Krausz Andrea | 2020.03.19. 08:00
Amíg lehet, horgásszunk! - Tényleg ez a legvidámabb karantén?
A világ legjobb karanténjának nevezik viccesen a horgászok a vízpartot, ahol most a szokottnál is nagyobb nyugalomban és csendben hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A tavaszi horgászszezon a Balatonnál is beindult, a koronavírus kapcsán azonban a pecások is fontosnak tartják a távolságtartást és a megfelelő higiéniát.

„Hová érdemes kicsüccsenni?” „Siófok vagy Szántód környékén már beindultak a pontyok?” Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel a balatoni horgászok a közösségi oldalakon, ahol már megjelentek az első posztok a tavaszi fogásokról is.

Bár éppen ragadozóhalas tilalom van, vagyis március 31-ig csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen és a horgászcsónakban tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, kősüllőt, sügért, süllőt megtartani tilos a Balatonon, azért ebben a szép időben sokan kiülnek keszegezni vagy pontyozni a partra.

A balatonfüredi Bozsik Bence is gyakran megosztja a Facebook egyik horgászfórumán fotóit, legutóbb is arról írt, hogy amíg csak lehet, minden lehetőséget kihasznál a pecázásra.

Ezzel a fotóval kívánt jó reggelt a közösségi oldalon (Fotó: Facebook/Bozsik Bence/Balatoni Horgász Fórum)

 

– Láttam a hangulatos reggeli fotóját a parton kihelyezett horgászbotokról. Milyen volt a fogás?
– Sajnos nem volt semmi, úgyhogy el is jöttem, de ez kiszámíthatatlan. A legtöbbször – hála Istennek– lehet fogni, előtte horogra akadt ponty és keszeg is. Ez a fotó Csopakon készült, mert ott és Tihanyban szoktam pecázni, Balatonfüreden ugyanis túl nagy a tömeg.

– Reggelente szokott kiülni?
– Általában délután, vagy este szoktam kimenni, de ma éjszaka nem tudtam aludni. Így inkább felkeltem, és kiültem egy kicsit kikapcsolni magam. A vendéglátásban dolgozom, üzletvezető vagyok egy családias arácsi vendéglőben. Sajnos minket is érint a koronavírus miatti helyzet. Az embernek sok mindent mérlegelnie kell és nehéz döntéseket kell meghoznia. Most indult volna be a szezon, kezdtünk volna egy kicsit visszaerősödni a tél után, de felmerült, hogy egyáltalán nyitva maradjunk-e. Nehéz kérdés, hogy kit küldjünk el, vagy kit tartsunk meg az üzletben, és hogy kitegyük-e magunkat egy esetleges fertőzésveszélynek.

Bozsik Bence egyik 2019-es pontyfogása (Fotó: Facebook/Bozsik Bence)

 

– Ilyen nehéz helyzetben tényleg jó ötletnek tűnik kiülni a nyugalmas vízpartra…
– Igen. Kicsit kikapcsolódik az ember, kiüríti az elméjét. Amúgy a koronavírus folyik mindenhonnan, és ez akár pánikbetegséget is okozhat. Én úgy gondolom, hogy attól hogy benn maradunk a lakásban, azzal nem leszünk előrébb, mert legyengül az immunrendszerünk. Én is próbálom kerülni a közösséget, a vásárlást is minimálisra csökkentem, nagykerből rendelem az árut. Aztán beülök a kocsiba, és meg sem állok Tihanyig, ahol 20-30 méteres körzetben nincs senki, egyedül lehetek. Úgy gondolom, hogy ezt még megengedheti magának az ember.

– Több horgász kellemes karanténnak nevezi poénosan a horgászatot. Ezzel ön is így van?
– Ezt én is így gondolom egészen addig, amíg egészséges valaki, nem zargatja a többi horgászt, megtartja a kellő távolságot, és betartja a higiéniás előírásokat. Ha mindenki normálisan és felelősségteljesen áll hozzá, akkor ez a legjobb karatén a világon (nevet).

Bozsik Bence Csopakon és Tihanyban szeret a legjobban horgászni (Fotó: Facebook/ Bozsik Bence)

 

– Milyen higiéniás előírások vonatkoznak a horgászokra?
– Én a vírusjárvány előtt is mindig kezet mostam, és ezek után is így teszek, nekem ez nem okoz problémát. Természetesen nem a Balatonban mosok kezet, hanem viszek magammal egy vödröt, szappant, valamint egy üvegben tiszta vizet. A horgászat kezdetén és közben is többször megismétlem a dolgot, főként ha megfogom a szemetes edényt, vagy például a kerítést. Azt a másfél liter vizet pedig hazaviszem, és otthon öntöm ki. Van nálam kézfertőtlenítő gél, azt is használom, és a autómban alkoholos törlőkendővel áttörlöm a kormányt is a horgászat végeztével, otthon pedig újra kezet mosok. Azt is normális dolognak találom, hogy olyan helyen, ahol nincs kihelyezve szemetes, a hulladékot, konzervet hazaviszem, nem dobálom el. Ilyen dolgokkal is meg tudunk előzni sok mindent, nem beszélve arról, hogy tisztán tartjuk a környezetünket és a partot.
Amikor ismerőssel találkozom a parton, nem nem ölelkezünk, nem fogunk kezet, ami nagyon nehéz, mert az ember reflexből is kezet nyújt. Reméljük, hogy kijárási tilalom nem lesz, addig pedig használjuk ki a lehetőséget és amíg lehet, horgásszunk! Sajnos most ez az időszak van, de ha ezt túléljük, akkor majd mehet a puszi-puszi és a koccintás is. (Nevet).

Nyitókép: Facebook/ Bozsik Bence

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva