Szaniszló Hajnalka | 2019.08.09. 20:03
Így éld túl a kánikulát, és még élvezd is! Akár ingyen fagyival...
A nyári hőségben extra fontos, hogy sok vizet vigyél be a szervezetedbe, de más tippjeink is vannak arra, hogy túléld a kánikulát!

A Balatonnál már több helyen is találsz ingyen csapvíz-töltőpontokat, kattints a listáért.

Hidratálás zöldséggel és gyümölccsel

Néhány pohár víz helyettesíthető zöldségekkel és gyümölcsökkel is, így például uborkával, cukkinivel, görögdinnyével, paradicsommal és barackkal is.

Tudod, hogy mi történik a testedben, ha nem iszol eleget? Kattints!

Melyik zöldség és gyümölcs miért fontos? Görgess a kép alá és mutatjuk!

Fotó: Pixabay

Az uborkának közel 95 százalékos a víztartalma. Ráadásul tele van káliummal, ami segít megelőzni a stroke-ot, valamint gyulladáscsökkentő anyagokat és sok-sok vitamint is tartalmaz.

Akárcsak az uborka, a cukkini is 95 százalékban tartalmaz vizet, így szintén tökéletesen hidratál.

A gyümölcsök közül a görögdinnyének van a legmagasabb víztartalma, 95 százalékos. Rengeteg A-vitamint, C-vitamint és B6-vitamint tartalmaz, sőt, tele van antioxidánsokkal. A kánikulában egy hűs dinnyeszelet nagyon jól fog esni!

A paradicsom szintén 95 százalékos víztartalommal büszkélkedhet, így ez is szuper választás, ha túlságosan dehidratált vagy. Ezenkívül karotinoid-tartalma miatt segíthet csökkenteni a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, továbbá A-vitamint, C-vitamint és rengeteg káliumot is tartalmaz.

A barackot nem csak 88 százalékos víztartalma miatt érdemes fogyasztanod, hanem azért is, mert csökkenti a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Igazi szupergyümölcs!

Hidratálásra a bőrödnek is szüksége van, mutatjuk, hogy mit kell tenned ennek érdekében.

A parton, nyáron másképp kell még sminkelni is, hogy egészséges maradjon a bőröd – itt találod a szakemberek tanácsait.

Fotó: Shutterstock

Az sem mindegy, hogy milyen a hajszíned, eszerint is fontos odafigyelni a strandolásra és a vízpótlásra, kattints!

Ha mégis elcsábulnál egy kis bűnözésre nem csodáljuk, mert a Balatonnál ilyen szuper sütik várnak a cukrászdákban – de legalább a cukrászdában hűvös van és nem éget a nap – így is fel lehet fogni, nem igaz?

További túlélési tippek a kánikula idejére

  1. Szerezz be egy legyezőt és egy szalmakalapot! Ha muszáj a nyakadba venned a várost, ne indulj el ezek nélkül – ahol nincs légkondicionálás vagy áll a levegő, jó hasznát veszed majd az előbbinek, az utóbbinak pedig bármikor, amikor az utcára lépsz. Ha mindezt trendi módon tennéd, itt találod a 2019-es stranddivatot és minden őrült fürdőruhaötletet is az idei szezonra vonatkozóan.
  2. Csavarj vizes papírtörlőbe egy palack vizet és tedd néhány percre a mélyhűtőbe, hamarabb lehűl! Csavarj a vízbe citromlevet – a savanyú íz fokozza a nyálelválasztást, ettől érzed frissítőbbnek a citromos ízeket, ami ilyenkor különösen jól jön.
  3. Ha éjszaka sem hűl le a levegő, próbáld ki a régi rómaiak trükkjét: spriccelj egy kevés hideg vizet az ágyneműre, vagy (és ez már a mai rómaiak trükkje) lefekvés előtt, zacskóba csomagolva tedd pár percre a lepedőd a mélyhűtőbe! Segíteni fog az elalvásban, ha a bőrödhöz érő ágynemű friss és hűsítő.
  4. Ebédre a főtt ételek helyett inkább nyers, könnyű fogásokat válassz, és keresd a magas víztartalmú finomságokat, így például az uborkát, a hideg leveseket, a salátákat. Ehhez remek ötleteket adunk az étel és ital rovatunkban, böngészd a balatoni kajakínálatot itt!

Azért olykor biztosan beleférhet a fagyi, mutatjuk a nagy balatoni fagyitérképet. Katt ide!

Körbekóstoltuk a balatoni fagyizókat, megmutatjuk, hol érdemes sorban állnod a hűsítő finomságért! 25 fagyizó, semmi fizetett vélemény, csakis a likeBalaton.hu kollégáinak ajánlása. 🙂

Tudtad, hogy a fagyival még fogyni is lehet? Kattints a titokért!

Ingyen fagyi itt!

Fotó: Krausz Andi

Ha csobbannál, a Balcsinál azt is számtalan helyen megteheted, de nem csak a parton, a strandon, hanem az uszodákban is, ahol aztán tényleg lehet hűsölni!

Balatoni strandok, wellness és élményfürdő szolgáltatások listája itt.

Szállodák uszodával ide kattintva!

Na és hol van még igazán hűvös? Egy szuper, hűs barlangban! Tudtad, hogy a balatoni barlangokban akár még hajókázhatsz is?

Tapolcai tavasbarlang /Fotó: Keszey Ágnes

Forrás: mindmegette.hu,

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva