Szaniszló Hajnalka | 2019.10.31. 10:00
Ínycsiklandó balatoni szilvás finomságok – receptekkel!
Az őszi Balaton csodálatos gyümölcsökkel és termésekkel ajándékoz meg, ezek közül mi most a szilvát ajánljuk és mutatunk mellé néhány otthon is elkészíthető receptet, valamint ötletet, illetve eseményt, amelynek köze van ehhez az illatos, lédús gyümölcshöz és persze nem maradhatnak ki a receptekből a balatoni borok sem, amelyekkel csodás ízharmóniát alkotnak.

A szilva, egy igazi csodagyümölcs, de mit is érdemes tudni róla?

  • A szilva tulajdonképpen egy virág, a rózsefélék családja tartozik ugyanis. Júliustól, egészen október végéig szedhetjük a feszes héjú, friss szemeket. Alakja éppúgy igen változatos, mint a gyümölcs húsának színe és íze. Hazánkban bárhol kedvező körülmények vannak ahhoz, hogy jól teremjen.
  • Nemcsak az egyik legnépszerűbb lekvár és pálinka alapanyag, sütikhez is nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. A népi gyógyászat ugyanolyan régóta és sokrétűen használja, mint a konyha.
  • A benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
  • Előnyös tulajdonságai között sokat számít, hogy kalóriaszegény, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához. Aszalt formában azonban nagyon sok cukrot tartalmaz.
  • A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium,kálium, vas és fluorid, és sok C valamint K vitamint tartalmaz.

A Balatonnál természetesen pálinka is készül belőle, erről itt tudsz részletesen tájékozódni. Üdvözlő ital, a baráti koccintáshoz elengedhetetlen hangulatjavító, kis mennyiségben gyógyszer – ahogy mondás tartja – igazi hungaricum, hogy csak pár dolgot említsünk a pálinka jótékony hatásai közül. A Balaton körül is kiváló minőségű szilvából készül.

ASZALT SZILVÁS-BOROS ALMALEVES TEJSZÍNNEL

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

4 db alma
2 dl fehérbor
8 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
2 evőkanál méz
4 dkg cukor
2 dl tejszín
10 dkg magozott aszalt szilva
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Lábosba tesszük, ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy félujjnyira ellepje. Beletesszük a cukrot, a mézet, csipetnyi sót és a gézbe kötött szegfűszeget, fahéjat. Kíméletesen, lassan főzzük. Amikor az alma megpuhult, kivesszük a gézt, és a fűszerekkel együtt kidobjuk. Az almát a levével együtt összeturmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, beleszórjuk a citrom reszelt héját, és kíméletesen összeforraljuk. A tűzről levéve beleszórjuk az összevágott aszalt szilvát. 2-3 percen át pihentetjük, és amikor megpuhult a szilva, tálaljuk. A tetejére tehetünk tejszínhabot.

Ismered a vasárnapi balatoni süti sorozatunkat? Itt találod a szilvás-fahéjas morzsatorta receptjét, próbáld ki, imádni fogod!

Szigliget ősszel is varázslatos, a Balaton nyugati medencéjének északi partján található kikötője káprázatos látványt nyújt. A kikötőben becsületkasszás pult várja az érdeklődőket, ahol tök, szilva, málna és szeder közül válogathatunk.

ASZALT SZILVÁS, RÉSZEGES KACSACOMBOK

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

4 db kacsacomb
5+1 dl száraz, testes vörösbor
10 dkg magozott aszalt szilva
1 narancs
2-3 chilipaprika
1/2 teáskanál őrölt fahéj
4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
1 evőkanál olíva olaj
5 dkg vaj

Elkészítés:

A párolóléhez 5 dl vörösborban kevergetve felforraljuk az aszalt szilvát, kb. 15 percig főzzük, amíg a szilva teljesen meg nem puhul, majd botmixerrel pépesítjük. Lemérjük, hány dl lett, és kipótoljuk annyi borral, hogy összesen 5 dl legyen. Zöldséghámozóval vékonyan leszedünk 2-3 csíkot a narancs héjából, és belekeverjük a szilvás vörösborba. A chilipaprikát kimagozzuk, vékony csíkokra vágjuk, és az őrölt fahéjjal együtt hozzáadjuk a narancsos-szilvás borhoz. A kacsacombokat sózzuk-borsozzuk, felforrósított olajon (akkor jó, ha már szinte füstöl) bőrös oldalukkal lefelé 4-5 percen át sütjük, így szépen megpirulnak, és tetemes mennyiségű zsiradék kisül belőlük. Átemelve, bőrükkel felfelé egy akkora tepsibe fektetjük a húsdarabokat, melyben egymás mellett elférnek, félretesszük. A kacsás serpenyőből kiöntjük a kisült zsírt, hozzáadjuk a vajat, megfonnyasztjuk benne a finomra vágott fokhagymát. Erre ráöntjük a párolólevet, és kevergetve addig forraljuk, amíg az edény aljára tapadt pörkök fel nem oldódnak benne. Ezután az egészet ráöntjük a kacsacombokra, majd a tepsit alufóliával lefedjük. 130 fokra állított sütőben 3-3,5 óra alatt szaftosra sütjük. Addigra a hús már szinte leomlik a csontról, az étel készen van. Tálalás előtt zsírtalanítjuk a mártást, ízlés szerinti körettel kínáljuk a húst a szilvás-boros mártással.

Tudtad, hogy szilvából már sört is készítenek? Itt mutatjuk, hogy hogyan!

BORTÉSZTÁBA BURKOLT MARCIPÁNOS SZILVA

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

16 szem szilva
10 dkg fehér marcipán
A tésztához:
3 tojás
4 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 dl tokaji aszú
6 dkg liszt
bőven olaj a sütéshez
2 evőkanál fahéjas porcukor

Elkészítés:

A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, és kimagozzuk. Minden mag helyére egy-egy marcipándarabkát teszünk, majd összeillesztjük a szilvákat. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd beletesszük a bort és a lisztet. Simára keverjük, ha nagyon sűrű lenne, 1-2 kanál tejet adhatunk hozzá. Végül a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Felforrósítjuk az olajat. A szilvákat megforgatjuk lisztben, majd a boros tésztamasszába mártjuk, hogy jól betakarja, végül a forró olajban kisütjük. Amikor kész, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Fahéjas cukorral megszórjuk, ízlés szerinti gyümölcsöntettel tálalhatjuk. 30 perc múlva fogyasztható.

További szilvás recepteket itt találsz.

Itt pedig sütőtökös finomságokat és programokat böngészhetsz.

Ha inkább a gombát kedveld, itt a helyed.

Nyitókép: Pixabay

Összeállította: Fábos Erika, Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva