Szaniszló Hajnalka | 2019.12.02. 10:00
Ínycsiklandó finomságok balatoni halból
December 1., advent első vasárnapja, de hogy ez hogyan kapcsolódik ide? Az ünnepek közeledtével tervezgetjük a menüsort és bizony, sok asztalra kerül ilyenkor hal, azonban ezt az egészséges finomságot máskor sem érdemes kihagyni az étrendből. Mutatunk halas ünnepi és hétköznapi fogásokat és balatoni halas, horgászós érdekességeket is, hiszen a magyar tengernél ilyenkor is, erre is van példa.

A hal mondhatni az ősidők óta kihagyhatatlan része az emberi táplálkozásnak, lássunk néhány pozitív hatást.

  • csökkenti a gyulladásos és a koszorúér megbetegedések lehetőségét
  • magas a víztartalma
  • könnyen beilleszthető a diétába, támogatja az egészséges étrend kialakítását
  • tartalmazza a következő vitaminokat: A, D, B1, B2
  • tartalmazza a következő ásványi anyagokat: vas, cink, szelén, jód, kalcium
  • tartalmaz omega-3 zsírsavat, így hozzájárul az egészséges agy-szív- és érrendszer-működéshez
  • erősíti az immunrendszert
  • hatásos a magas vérnyomás ellen
  • javítja az általános közérzetet
  • tisztítja az ereket
  • FINOM

Érdemes egy héten 2-3 alkalommal beilleszteni az étrendünkbe, ami egyébként egyszerűbb, mint gondolnánk, hiszen rendkívül változatosan elkészíthető.

A balatoni hal mindemellett könnyen beszerezhető és megbízhatóan magas minőségű táplálékként kerület az asztalunkra.

Itt minden információt megtalálsz a balatoni horgászatról és a halakról, hiszen óriási kultúrája van a magyar tengernél.

Pecás videókat nézegetnél? Kattints ide!

LÁSSUK A RECEPTEKET, GÖRGESS A KÉP ALÁ!

December 31-ig még lehet szavazni év halálra, lássuk a jelölteket.

HALGULYÁS HARCSÁBÓL

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma (nagyobb)
zsír vagy olaj

pirospaprika
3 szál répa
2 szál fehérrépa
1/2 fej zeller
2 db krumpli
2 db halászlé kocka
bors
30 dkg afrikai harcsafilé

Recept a kép után!

Jártál már Siófoki Városnapon? Advent beköszöntével a Balaton egyik legnépszerűbb városában is megnyílik az adventi vásár, ahol biztosan találsz majd ínycsiklandó balatoni halas étkeket!

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, felhevített zsiradékra tesszük, megsózzuk és enyhén lepirítjuk, majd felöntjük egy kis vízzel és megpároljuk. Elfűzzük a vizét, majd megszórjuk pirospaprikával. A répát és a fehérrépát karikára vágjuk, a zellert és a krumplit apró kockára, majd hozzáadjuk a hagymás alaphoz és felöntjük vízzel, beletesszük a halászlé kockát és sóval, borssal ízesítjük. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak hozzáadjuk a leveshez a kockára vágott afrikai harcsát és 20-25 perc alatt készre főzzük a levest.

Tudtad, hogy a Balatonnál rengeteg a ponty? Mi az oka és miért fontos? Itt mutatjuk.

Ha már hal, bizony, van egy népszerű magyar zenekar, amely a Fish! névre hallgat és frontemberének neve (Senior Hal) is nagyon beszédes és témába vágó. Pénteken játszanak a veszprémi Expresszóban.

 

BALATONI HALÁSZLÉ

Hozzávalók:

1 kg tisztított ponty (vagy más balatoni hal: pl. fogas, süllő)
2 db burgonya
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fok hagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 dl száraz fehérbor (balatoni)
2 ek étolaj
2 ek őrölt pirospaprika
1 ek só
cseresznyepaprika ízlés szerint

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

A halat kifilézzük, a halhúst feldaraboljuk, és lesózva hűtőbe tesszük. A hagymát apróra kockázzuk, és egy nagyobb lábasban felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csontokat, a hal fejét és farkát, a feldarabolt paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Meghámozzuk, felkockázzuk és beletesszük a bugonyát, majd az egészet felöntjük kb. 2 liter hideg vízzel. Egy óra főzés után a burgonyát szűrővel kiszedjük, és egy tálba halmozzuk, a visszamardt alaplevet átpasszírozzuk. A levet újraforraljuk, majd beletesszük az előre besózott halszeleteket. Addig főzzük, amíg a halhús megpuhul, majd, mielőtt levennénk a tűzről hozzáöntjük a balatoni fehérbort. Ízlés szerint cseresznyepaprikával tehetjük még pikánsabbá. A leszűrt főtt burgonyával tálaljuk.

Emlékeztek még, amikor harcsákkal lehetett fesztiválozni Fonyódon?

Pénteken Balatonbogláron játszik Harcsa Veronika. Vajon szereti a halat vagy csupán nevében kötődik hozzá? Mi most a nyarat idézzük fel az egyik dalával.

 

PIKÁNS HALGOMBÓCLEVES

Hozzávalók:

15 dkg sárgarépa
15 dkg zellergumó
10 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
1 kg halcsont
2 babérlevél
2 dl száraz fehérbor
5 szem bors
2 citrom
2 tojásfehérje
1 evőkanál vágott petrezselyem
A gombóchoz:
10 dkg kenyérbél
30 dkg halfilé (ponty, harcsa, busa)
1 tojás
1 dl tejszín
1 teáskanál vágott kapor

Recept a kép után!

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A zellert, a sárgarépa felét, és a cukkínit nagyon vékonyra összevágjuk, félretesszük. A halcsontot és a halfilét megmossuk, lecsepegtetjük. A halcsontot, egy liter vízben feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és takarékra vesszük. Amikor nem jön fel több hab, beletesszük a hagymát, a zeller felét, az egész sárgarépát, és sózzuk. Ismét lehabozzuk. Beletesszük a babérlevelet, a bort, a borsot, és kíméletesen főzzük 40 percen át, majd leszűrjük, és kicsit félretesszük. A gombóchoz rövid ideig áztatjuk a kenyérbelet, majd alaposan kinyomjuk. Nagyon finomra ledaráljuk a kenyérbelet a halfilével, majd belekeverjük a tojást, a tejszínt, a kaprot és egy csipet sót. A halalaplevet leszűrjük, visszatesszük kíméletesen forrni, beletesszük az egyik citrom reszelt héját és levét. Ebbe a lébe szaggatjuk a kis halgombócokat, 5 percen át főzzük, majd kivesszük. A visszamaradt lébe habverővel belekeverjük a félig felvert tojásfehérjéket, és 5 percen át főzzük. Amikor a fehérje megkeményedett, finom szűrőn (ruhán) keresztül átszűrjük. A tiszta lébe beletesszük a vékonyra összevágott zöldségeket, a petrezselymet, és felforraljuk. A zöldségeknek roppanósnak kell maradniuk. Tálaláskor tányérba tesszük a halgombócokat, a forró levest rámerjük, a másik citromot a leves mellé tálaljuk.

Hajnali horgászós emlékeket idézünk fel, érezd át te is a hangulatot.

Ha már halak és horgászat, érdemes néha más szemszögből is szemlélni a vizet. Ehhez tökéletes kikapcsolódási forma egy Hévíz-patak téli vízitúra.

Kép: vizitura.hu

Vajon vannak hableányok a Balatonban? A Borbarangoláson, amelyet a badacsonytomaji Hableányban rendeznek, talán erre is fény derül.

SAJTOS-ASZALT SZILVÁS HARCSAFELFÚJT

Hozzávalók:

50 dkg harcsafilé
40 dkg szeletelt bacon
20 dkg aszalt szilva
25 dkg füstölt sajt
4 db tojás
10 dkg liszt
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
1 tk halfűszerkeverék

őrölt színes bors
1 mk pirospaprika
1/2 db citrom leve

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

A harcsafilét kisebb kockákra vágjuk, majd ráfacsarjuk a citromlevet, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk a halfűszerkeverékkel. Ezután óvatosan összeforgatjuk, majd legalább fél órát állni hagyjuk, hogy az ízek átjárják. A kuglófformát kibéleljük a szeletelt baconnel úgy, hogy a belső és a külső szélén is túllógjon. Egy tálba ütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejfölt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a pirospaprikát, egy kevés sót, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és szintén simára keverjük a masszát, majd hozzákeverjük a reszelt sajtot is. A formában lévő baconre rákanalazzuk a massza felét, majd rárakjuk az előzőleg befűszerezett harcsát és az asztalt szilvát. Ezután rákanalazzuk a maradék masszát, majd ráhajtogatjuk a sütőforma két szélén túllógó bacont. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, majd egy óvatos mozdulattal átfordítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és visszatesszük még kb. 10 percre a sütőbe, hogy a felülre került bacon is szép pirosra süljön. Tálalás előtt fél órát hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, és ízlés szerinti körettel kínáljuk.

Érdekel, hogy hányan horgásztak idén a szezonban a Balatonnál?

Péntektől vasárnapig Adventi Hétvégét tartanak Hévízen, ahol természetesen halas gasztró finomságokat is kóstolhatsz majd. Mindezek mellett forralt bor, sült gesztenye és ünnepi koncertek készítik fel a szívünket a karácsonyra a hévízi gróf Festetics György téren.

ZÖLD TEÁS TÉSZTA SZARDÍNIÁVAL, KÁVÉMORZSÁVAL

Hozzávalók:

20 dkg zöld teás Soba tészta
A kávés morzsához:
5 ml Dulsão do Brasil kávé
5 dkg hámozott, durvára tört pisztácia, száraz serpenyőben enyhén megpirítva
2 dkg panko morzsa, száraz serpenyőben megpirítva
sópehely
frissen őrölt kampoti vörös bors
A pácolt szardíniához:
8 db tisztított szardíniafilé
2 dl extra szűz olívaolaj
1 dl citromlé
1 dl Tokaji birs almaecet
3 ek durvára vágott petrezselyem
tengeri só
A gyömbérolajhoz:
2 dl semleges olaj (szőlőmag vagy napraforgó)
3 dkg friss gyömbér megmosva, héjastul, finomra aprítva
A céklaredukcióhoz:
2 db közepes méretű (kb. 30 dkg-os) cékla
1 liter víz
1 kk só
1 ek cukor

Recept a kép után!

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

A tésztát a csomagon lévő utasításoknak megfe­lelően megfőzzük. A pácolt szardíniához összekeverjük az összes hozzávalót, alaposan elkeverjük a hallal, és lefedjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Gyömbérolajat készítünk: az olajhoz adjuk a feldarabolt gyömbért, majd nagyon alacsony lángon, néhány perc alatt egy serpenyőben langyosra, kb. 60-70 °C-ra melegítjük (ez az a hőmérséklet, amikor az ujjunkat még benne tudjuk tartani). Az olajat takaréklángon tartjuk kb. egy órán át, semmiképpen ne for­ rósodjon fel, mert akkor a gyömbér megsül. Lehűtjük, és a gyöm­ bérrel együtt egy műanyag edénybe öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap átszűrjük. A céklaredukcióhoz a céklát nyersen meghámozzuk, felkockázzuk, és aprítógépben durvára aprítjuk. Egy lábasba tesszük, és felöntjük egy liter vízzel. Hozzáadjuk a sót és a cukrot. Erős lángon felforraljuk, majd a lángot levesszük közepesre, és kb. 30-40 percig főzzük, amíg az egyharmadára csökken. Közben a tetején enyhe hab képződhet, a színe pedig élénk pinkről barnás-bordóra változik. Ekkor leszűrjük úgy, hogy a céklapépet is alaposan kinyomkodjuk. A leszűrt céklale­vet visszaöntjük egy kisebb lábasba, és erős lángon további 5 percig forraljuk, amíg felére csökken, és kissé besziruposodik. Akkor jó, ami­kor a felületén közepes méretű buborékok keletkeznek, és a mártás egyenletesen bevon egy kanalat. Összesen 0,6 dl céklaredukció a végeredmény. Tálalásnál összekeverjük a céklalevet és a gyömbérolajat, majd a tányérra te­ szünk belőle kb. 1 evőkanálnyit. Erre halmozzuk a tésztát, majd rá­ helyezzük a halat.

Ne hagyd ki a balatongyöröki adventi forgatot, ha arra jársz, mert halból ott sem lesz hiány!

SAJTOS FISH&CHIPS

Hozzávalók:

2 db krumpli
1 ek olívaolaj
tengeri só (ízlés szerint)
fekete bors (ízlés szerint)
1 tk fok hagymapor
40 dkg halfilé
3 ek majonéz
1 tk dijoni mustár
10 dkg zsemlemorzsa
3 dkg gouda sajt (reszelve)
1,25 dl főzőtejszín
3 dkg maasdam sajt (reszelve)
2 szál petrezselyem
1/4 tk pirospaprika

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

A krumplit apró kockákra vágjuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal. Megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk 1/4 tk fokhagymaporral. Átkeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük úgy, hogy a sütés félidejében egyszer átforgatjuk.
A halat megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk a maradék fokhagymaporral. Egy tálban összekeverjük a majonézt és a dijoni mustárt, egy lapostányérban a zsemlemorzsát és a lereszelt goudát. Egy tepsit kibélelünk étolajjal átkent sütőpapírral. A halszeleteket a majonézes keverékbe mártjuk, majd a sajtos-zsemlemorzsás keverékkel bepanírozzuk, és a tepsire fektetjük.180 fokon 10 percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk, és további 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Egy serpenyőben felmelegítjük tejszínt, és hozzáadjuk a maasdam sajtot. Megborsozzuk, és csomómentesre keverjük. A halat a sült krumplival és a mártással tálaljuk, felaprított petrezselyemmel és pirospaprikával díszítjük.

Te tudod, milyen az a szörnyhal? Ilyen is van a Balatonban, idén nyáron kifogták!

RÉSZEGES PONTY TÚRÓGOMBÓCCAL

Hozzzávalók:

1,5 kg ponty
0,5 dl olaj
1 dl paradicsomlé
2 dl száraz fehérbor
liszt

bors
fok hagyma
zellerzöld
A túrógombóchoz:
50 dkg tehéntúró
3 egész tojás
2 dl búzadara
5 dkg vaj

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

A pontyot megtisztítjuk, fejét, uszonyait levágjuk. Húsát felszeleteljük, és a bőrös felületét néhány helyen beirdaljuk. Tűzálló tálban felmelegítjük az olajat, és a lisztbe mártott halszeleteket belerakjuk. Forró sütőben 10 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk. A paradicsomlevet és a bort ráöntjük, a zúzott fokhagymával, zellerzölddel meghintjük, és 15 percig a sütőben tovább pároljuk. Közben elkészítjük a sós gombócot köretnek, amelyhez az áttört túrót búzadarával, tojással, sóval összedolgozzuk, és állni hagyjuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vajban pirított búzadarával meghintjük. A gombócokat a hallal tálaljuk, megszórhatjuk egy kis maradék zellerzölddel.

További halas recepteket itt találsz!

Nyitókép: BS, Balatongyörök

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva