Mihály Szilvia | 2022.09.11. 07:00
A keszthelyi Madárpark lakói is készülnek az őszre
Gyere velünk egy sétára, nézd meg, milyen a Festetics-kastély kertjében található őszi Madárpark, ahol te is etetheted kézből a madarakat.

A keszthelyi madárpark teknőse

A keszthelyi Madárpark a Festetics-kastély kertjében található, nemcsak attól különleges, hogy számtalan vízimadarat mutat meg nekünk, itt kézből etetheted a tóban lubickoló vagy épp a parton totyogó szárnyasokat. Természetesen nem szabad kenyeret, kalácsot, emberi eleséget dobni az állaltoknak, csak a park madárcsemegéjét adhatod nekik.
A madarak mellett a halastó aranyhalai is kedveltek a látogatók körében, ráadásul ha szemfüles vagy, egy teknőst is láthatsz a hatalmasra nőtt pontyok között.

– Az őszi időszakban minden táplálékot összeszednek a halak, a csobogást hallva indul meg a teknős, átgázol a csapaton, majd a partra mászva próbálja meg a beszórt tápot összeszedni. Az ékszerteknőst egy látogató hagyhatta itt a tóban, de kérjük, ne dobják be megunt kedvencüket hozzánk. Sosem győzzük hangsúlyozni, hogy a kisállattartás felelősséggel jár, nemcsak néhány napra, hanem hosszú évekre kötelezi el magát, aki bármilyen házi kedvencet vásárol magának.

A keszthelyi madárpark új sztárjai

– A nyári szezon sokkal jobban sikerült annál, mint ahogy vártam. Lényegesen több magyar látogatónk volt, mint eddig – mondta Rigó Gábor, a keszthelyi Madárpark vezetője. – Mivel a madarak tavasszal későn érkeztek, nem mindegyik tudott párba állni, így a szaporulatunk elmaradt a korábban megszokottól, de azért voltak kicsinyeink. Az ausztrál madaraink télen raknak tojást, a fekete hattyúpárunknál most ültek a fészekre a szülők.

Az idei év nagy kedvencei voltak az eddig itt nem látott koronás daruk. Nagyon szelídek, főleg a kakas, ő szívesen eszik a tenyeredből. Ha bedugod a kezed a kerítésen, óvatosan kicsipegeti belőle az élelmet a nagyjából egy méterre növő afrikai madár. Már kiszínesedtek, két év múlva szaporulatot is várunk tőlük. A fejük tetején levő korona miatt van, aki a madarak királyának hívja őket.

keszthelyi madárpark

A madárpark királya
Fotó: Mészáros Annarózsa

Legyen saját kínai selyemtyúkod

Mint minden állatkert és magántenyésztő, mi is kiárusítjuk a szaporulatot. Az eladott madarak árából veszünk takarmányt és új fajokat a parkba.
Akár neked is lehet pizsamás tyúkod, vagyis kínai selyemtyúkod. Pelyhes tolluk elképesztően puha, nagyon kedvesek, szívesen másznak gazdáik ölébe egy kis simogatásért. Némelyik állat szemét észre sem lehet venni a díszes bóbitától, ezért néha fazonra kell vágni a frizurájukat. Nem röpképes madarak, viszonylag kis helyen elférnek, elég egy alacsonyabb, egy méteres kerítéssel körbevenni őket, máris a kert díszei lesznek a kis méretű, másfél kilogrammos madarak. Nem jellemző rájuk a kapirgálás, magvakkal, füvekkel táplálkoznak.

madárpark

Pizsis tyúk
Fotó: Mészáros Annarózsa

A keszthelyi madárpark árva hattyúi is új gazdát keresnek

A tavon úszkálnak Totó árvái, akik jól megnőttek a legutóbbi látogatásunk óta, nekik éppen befogadó állatkertet vagy állatparkot keresnek, mert nem férnek el a keszthelyi Madárparkban. Totó, a hattyú, aki embernek képzeli magát, az ősz végéig látható a parkban, aztán gazdájához költözik.

 

 

Október közepétől a madarak felveszik a nászruhájukat, egyre színesebbé válnak. A nyári hónapokban többnyire szürke, barna tollazatból csodálatos, élénk színek lesznek, érdemes minden évszakban megnézni őket. Sétáld körbe a kastély parkot is, majd nézd meg a kiállításokat, lenyűgöző látvány a barokk épületkomplexum főúri életmódot bemutató kiállítása is.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Keszthelyre! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Nézd meg a keszthelyi Madárpark képeit!

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva