Krausz Andrea | 2019.02.03. 17:57
Balatoni jégtörés vitorláshajóval – útra kelt a Hidegenlégió
Négy jacht indult el a balatonlellei BL Yacht Club kikötőjéből 16 emberrel a fedélzetén, hogy átkeljenek Badacsonyba. Az elszánt csapatot az sem riasztotta vissza, hogy a kikötő kijáratánál át kellett verekedni magukat egy kis jégen, mert az időjárás egyébként pont megfelelő volt a vitorlázásra. Szerintük.

Amúgy tényleg nem volt hideg. 6 fokot mutatott a hőmérő a parton, csak néha szemerkélt az eső. A hétvégén kifejezetten tavaszias volt az időjárás, a melegfront sokat alakított a Balaton nem túl vastag, partmenti jegén. Szombaton még nagyjából 300 méter távolságra volt befagyva a tó, vasárnapra viszont sokat olvadt.

Eredetileg egy többnapos téli portyát hirdettek meg a szervezők, melyen közel százan vettek volna részt, de a jég miatt inkább úgy döntöttek, hogy az egészet március elejére halasztják. A kemény mag azonban nem hátrált meg, ők fogták magukat és átmentek Badacsonyba.

– Ha síelni lehet, akkor vitorlázni is lehet télen, amíg be nem fagy a tó – mondta nemes egyszerűséggel Kovács János, a Szofi nevű hajó tulajdonosa, aki a feleségével vágott neki az egy napos túrának. A gyáli házaspár úgy tűnik, hogy minden lehetőséget megragad a vitorlázásra.

Az északi országokban nem olyan nagy kuriózum a téli vitorlázás, csak nekünk, magyaroknak nincs akkora tapasztaltunk benne. Állítólag a Balti-tengeren folyamatosan vitorláznak, ezért nem árt, ha mi is több gyakorlatra teszünk szert, ráadásul így valóra válhat a „Télen-nyáron Balaton” elnevezésű turisztikai kezdeményezés, vagyis, hogy egész évben érdemes legyen a magyar tengerhez utazni.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke is a csapattal tartott, és mint mondta, a téli vitorlázás egy nagyon szép, természetközeli élmény, mert teljesen más arcát mutatja a tó. A technikai felkészülésnek azonban nagyon alaposnak kell lenni, például ha a vízbe esik valaki, nagyon gyorsan reagálásra van szükség, így mindenkinek kötelező a mentőmellény.

Miközben ezt magyarázta a tévéstáboknak, a többi hajós nyusziugrásban haladt el a kamerák előtt, ennyit a komolyságról. Itt látható:

A további felkészülést egyébként Tóth Balázs főszervező által kiosztott csoki aranypapatkók segítették.

Pach Gábor zamárdi pálinkafőző mester pedig – mivel otthon felejtette az összes üveg pálinkáját – úgy döntött, hogy egy úszógumival biztosítja be magát a hajóútra.

Persze a nyüzsgő sajtósok (élén a LikeBalatonnal) kitalálták, hogy megnéznék maguknak a jégtörést. Így felkéredzkedtünk az egyik legrutinosabb kapitány, Gerő András hajójára, az Öreg Hölgyre. András is újságíró, így nem nagyon lepődött meg, amikor a hajó orra majdnem megbillent, úgy tömörültünk a vitorlás elejébe.

Mindenki felvehette a Hidegenlégió (téli vitolástúra csapatának) egyensapkáját és így néztünk ki:

Az Öreg Hölgy egyébként egy finn építésű hajó, skandináv vizekre tervezték, jeges-sziklás helyeken is vígan közelekedik, úgyhogy mi törtök a jeget a kihajózáskor. Itt a videó a jégtörésről:

A szerencsés kihajózás után Tóth Balázs, a BL Yacht Club vezetője, a Balatoni Kör alelnöke beszélt a túráról és arról, hogy márciusban nem marad el a meghirdetett akció:

Bár az újságíró siserehadnak hamarosan át kellett szállnia egy motocsónakba, mi ugyanis visszatértünk a lellei partokra, az élmény leírhatatlan volt. A víz hihetelenül szép télen, a gyenge hátszélben pedig nem is fáztunk olyan nagyon.

 

 

Kép, videó, szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva