Krausz Andrea | 2021.01.08. 07:00
A turizmust illetően nincs más megoldás, mint a védőoltás
A Balatonért tevékenykedő véleményvezérek szerint a koronavírus elleni vakcina beadatása nem lehet kérdés. Ahhoz, hogy visszakapjuk a régi életünket, hogy tehermentesítsük az egészségügyet, és megvédjük szeretteinket, minél több embernek védettséget kell szereznie. Ketten a balatoniak közül már túl is vannak az oltás első fordulóján. És szeretnék elmondani, hogy semmi bajuk.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke az elsők között jelezte Facebook oldalán, hogy mentősként nagyon is várja, sőt kéri az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinát.

– Az elmúlt 30 éves szakmai tevékenységem során megszámlálhatatlan alkalommal kaptam különböző védőoltásokat. Olyanokat is, amelyeket az átlag, hétköznapi ember nem kér, mert nem dolgozik olyan veszélyes közegben. Soha nem volt mellékhatásuk, és megvédtek – tette le a voksát a balatoni vízimentéssel is foglalkozó szakember, aki azóta már túl is esett a védőoltás első adagján.

Jó lenne, ha mindenki élne a lehetőséggel!

– A VMSZ az elsők között kapott egy védőoltási lehetőséget. Elsőként a mentőautóban dolgozók, aztán a hajóvezetők, majd az irodai dolgozók élhetnek ezzel. A Semmelweis Egyetem klinikáján Merkely Béla professzor által én is megkaptam az első adag oltást, és semmiféle mellékhatást nem érzek. Azért kezdtem bele a vakcinázás népszerűsítésébe, mert látom a környezetemben, hogy nagy a bizonytalanság.

Én bízom a szakemberekben, valamint a szakértőkben, és nem hagyatkozom kívülállók információjára.

Ez egy korszerű hatóanyag, mellékhatásokról pedig minden egyes gyógyszer összehajtogatott kis papírján bőséggel olvashatunk. Mégis tömegével szedjük a gyógyszereket. Jó lenne, ha mindenki élne a koronavírus elleni vakcinával, és nem hanyagolná el senki sem az egészségét, mint ahogy sokan teszik – emelte ki Bagyó Sándor.

Posted by Bagyó Sándor Alex on Wednesday, January 6, 2021

Kérdőívet töltött ki, fél óráig figyelték

A VMSZ hajóvezetőjeként Tóth Balázs is ugyanakkor részesülhetett a védőoltásban, mint Bagyó Sándor. A négy évszakos balatoni turizmus atyjaként, valamint a Balatoni Kör elnökségi tagjaként Tóth Balázs sem lamentált egy percig sem a felajánlott lehetőségen. Azóta semmilyen mellékhatást nem észlelt magán.

– Ki kellett tölteni egy sor kérdésből álló adatlapot: allergiás vagyok-e, milyen betegségeim vannak. Testhőmérséklet-mérés is volt, és megkérdezték, hogy nem éreztem-e rosszul magam az utóbbi időben. Alaposan megvizsgáltak, majd az oltás után bent maradtam egy félórás megfigyelésre.

Nem éreztem semmi különleges dolgot, csak mintha egy influenza-elleni oltást kaptam volna.

Egyébként tájékoztattak, hogy számítani lehet fáradékonyságra, az oltás helyén keletkező duzzanatra, esetleg kézzsibbadásra. De semmi ilyesmi nem történt velem.

Nem éreztek mellékhatásokat
Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Nincs más esélyünk, ha vissza szeretnénk kapni az életünket

Tóth Balázs véleményvezérként indított el egy párbeszédet közösségi oldalán. Most úgy érzi, hogy bedobott egy követ a vízbe, ami hullámokat vet majd, de szerinte a turizmust illetően sincs más megoldás, mint a védőoltás.

– Fontos lenne tudomásul venni, hogy nincs más opció. Nincs más esélyünk, ha vissza szeretnénk kapni az életünket. Addig nem tudunk utazgatni, amíg nem lesz kellő számú ember beoltva.

Egyre több légitársaság vállalja fel azt a döntést, hogy oltás nélkül nem enged fel a repülőre, és egyre több olyan ország van, ahová oltás nélkül nem lehet belépni.

Egy ismerősöm a napokban azt mesélte, hogy Dubaiban csak úgy mehetnek a vendégek szállodába, ha ott, a recepciónál elvégeztetik a COVID-19-tesztet, ami egy elég kellemetlen folyamat. Akkor inkább az ember beoltatja magát, és felmutatja, hogy igen, én védve vagyok a vírus ellen. Azt gondolom, hogy az oltásokkal tehermentesítjük majd az egészségügyet, és onnantól kezdve lehet majd utazgatni – összegzi a balatonlellei BL YachtClub vezetője.

Tóth Balázs elindított egy párbeszédet az oltásról
Fotó: Mihály Szilvia

 

Szemléletváltás zajlik a Balatonnál is

Mint mondja, nyilván vannak olyanok, akik szerint most „megcsipelik” az embereket, de olyanok is hangot adnak véleményüknek a neten, akik szerint lapos a Föld.

–Léteznek összeesküvéselmélet-hívők és vannak vírustagadók is. Ezzel nem tudok mit kezdeni.

Józan gondolkodású, felelős vállalkozóként azt látom, hogy a magunk és szeretteink védelmében be kell adatni a vakcinát.

74 éves édesanyámat nem tudom másképp megvédeni, csak úgy, hogy igyekszem nem fertőzővé válni – emelte ki Tóth Balázs, aki hozzátette, hogy úgy tűnik, az idegenforgalomban a napokban még nem lesz „nyitás”. – Vendéglátókkal, szállásadókkal beszélgetve úgy érzem, hogy mindenki felkészült a vírus miatti intézkedések fenntartására.

Megmaradhat például a maszkhasználat, a kézfertőtlenítés vagy a távolságtartás.

A vírus rányomja a bélyegét a jövőre, és egyfajta szemléletváltás megy végbe a Balatonon is – összegzett Tóth Balázs.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva