Krausz Andrea | 2022.12.29. 08:00
Érdekességek a vörsi betlehem múltjából – exkluzív fotók!
Nem mindig volt ilyen nagy a vörsi betlehem. Európa legnagyobb beltéri bibliai életképe az elmúlt 74 év során folyamatosan fejlődött. A francia tévések már a 70-es években forgattak róla egy műsort. Fotókon mutatjuk, és visszatekintünk, hogy milyen volt a régi a vörsi betlehem.

Tízezrek keresik fel minden évben Európa legnagyobb templomi betlehemét Vörsön, amely advent első vasárnapjától egészen január 22-ig várja a látogatókat.

A karácsonyi jelenetet először 1948-ban öntötték formába.

Eleinte csak szentestére épült fel a vörsi betlehem
Fotó: Futó József gyűjteményéből

 

Azóta is példaértékű módon fognak össze a helyiek, hogy minél szebb látvány fogadja a Szent Márton-templomba betérő látogatókat. Sok-sok kilónyi faanyagot, tuját, fenyőágat és más természetes anyagokat használnak a minél élethűbb kép megalkotásához.

Mohaszedés közben letartóztatták

Futó József komoly fotógyűjteménnyel rendelkezik. Folyamatosan keresi a régi emlékeket. A fekete-fehér képeket albumokba rendezi. Mint mondja, legutóbb is kapott egy fotót egy Kanadában élő egykori vörsi lakostól. Bár Futó József a 80-as évek végén Balatonszentgyörgyre költözött, a templom díszítésében ma is részt vesz. Már amennyire megromlott egészsége ezt megengedi.

– 1969-ben, első osztályos gyerekként a nagynéném vitt először segíteni. Akkor még a Futó Tibor bácsi építette a betlehemet – mesélte Futó József. – Gyerekkoromban folyamatosan ott voltam. Abban az időben a Keszthelyi-hegységben, a Szépkilátónál szedtük a mohát. (A mohagyűjtés a védett területeken ma már engedélyköteles, de akkor még lehetett gyűjteni.)

A ’70-es években egyszer Rezi környékén véletlenül épp egy lőszerraktár mellett szedtük a mohát. Mindenkit letartóztattak.

Bevittek minket a laktanyába. Persze kicsit később kiengedtek, de kisgyerekként ez az élmény mélyen megmaradt bennem – emlékezett vissza a férfi.

Részlet a 60-as évek vörsi betleheméből
Fotó: Futó József gyűjteményéből

A francia tévében szerepelt a vörsi betlehem

Futó József 1973-ban ministráns volt, és emlékei szerint abban az időben csak szentestére készült el a betlehem. De a francia tévések már akkor lefilmezték.

– Németh Jenő vörsi esperes szervezte a hévízi nyaralóvendégeket, és abban az évben a francia fürdővendégekkel egy tévéstáb is érkezett.

Így kerültek Vörsre. A felvételeket az egyik rokonom 10 évvel ezelőtt látta a francia tévében. Most megpróbálom megszerezni ezt a videót – lelkesedett Futó József, aki elmesélte, hogy Futó Tibi bácsi után Miklósics József fogta össze a nagyjából 6 fős építő csapatot. A 80-as évek végén pedig a festőművészi vénával rendelkező Futó Péter vette át a vezetést. (A Futó vezetéknév nagyon gyakori a környéken.)

A felső sor bal szélén álló Miklósics Józseftől a felső sor jobb oldalán látható Futó Péter vette át az építés irányítását
Fotó: Futó József gyűjteményéből

Mindenki saját feladatot vállalt

– 1987-ben elköltöztem Balatonszentgyörgyre, de mindig visszajártam segíteni. Mindenkinek volt egy saját területe, saját munkafolyamata. Az enyém a girlandfonás volt. Vagy azok kezére dolgoztam, akik az ácsmunkát végezték – emlékezett vissza Futó József, aki jelenleg súlyos betegségből lábadozik. De kisebb munkákra még a mai napig visszatér. Megemlíti, hogy 1948-ban Német Jenő esperes engedélyezte a templomban a betlehem építését.

Viszont nagynénje elmondása szerint 1948 előtt is volt egy pici betlehem az oltár előtt.

Így nézett ki 1976 karácsonyán a Szent Márton-templom
Fotó: Futó József gyűjteményéből

A püspökségtől kérvényezték

A bibliai életkép jelenleg 62 négyzetméternyi helyet foglal el a Szent Márton templom bal oldali hajójában, ahol annak idején lebontották a Jézus Szíve oltárt, hogy elférjen a nem mindennapi alkotás. Eleinte csak szentestére épült meg, de a helyiek gondoltak egy nagyot, és kérvényezték az időpont módosítását.

A 2014-ben elhunyt építő, Futó Péter, valamint az egyházközségi tagok 2000-ben kérvényezték a püspökségtől az életkép idejének bővítését

– emlékezett vissza Simon György, aki azóta minden évben segédkezik a megvalósításban. Sőt, mint mondja, az egész állványzat kitalálásában is szerepet vállalt. Ma már egy kialakult metódus szerint a segítők először elkészítik a vasállványt, megcsinálják a hátteret, és fentről lefelé haladva építgetik az alsó részeket.

A gyerekek már akkor is alig várták, hogy láthassák a részletgazdag betlehemet
Fotó: Futó József gyűjteményéből

 

Simon György is felidézte az első emlékekeit a betlehemről.

– Gyerekként alig vártuk, hogy szüleink elvigyenek a misére, és meglássuk a kis templomot, a tavacskát és a kiskacsákat.

Ezek a részletek ma is megvannak. Úgy érzem, hogy idén gyönyörű lett a betlehem – meséli Simon György, majd mosolyogva így folytatja: „Ha valaki azt mondja, hogy itt legyen egy domb, vagy ott legyen egy völgy, mert tavaly nem így volt, akkor megbeszéljük, és koccintunk rá egy pohár bort. Akkor máris jobban mennek a dolgok.”

A vörsi betlehem január 22-éig lesz látogatható, minden nap tíz órától délután négy óráig várják az érdeklődőket. Ez alól kivétel szenteste, december 24-én délelőtt 10 és 12 óráig várják a látogatókat.

 

Nyitókép: Krausz Andrea

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva