaly – összegzett Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. – Évek óta dobogósok vagyunk, csak két nagyobb város Siófok és Balatonfüred előz meg minket. Ez teljesen jól mutatja, hogy népszerű a településünk.

Zamárdi szabadstrand (Fotó: Krausz Andrea)

 

A városvezető elmondta: 160 millió forint volt tavaly az idegenforgalmiadó-bevétel, amely jelentős tétel a költségvetésben. Hozzátette: idén számítanak némi visszaesésre, hiszen a kötelező adatszolgáltatás bevezetése miatt többen is visszaadták magánszállásadói engedélyüket.

A megyei 1,7 millió vendég­éjszakához hozzájárult Balatonföldvár is a 77 963 vendégéjszakájával, amely azonban Holovits Huba polgármester nem éppen reális szám. – A statisztikai adatok nem azt mutatják, mint a mi kimutatásaink – húzta alá a városvezető. – Szemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataival mi azt látjuk, hogy 129 ezernél is többen fizettek IFA-t. Az igaz, hogy csökkenés észlelhető a balatonföldvári fizetőszálláshelyek forgalmában, de ez annak köszönhető, hogy több szálloda nem üzemel átalakítás miatt. Holovits Huba hozzátette: az általuk mért vendégforgalommal a TOP 10-ben lenne Balatonföldvár helye.

– Úgy értékelünk, hogy az irány, amelyet kitűztünk magunk elé hozza az általunk támasztott elvárásokat – sommázta a városvezető. – Balatonföldvár egy prémium kategóriájú üdülőhelynek épült, egyértelműen a minőségi turizmusra és a fizetőképes vendégekre fókuszálunk. Ezek a számok azt mutatják, hogy a fizető vendégek száma nem csökkent. Tehát az, hogy a vendég­éjszakák száma kevesebb, még nem jelenti azt, hogy a bevétel is csökkent.

Balatonföldvár, Nyugati strand (Fotó: Krausz Andrea)

 

A KSH 43 987 vendégéjszakát mért 2019-ben Fonyódon, amely azonban nem tartalmazza a városban többségben lévő magánszálláshelyek adatait. – Több mint 800 magánszállásadó van Fonyódon – mondta Hidvégi József polgármester. – Ha az ő vendégéjszakáikat is hozzáadjuk, akkor az adóköteles vendégéjszakák száma meghaladja a 103 ezret. Az IFA-mentes vendégéjszakák száma pedig közel 42 ezer volt és akkor azt még nem is mondtam, hogy a fonyódligeti gyermektábor miatt kiesett majdnem 80 ezer.

Fonyód, felújított Walko-kilátó (Fotó: Krausz Andrea)

 

Hidvégi József hozzátette: éppen az ilyen statisztikai adatok miatt szorgalmazza évek óta, hogy szállodák vagyis kereskedelmi szálláshelyek épüljenek Fonyódon. – Mivel Fonyódon többségben vannak a magánszállások, szükségesnek tartanám, hogy ők is részesüljenek az állami program különböző támogatásaiból – mondta.

Forrás: Sonline.hu

Nyitókép: Rozé Fesztivál Zamárdiban/Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva