Szaniszló Hajnalka | 2023.03.05. 08:00
IRUNmom: Az életkorral járó sportteljesítmény változását tanulom
IRUNmom, azaz Túróczi Réka inspiráló gondolatai a futásról és az egészséges életmódról – hogy fizikailag és mentálisan is jobb formába kerülj.
Túróczi Réka – IRUNmom

Hiteles életformájával, teljesítményeivel és magával ragadó személyiségével a közösségi médiában, az általa szervezett balatoni futótáborokban és a hétköznapokban is tömegeket motivál a futásra, az egészséges életmódra. A napjainkban főként a triatlonversenekre fókuszáló, háromgyerekes anyuka inspiráló gondolatait olvasván reméljük, hogy az is futócipőt húz és beiktatja a mozgást az életébe, aki eddig nem tette. Az ismert hazai futókról szóló sorozatunkban ezúttal szóba kerül a táplálkozás, a futáshoz kapcsolódó frissítés, valamint az életkorral és az öregedéssel járó sportteljesítmény romlása, annak lelki hatásai is. IRUNmom, azaz Túróczi Réka mesél motivációról, a családjáról, a magyarságtudatáról és arról, hogy milyen szenvedélyes szerelem köti a futás mellett a Balatonhoz is.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Három gyerek anyukájaként – és modellekedtél is korábban –, mindig odafigyeltél az egészséges életmódra. Találkozol irigykedő megjegyzésekkel?
Annak, aki az élete egy részét kirakja a nyilvánosság elé, számolnia kell ezzel. Volt, hogy azt hallottam vissza, hogy nekem könnyű, mert jó családból származom, vagy mert jómódú párom van, vagy hogy jó a genetikám és bármit ehetek. De súlyos étkezési zavarral és doppinggal is vádoltak már. Az emberek ezekkel a gondolatokkal saját magukat mentik fel, hogy nekik miért nem megy az életmódváltás vagy a rendszeres sport. Igaz, hogy sokakhoz képest könnyebb életem van. Ezért a szüleimnek és az életnek is hálás vagyok. De magamnak is köszönhetem, mert mindig megdolgoztam a sikerekért.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Idén miben szeretnél fejlődni?
– Az életkorral járó sportteljesítmény változását tanulnom. Azt, hogy elfogadjam a stagnálást és a romlást is. Teljesítményorientált hobbisportolóként ez nagyon nehéz. A triatlonon belül a futás a kedvenc számom, ebben vagyok a legjobb, de nagy valószínűséggel már nem fogok fejlődni – aránytalanul nagy befektetett energiát igényelne. Célom, hogy minél tovább megtartsam a jelenlegi formámat.

– Nőként mennyire zavar az öregedés és az azzal járó változások?
– Zavar, és ebben egy erős hiúsági faktor is közrejátszik. Ez független a sporttól. Az élet sokszor igazságos és mindennek ára van. Ez nálam együtt jár a sportteljesítményem romlásával is. Ehhez a jövőben hozzáadódik a petefészekkivétel miatti gyorsított klimax, annak minden fizikai, hormonális és pszichés mellékhatásával – ezektől kifejezetten tartok. Dolgozom azon, hogy ezt pozitívan és méltósággal éljem meg. Ez a középtávú célom minden téren: a sportban, a nőiségem megélésében, és a személyiségfejlődésben.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Hogyan motiválod magad?
– Szenvedélyesen szeretem a sportot, így könnyű motiváltnak maradni. Ez egy erős belső motiváció, amely számomra a szenvedély definíciója és megkönnyíti a nehezebb órákat is.

– Életed során összesen hány kilométert futottál (körülbelül)?
– Az elmúlt 10 évben biztos futottam heti átlag 60 kilométert. Amióta futok (16 éve), azóta pedig nagyjából 45.000 km-t futhattam.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Manapság mennyit futsz napi és heti szinten?
– Mivel most féltávú triatlonversenyre készülök, a futásban is a félmaratoni táv van fókuszban. Hetente 60-70 km között futok, heti 4-5 alkalommal. Ehhez jön még három kerékpáredzés, két úszóedzés, egy erősítés és egy pilates.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Milyen céljaid vannak 2023-ban?
– Idén az IRONMAN féltávú triatlon világbajnokságra való felkészülés határozza meg az utam. Minden edzésen eszembe jut, hogy mitől érzem majd jól magam a versenyen és hogy milyen eredményt szeretnék elérni. Szeretek jól teljesíteni a jó érzés alsó határán, vagyis ami még jólesően fáj.

– Nagyobb kihívás a triatlon, mint a futás?
– Stratégiailag sokkal komplexebb. A triatlonban folyamatosan kell váltani fizikailag és mentálisan is. A három szám pedig egymás rovására vagy éppen előnyére válhat. Az erőbeosztás is összetettebb. Az edzések felépítésében is fontos tényező a számok egymáshoz fűződő kapcsolata. Ha az egyikben fejlődsz, a másikban romolhatsz. Az összteljesítményis más kérdés. És ott van még a depo, a frissítés. A víz egy külön közeg, a kerékpár pedig egy, a testünktől független teljesítményeszköz. Már nem csak a saját anatómiai gépezetünkhöz kell érteni, a kerékpározás ráadásul traumásabb sérülésekkel is járhat. Persze, a triatlonban is van kedvenc, és az a futás. A triatlonversenyek azért is kerültek fókuszba nálam, mert a végén jön az én számom. Ekkor már sokan fáradnak, én pedig azt várom. Ez pszichés és fizikai előny, amellyel élek is.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Hogyan táplálkozol, amikor triatlonozol?
– A triatlon tanított meg frissíteni és odafigyelni, hogy ne éhezzek. A bringa és az úszás egészen más. Alattomosan használja az energiát, és viszonylag sokat igényel. Úszás és bringa előtt enni kifejezetten jót tesz. Triatlonon pedig – hogy a futásra is maradjon energia – öngyilkosság nem frissíteni a futás előtti számokban. Ezt a jó szokást pedig a futásban is átvettem. Korábban lefutottam egy félmaratont vízzel, de amióta tudok frissíteni, sokkal jobb érzéssel fejezem be a futóversenyt is. A triatlon miatt többet edzem, így többet kell foglalkoznom a jó táplálékbevitellel is. Változatosabban eszem és egészségesebbnek is érzem magam.

– Edzés előtti és utáni étkezés?
– Futás előtt 2-3 órával már nem iktatok be nagyobb étkezést. Ezért is szeretem jobban a délelőtti futásokat (a könnyű reggeli utáni 2-3 órával). Közvetlenül a futás előtt nem jó enni. Maximum pár falat müzliszeletet, banánt eszem.

– Ha valaki mégis szeretne enni futás előtt, mit javasolsz?
– Zabot vagy egy könnyű husit rizzsel, mozzarellával – pár órával előtte. Közvetlenül futás előtt pár falat banán, csoki, müzliszelet is mehet. Mindig tartok magamnál zselét, ami jó vésztartalék. Az edzéstempóban végzett, 5-10 kilométeres futásokat, de még félmaratont is minden gond nélkül kibírja a szervezet zselé vagy komolyabb szénhidrát-töltés nélkül is. Ennek feltétele a kiegyensúlyozott táplálék- és szénhidrátbevitel.

– Mit gondolsz a túlzásba vitt táplálékkiegészítő-bevitelről, amelyet már a kezdő futók is alkalmaznak?
– A hobbifutók sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiabevitelre, mint az edzésre. Állandóan a frissítésen és a táplálékkiegészítőkön forog az agyuk. Az edzésmunkára és a megfelelő regenerációra viszont kevésbé figyelnek. Ha többet foglalkoznának azzal, hogy minőségi edzést, megfelelő regenerációval végezzenek, jobban teljesítenének. A milligrammokban kimért táplálékbevitel, a frissítés km-kénti kiszámolása elit szinten kap szerepet.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Mikor érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a táplálkozásra a futás terén?
– A 3:45:00 alatti maratonnál, az 1:40:00 alatti félmaratonnál, a 43:00 alatti 10 km-es futásoknál már fontos szerepe van. Addig a becsületes edzésmunkával végzett, kiegyensúlyozott táplálkozás beviszi az embert a célba.

– Hogyan töltődsz a nehezebb versenyek után?
– Testileg és lelkileg – és mindkettőt az támogatja a legjobban, ha nem edzem strukturáltan – 1-3 hétig nincs edzésterv és kedvem szerint sportolok. Nincs rajtam pszichés nyomás a teljesítményt illetően. Ez mentálisan és fizikálisan feltölt.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Negyedik alkalommal rendezitek meg Balatonalmádiban a Futók a tónál futótábort.
– Nem az a cél, hogy teljesen kifárasszuk a résztvevőket. Senkivel sem akarunk négy nap alatt kétheti edzésmunkát elvégeztetni. Hobbifutók jönnek és rájuk nem jellemző, hogy négy egymást követő napon keményen fussanak. Célunk, hogy megmutassuk a futás különböző – gyakorlati, elméleti, motivációs – oldalait, kibírható terhelés mellett.

– Lesz kikapcsolódás is a futótáborban?
– A tábornak fontos része a szórakozás. Jó társaságban, pihentető környezetben, szabadprogram biztosításával és a minőségi, futást támogató ételek mellett az edzéshez és az előadásokhoz is nagyobb kedvük van a résztvevőknek. Jóga, erősítés, sport-témájú filmnézés, borkóstoló és buli is lesz. Szeretnénk, hogy a részvevők feltöltődve és több tudással térjenek haza, s ezt be tudják építeni az edzéseikbe is.

– Milyen témájú előadások várhatóak?
– Lesz szó a frissítésről, az edzéstematikáról, a futás anatómiájáról és a watt-alapú futásról. Idén is jön motiváló történettel érkező, példaértékű sportolót élménybeszámolóval. A hawaii ironman lesz a téma, Wienhardt Anna előadásában.

– Alapítója vagy az IRUNmore Team Futóegyesületnek. Rengeteg embert inspiráltok a futásra. Mesélj egy igazán inspiráló sikertörténetet.
– Egy házaspár kezdetben 500 métert sem tudott lefutni egyben. A pár eldöntötte, hogy szeretnének futni tanulni. Harmincéves koruk körül annyira rossz edzettségi állapotban voltak, hogy amikor először lefutották egyben az egy kilométert, a hölgy sírva fakadt. Most már 6 kilométert is képes futni egyben és minden mérföldkőnél elérzékenyül, ahogyan én is. Korábban nem volt példa arra, hogy ennyire rossz kondícióban lévő embert kellett felhoznom a hobbifutó szintjére. Óriási élmény és eredmény számomra edzőként és emberileg is. A futáshoz való hozzáállásom is megváltozott, a teljesítményt már relatívan értékelem.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Imádod a Balatont. Mikor voltál utoljára a tónál?
– Anyukámat öt éve Balatonudvariban temettük el. Karácsony körül van a születésnapja, a névnapja és halálának az évfordulója is. Olyankor mindig meglátogatom a sírját és a tiszteletére futok egyet Udvari környéken.

– Merrefelé szeretsz futni a Balatonnál?
– A kedvenc szakaszom a Fövenyes és Balatonfüred közötti szakasz, de nagyon szeretem a Magaspartot is. A triatlon miatt mostanában többet versenyzem külföldön, de a Balaton mindig a szívem csücske marad.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

– Hogyan jellemeznéd a tavat?
– Ha meghallom a szót: Balaton, az a szívemben és az egész testemben különleges érzést kelt. Álomszerű, nyugalom, menedék, izgalom. És nagyon magyar, ami számomra kifejezetten fontos.

– Fontos számodra a magyarságtudat?
– Igen. Ezért adtam a gyerekeimnek magyar nevet. Szeretem a magyar népzenét, a néptáncot, a népviseletet, a magyar rockzenét. És nagyon kényes vagyok a helyes nyelvhasználatra, amit a gyerekeimnek is átadok.

Fotó: Túróczi Réka hivatalos

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Túróczi Réka hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva