likeBalaton.hu | 2020.11.10. 14:00
Bezár a Balaton, de bíznak a karácsony előtti újranyitásban
A Balatonnál már megkezdték a felkészülést az új-koronavírus terjedése megállítása érdekében hozott szigorú intézkedések bevezetésére. Mi zajlik most a magyar tengernél? Pillanatnyi helyzetjelentés kedd kora délutánról.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán jelentette be azokat az új intézkedéseket, amelyektől a kormány azt várja, hogy egy-két héten belül csökkentik a fertőzések nagyságrendjét. Az Országgyűlés kedden elfogadta a napirendet, így a képviselők délután szavazhatnak a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, és akkor a részletszabályok ezt követően lesznek ismertek.

A többi között ezekre változtatásokra lehet számítani:

Kedd éjféltől bezárnak a szabadidős létesítmények és a fedett uszodák, az éttermek csak elvitelre dolgozhatnak, a középiskolák 8. osztálya felett jön a digitális oktatás, este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz. Nem lehet lakodalmat tartani, és az esküvőn, temetésen, de még a magánrendezvényeken is korlátozzák a létszámot. Általános rendezvénytilalom van, és a sporteseményeket zárt kapuk mögött rendezik, az amatőr csapatsportokat nem engedélyezik. Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem.

A balatoni fürdők és wellnessközpontok vezetői a jogászoknak Magyar Közlönyben megjelenő szabályon alapszuló véleményét várják. Arra készülnek, hogy szerdától be kell zárniuk, hiszen az elsődleges információk szerint a szabadidős létesítmények, valamint a fedett uszodák bezárják kapuikat.
– A Magyar Fürdőszövetségnek, mint szakmai szervezetnek az álláspontját várjuk, a jogászok már dolgoznak rajta – mondta Balogh Renáta, a Galerius Élményfürdő és Wellness Központ fürdővezetője.

A Zalakarosi Fürdő és a Hévízi-tófürdő kedden még biztosan nyitva lesz, a Magyar Közlöny szabályai alapján döntenek a továbbiakról. A mai napon is kiemelt figyelmet fordítanak a járványügyi rendelkezések betartására, kattints ide az érvényben levő szabályokért!

Fotó: Hévízi-tőfürdő

A keszthelyi Festetics-kastély készül a szerdai zárásra, ezzel a bejegyzéssel búcsúznak egy időre a látogatóktól:
– Minden a feje tetejére állt… Sajnos újra búcsúzni kényszerülünk. A kormány döntésének értelmében a Helikon Kastélymúzeum november 11. és december 10. között nem fogadhat látogatókat. Intézményünk munkatársai továbbra is azon fognak dolgozni, hogy ne maradjatok élmények nélkül. Folyamatosan jelentkezünk majd digitális tartalmakkal a közösségi oldalakon, hogy bepillanthassatok a kiállítások zárt kapui mögé. Hamarosan visszavárunk bennetek!

Fotó: Kocsis Roland

A Veszprémi Állatkert ősszel is apró csodákkal várta látogatóit, a jelenlegi helyzetben azonban még ők is a döntésre várnak. A hivatalos közleményig változatlanul nyitva vannak a kapuk, mi pedig folyamatosan tájékoztatást adunk a friss hírekről. Addig is olvasd el az állatkert legújabb őszi híreit.

Fotó: Kovács Bálint

 

Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője, a Balatoni Kör elnökségi tagja számított a korlátozásokra, de – mint mondja – nem gondolta, hogy ez ilyen gyorsan bekövetkezik.
– Most sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint tavasszal, hiszen van már némi tapasztalatunk arról, hogyan kell a bezárással kapcsolatos helyzetet kezelni. Azt gondolom, hogy a Balaton régiójában mindenki jó szezont zárt, és tudott annyi tartalékot képezni, hogy egy 30 napos leállás nem okoz visszafordíthatatlan károkat a vállalkozásában. Igyekszem most is optimista maradni. Bár elmarad a december 5-re meghirdetett Gasztropiknik, karácsonyi vásár és Mikulás Regatta, de azt gondolom, hogy karácsonykor már nem lesz leállás az országban, és egy hónap múlva (egyelőre 30 napra szólnak a szigorító intézkedések) meg tudjuk nyitni a műjégpályát, és az év végéig nyitva tudunk majd maradni – mondta Tóth Balázs, aki hozzáfűzte, hogy ahogy nem tudta elképzelni, hogy a nyári, 40 fokos melegben üresek legyenek a vendéglátóhelyek, ugyanúgy most sem tudja elképzelni, hogy karácsonykor és szilveszterkor zárás legyen.
– Mindenki rokonokat szeretne látogatni. Nem hiszem, hogy kordában lehet tartani az embereket – emelte ki az idegenforgalmi szakember.
A BL YachtClub-ban egyébként folyamatosan működik a kikötő, de a szálláshely bezár, és megkezdődik egy felújítási projekt az apartmanok átvizsgálásával, valamint az étterem konyhájának kifestésével. – Tavasszal senkit sem küldtünk el, amivel nagyot vállaltunk. Most megvárjuk a könnyítések részleteit, de ha nem lesz kormányzati segítség, akkor valószínűleg fizetés nélküli szabadságra leszünk kénytelenek küldeni néhány dolgozót.

Karácsonyra szeretnék megnyitni a jégpályát Balatonlellén
Fotó: BL YachClub – hivatalos

 

Több ezer futót érint, hogy a hétfői bejelentés után lefújták a Fonyódra tervezett 17. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaratont, ami az ország legnagyobb futó évadzáró eseményének számít.
A szervezők egyébként korábban kénytelenek voltak új helyszínt keresni, mivel hosszú évek óta Siófokon tartották a közel 10 ezer embert vonzó futógálát, de a déli parti város önkormányzata úgy döntött, hogy az őszi-téli szezonban tervezett városi eseményeket lemondja. Ennek áldozatul esett a Balaton maraton is, így a szükséges közútkezelői hozzájárulást sem kapták meg a szervezők. Hatalmas szervezéssel, új dátum kijelölésével Fonyód városa végül befogadta az eseményt, amit ezen a hétvégén tartottak volna.

„A hétfő délelőtt bejelentett és várhatóan szerda 0 órától életbe lépő, újabb szigorítások többek között „általános rendezvénytilalmat” is tartalmaznak. A K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaratont ezért sajnos nem rendezhetjük meg. Az online nevezést és a rajtszámátvételt leállítottuk, a már benevezett résztvevőket hamarosan e-mailben értesítjük a tudnivalókról.” – írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán, és hozzáteszik, hogy az egyéni szabadidős sportolás továbbra is engedélyezett, sőt ajánlott, ezért megrendezik az esemény virtuális változatát, melyen az távokat egyénileg teljesítők ugyanúgy szép sportérmekre számíthatnak.

A hétfő délelőtt bejelentett és várhatóan szerda 0 órától életbe lépő, újabb szigorítások többek között „általános…

Posted by Balaton Maraton és Félmaraton on Monday, November 9, 2020

Virtuális futást hirdetnek a Balaton maraton szervezői
Fotó: Krausz Andrea

 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése után kedden rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés, ahol a rendkívüli veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot elfogadták. Mindez azt jelenti, hogy kedd éjféltől életbe léphet az este 8 óra és hajnali 5 óra közötti kijárási korlátozás, a digitális oktatás bevezetése nyolcadik osztály fölött, a gyülekezés és a rendezvények tilalma, valamint az éttermek bezárása és a meccsek zárt kapussá tétele. A szabályokról még kedden rendelet jelenik meg.

Ezek a tervezett intézkedések:

– Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentést csak a munkába járás és hazajárás, valamint rendkívüli esetben lehetséges
– Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges
– Az üzletek, fodrászatok este 19 órakor bezárnak
– A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem
– Általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek részt
– Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt
– A temetésen maximum 50 fő vehet részt
– A sportmérkőzések zárt kapusak lesznek
– Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos
– A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek – be kell zárni
– A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni
– Középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe
– Bölcsődék óvodák, általános iskolák, 14 év alattiak számára nyitva maradnak
– A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú
– A szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.
– Az éttermek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

A kutyatartók este nyolc után is sétáltathatják az állataikat – a pontos részletekről az önkormányzatok döntenek.

Nyitókép: Illusztráció MTI/Varga György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva