Krausz Andrea | 2019.12.31. 06:00
Kapitális pontyfogások a Balatonon! Ezeket a fotókat még nem láttad!
Szép számmal születtek 20 kg feletti pontyfogások 2019-ben. Idén 64 darab ilyen halat fogtak a behúzós (bojlis) horgászok, ráadásul ezek között voltak kapitális egyedek is. A balatoni rekord pillanatnyilag egy 30 kg 125 grammos pikkelyes.

A Balatoni Halgazdákoldási Nonprofit Zrt. 2019 januárjában vezette be azt a behúzós horgászokra vonatkozó szabályt, amely szerint a 20 kg-nál nagyobb pontyfogást kötelező bejelenteni. A lehető leggyorsabban értesíteni kell a halgazdálkodási cég munkatársait, akik elvégzik a hivatalos mérlegelést. Ilyenkor fotók is készülnek, majd a halat kíméletesen visszaengedik a tóba. (A 70 cm feletti pontyokat minden horgásznak vissza kell engedni.)

A hivatalos rekord Gödry Zoltán Máté horgára akadt 2019. május 25-én, hajnalban. A likeBalaton.hu is beszámolt a 30,125 kg-os, 98 cm hosszú óriás történetéről, amelyet Balatonszepezden sikerült kifogni és természetesen visszaengedni. Itt lehet olvasni róla!

A rekorder halat, amely 30,125 kg, Gödry Zoltán Máté tartja a kezében (Fotó: balatonihal.hu)

A 2018-as rekord pár grammal marad csak el, az erről szóló cikkünk itt található!

– A Balaton mindhárom medencéjéből fogtak ki kapitális példányokat. A keleti, a középső és a nyugati medencében is voltak 25 kg feletti fogások. 2019-ben előfordult 29 kg-os példány, és akadt 27 kg-os is. A nemzetközi pontyfogó versenyeken, vagyis a hagyományosan minden év tavaszán megrendezett IBCC-n, valamint az őszi NBBH-n a legnagyobb ponty 26 kilogrammnál többet nyomott – tájékoztatott Hamvasi Miklós, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere, akit a nagy fogásokról kérdeztünk.

Hamvasi Miklós horgászként is megállja a helyét. Balatonakarattyán fogta ezt a 20 kg-os pontyot (Fotó: balatonihal.hu)

– A behúzós horgászok számára az idei évtől vált kötelezővé a 20 kg feletti pontyok bejelentése. Az így készült adatbázisból milyen következtetéseket lehet levonni?
– A bejelentéseket külön rendszerezzük. A pontyok mindkét oldaláról rendelkezünk fényképpel, így az egyedi pikkelymintájuk alapján be tudjuk őket azonosítani. Van, hogy egy-egy kapitális példányt visszafognak a horgászok, viszont léteznek olyanok is, amelyeket nem fogtak még ki, teljesen érintetlenek, új fogásként mutatkoznak. Természetesen éves rekordlistát vezetünk éves és havi lebontásban, fénykép, dátum, helyszín megjelölésével. Érdemes megemlíteni, hogy csak a behúzós horgászok kötelesek bejelenteni a nagy halakat. Azok, akik parti dobós módszerrel, csónakból vagy vitorlásból pecáznak, nekik nem kötelező a bejelentés, de ők is fognak 20 kg-nál nagyobb pontyokat. Ha ezeket hozzáadnánk, akkor ez a szám jóval több lenne. Legalább évi 150 darabra becsüljük ezt a mennyiséget.

– Milyen érdekességeket lehet megtudni a balatoni pontyokról?
– Tavaly szeptemberben 24 kg-os súlyban fogtak meg egy pontyot a keleti medencében, Sóstón. Idén márciusban Zánkán újra megfogták és 25,20 kg volt. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a hal gyakorlatilag körbeússza a Balatont, bárhol össze lehet vele akadni.
Egy másik pontyot idén áprilisban, az IBCC-n Alsóörsön, tehát a keleti medencében fogta meg a Trakker nevű csapat. Ekkor 26 kg-os volt, amivel a verseny legnagyobb halának bizonyult. Egy hét elteltével Balatonakarattyán fogták ki, majd egy hónapra rá Balatongyörökön, vagyis a nyugati medencében. Ekkor is jó súlyban volt, kicsattanó egészségnek örvendett. De tudunk olyan nagy halról is, amit mindig egy-két település előtt fognak vissza, mert ő szűkebb területre korlátozódva él. Rengeteg a kapitális ponty, és bárhol megmutatkozhat egy olyan nagy példány is, amit még soha nem fogtak ki.

Bartha Tibor Balatonakarattyán fogta ezt a 27 kg-os példányt (Fotó: balatonihal.hu)

– Mitől ilyen kövérek ezek a pontyok? Mely pontyok nőnek meg ilyen nagyra?
– Vannak olyan halak, amelyeknek sok idő kell, hogy ezt a súlyt elérjék, mert olyan genetikával rendelkeznek. Például a hivatalos balatoni pontyrekordról úgy véljük, hogy körülbelül 25 éves lehet. Viszont léteznek olyanok is, amelyek a 20-22 kg-os súlyt 12-13 év alatt is elérhetik. Tükrösből kevés van a Balatonban, itt a balatoni sudár tájfajta a meghatározó, amelyből 300 tonna a telepítési kötelezettségünk, de idén is túlteljesítettük ezt a mennyiséget. Hogy mennyit eszik egy hal, azt az időjárás befolyásolja, minél melegebb a víz, annál intenzívebben táplálkoznak. A növekedés üteme függhet a genetikától és az élőhelyi sajátosságoktól.

– Milyen változások lesznek az ágazatban 2020-ban?
A behúzós horgászokra külön horgászrend vonatkozik, ebben nem lesz változás 2020-ban. A turisták számára fontos megemlíteni, hogy vannak előre foglalható behúzós helyeink. Azért egyeztetünk le ilyen helyeket önkormányzatokkal, vízparti területeket üzemeltető szervezetekkel, mert a bojlisok több napra, vagy akár egy hétre érkeznek. Számukra fontos, hogy rendelkezésre álljon sátorozási, áramvételi lehetőség. A boiliebalaton.hu oldalon feltüntettük a behúzós horgászhelyeket, és ezeket folyamatosan bővítjük.

– A pontyrekordokat illetően milyen évre számíthatunk jövőre?
– Rekordhal-fogás szempontjából a Balaton az egyik legkiemelkedőbb terület, a nemzetközi pontyfogó versenyeknek köszönhetően pedig egész Európába eljut a Balaton híre. Sok külföldi horgász érkezik hozzánk, akik kifejezetten a nagy halakat veszik célba. A pontyállomány európai szinten is egyedülálló. A kapitális fogások száma továbbra is nagy ütemben fog növekedni, biztos vagyok benne, hogy ez a 64 darabos, 20 kg fölötti szám jövőre emelkedni fog. Úgy tippelem, hogy 2020-ban elérjük a százat.

Mindent a pecázásról!

További kapitális balatoni fogások fotói:

 

Krausz Andrea

Nyitókép: balatonihal.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva