likeBalaton.hu | 2022.10.24. 07:00
Bevonták a balatoni csónakos horgászok engedélyét
Bajban vannak a balatoni csónakos horgászok. Idén ősszel több pecásnak is bevonták az engedélyét, mert a megengedettnél jóval nagyobb távolságba merészkedtek ki a nyílt vízre.

A parttól 1500 méterrel távolabb már nem engedélyezett horgászni, hívta fel a csónakos horgászok figyelmét a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Mint írták, a kismértékű, 100, vagy 200 méteres tévesztések esetében figyelmeztetésben részesítették a horgászokat, de az ennél nagyobb távolság esetén

eljárást indítottak a szabályszegőkkel szemben.

Kétszáz méteres tévesztés még belefér
Fotó: Mézsáros Annarózsa

A csónakos horgászok és a vízirendészet

A következményeket két irányból is érdemes mérlegelni. Egyrészt a Hajózási Szabályzatot tartalmazó 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet Balatonra vonatkozó fejezete leírja, hogy „csónak a parttól számított legfeljebb 1500 m széles vízterületen közlekedhet.” Amennyiben ezt a szabályt megszegi a hajóvezető (függetlenül attól, hogy horgászik-e, vagy hogy milyen típusú területi jegyet váltott), a vízirendészet munkatársai jogosultak eljárást kezdeményezni vele szemben, aminek következtében pénzbírságra számíthat.

Jogosulatlan horgászat

– Társaságunk részéről elsősorban a horgászatra való jogosultságot ellenőrizzük. A Balatoni Horgászrend 8. pontja kimondja: „A partközeli horgászjegy a Balatonon a parttól a víz felé 1500 méter távolságig partról vagy lajstromszámmal nem rendelkező vízi járműről jogosít horgászatra.”

Tehát ha valaki partközeli jeggyel a parttól 1500 méternél távolabb tartózkodik halfogásra alkalmas állapotú eszközökkel, akkor a jogosulatlan horgászat tényállását valósítja meg.

Jobb az előírásnak megfelelő távolságot tartanai a parttól
Fotó: Krausz Andrea

 

Gyakorlatilag ez annyit tesz, mintha engedély nélkül horgászna, mivel olyan vízeterületen van, amelyre nem érvényes a területi jegye. Ilyenkor a horgászt feljelentjük a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnál, az eljárás következtében horgászattól való eltiltásra és pénzbírságra is számíthat, tehát nem érdemes kockáztatni – írták a halgazdálkodási szakemberek.

Mindezeken túl van egy sokkal fontosabb szempont, az pedig az emberi élet. A hirtelen érkező szélerősödés esetén biztonságosan kell tudni kiérkezni a kikötőhelyre,

a parttól való távolsággal pedig rohamosan nő egy esetleges baleset kockázata.

Miként határozzák meg a pontos helyzetüket a csónakos horgászok?

Erre ma már többféle eszköz is rendelkezésre áll. A különféle kézi GPS és szonár készülékeken túl a legkönnyebb a telefonunk applikációit használni. Csak hogy egyet említsünk, a Google Maps alkalmazás ingyenesen hozzáférhető. Ha a saját pozíciónk mellé bökünk ujjunkkal ún. „gombostűt” helyezhetünk el, ezt követően a „távolságmérés” eszközt választva könnyedén megmérhetjük az elhelyezett gombostű parttól való távolságát.

Ha pedig valakinek mégsem áll rendelkezésére a fent felsorolt eszközök valamelyike, akkor a szemmértékre hagyatkozva

inkább becsülje alul a távolságot, és ne kísértse a sorsot, mert az őszi Balaton nem játék

– írja a balatonihal.hu

Nyitókép: Illusztráció/Mészáros Annarózsa

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva