Krausz Andrea | 2020.01.29. 10:00
Indul a balatoni téli vitorlástúra, vagyis a HidegenLégió
Szerintetek mikor tudja egy csapatnyi hajós társaság együtt körbevitorlázni a Balatont? Hát télen! Idén is nekiindul a HidegenLégió gárdája, hogy bebizonyítsa: a legzordabb évszakban is lehet élvezettel vitorlázni a tavon, ráadásul ezúttal még az időjárás is kegyes lesz a résztvevőkhöz.

Február 2-án harmadik alkalommal indul tókerülő túrájára a HidegenLégió csapata. Elsőre kicsit megtévesztő az expedíció elnevezése, nem egy félkatonai szervezetről van szó, csupán hajózni szerető barátokról, akik télen sem akarnak lemondani kedvenc időtöltésükről.

Ha lehet hinni a hosszabb távú időjárás-előrejelzéseknek, akkor egy fagymentes időszakra számíthatunk február első napjaiban, amikor a téli túra zajlik. Éjszaka 3-4 fok, nappal pedig 8-9 fok várható, aminek köszönhetően nem kell a jéggel megbirkózni a hajósoknak.

Jön! Jön! Jön! HidegenLégió – Téli vitorlás túra a Balatonon! Gyere velünk, és éld át életed vitorlás kalandját! ❄️⛵️🥰

Közzétette: HidegenLégió – 2020. január 15., szerda

Tavaly egyébként némi jegesedés fogadta azt a négy egységet, akik nekivágtak a túrának. Erről a LikeBalaton is beszámolt, hiszen a balatonlellei BL YachtClub magánkikötőjéből úgy kellett a jeget törve kijutni a nyílt vízre, ahol már hullámzás várta az utazókat.

Idén több hajóra számítanak a szervezők, aki szerint a téli vitorlázás egy nagyon szép, természetközeli élmény, mert teljesen más arcát mutatja a tó. Tóth Balázst, a téli túra ötletgazdáját, a BL YachtClub vezetőjét, egyben a Balatoni Kör alelnökét kérdeztük az idei HidegenLégióról.

2019-ben négy egység vett részt a túrán (Fotó: Krausz Andrea)

– Kik csatlakozhatnak a téli vitorlástúrához?
– A tavalyi év megmutatta nekünk, hogy nem szabad ezt a lufit túl nagyra fújnunk, mert annyira időjárásfüggő a dolog, hogy tavaly sem tudtuk az eredeti időben megszervezni a túrát. Nem mindenki tudja kezelni azt a helyzetet, hogy most akkor indulunk, vagy nem indulunk, befagy a Balaton, vagy nem fagy be, ezért úgy döntöttünk hogy ezt megtartjuk egy szűkebb körű baráti vitorlázásnak, de ez nem jelenti azt hogy ne csatlakozhatna bárki.

– Merre halad a túra, milyen állomásai lesznek?
– Úti céljaink között továbbra is olyan települések szerepelnek, amelyek nyitva vannak és élhetőek télen is, tehát mindenképpen megyünk Badacsonyba, Balatonfenyvesre és tervbe van véve Füred. Természetesen Balatonlelléről indulunk és Balatonlellére érkezünk, de a széltől, a hidegtől és sok mindentől függ, hogy meddig jutunk el.
Ha megfelelő lesz az idő, akkor a Kenese-Keszthely távot végig le akarjuk fedni, de ha nem jutunk el valahová, akkor sem fogunk kétségbeesni. Egy kicsit hedonista módon szeretnénk jókat enni, jókat inni, együtt lenni, hajózni, élvezi a téli Balatont. Arra, hogy hat, nyolc, esetleg tíz hajó egyszerre kikössön, nyáron nincs lehetőség, mert egyszerre nincs ennyi vendéghely a kikötőkben. Most viszont problémamentesen tudjuk végigtúrázni a Balatont.

Aki azt gondolta, nem csinálunk egy filmet a rövidített téli túránkról, az tévedett. 😍 Íme egy kis kedvcsináló, tessen megosztani a hírt, hogy a Balatonon télen is lehet hajózni! ❄️⛵️☺️🔜Február 9. szombat – III. Farsangi Regatta – Téli vitorlás versenysorozat 2018/19🔜Március 3. vasárnaptól HidegenLégió – Téli Balatoni Vitorlás Hét#egészévbenBalaton #hidegenlégi #téliregatták

Közzétette: BL YachtClub & Apartments – 2019. február 6., szerda

 

– Idén hány hajóval számolnak?
– 7 hajóról tudunk eddig, de az utolsó pillanatban még mindig szoktak hozzánk csatlakozni. A HidegenLégió alapító tagjain kívül létezik egy olyan második vonal, vagy csapat, akik az időjárástól függően döntik el, hogy csatlakoznak-e.

– Milyen típusú hajók vesznek részt a túrán?
– Lesznek sportosabb, kisebb hajók és nagy, fűthető, belső résszel rendelkező, két árbócos klasszikusok is, tehát mindenféle. Úgy néz ki hogy jön Luszi, a Balaton első, télen-nyáron is közlekedő hajója, hiszen neki hirdetnie kell, hogy a Balaton egész évben hajózható.

– Hogy alakul a túra programja?
– Mindenhol egy korai kikötést tervezünk, majd meglátogatjuk a helyi borászatokat, éttermeket. Élünk a welnessezés lehetőségével például Badacsonyban, a Hotel Bonvino-ban, szeretnénk tényleg kiélvezni a téli Balaton nyújtotta lehetőségeket.

– Milyen speciális felszerelést visznek magukkal? Milyen felkészülést igényel a téli túra?
– Ha azt látjuk, hogy biztonságosan nem tudunk hajózni, akkor inkább útnak sem indulunk. Butaságot mi sem szeretnénk csinálni. A réteges ruházat és a mentőmellény viszont alapkövetelmény, akárcsak a meleg ital. Jégcsákányt vagy ilyesmit nem viszünk, nem egy mentőexpedíciót szervezünk. Mi sem szenvedni akarunk, vagy éppen feszegetni a határainkat, hanem inkább jól akarjuk magunkat érezni.

Nyitókép: Sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva