Szaniszló Hajnalka | 2019.07.13. 09:00
Fuss és tekerj a Balaton körül egész nyáron!
Nem csak a strand létezik a Balaton partján, ugye, tudod? S nem csak a fesztiválok vagy a balatoni borok dobhatnak fel, ugye, azzal is tisztában vagy? Kerékpár vagy futás, ezekből is tengernyi a program egész nyáron!

Lehet a főszerep az aktív pihenésé a Balatonnál! Nem feltétlenül kell a strandon süttetned vagy a vízben áztatnod magad, hiszen ha szeretnél mozogni, esetleg közben megismerni a tájat, a falvakat, szűkebb-tágabb környezetedet, akkor remek lehetőséget nyújtanak a futó- és bringás megmérettetések. Versenyezz vagy csak mozogj saját örömödre önszervező-jelleggel, biztosan nem fogod megbánni.
Mutatunk néhány ízelítőt.

KERÉKPÁR

Itt például egyből találsz egy teljes bringa- és kalandparkot.

Kezdjük az alapoknál. Nincs kerékpárod? Ne aggódj, mutatjuk, hogy hol tudsz bérelni. Katt!

Készítettünk egy nagy balatoni bringatérképet kölcsönzőkel, szervizekkel és bicós strandokkal, kattints a giga-összefoglalóért!

A fejlesztési tervek szerint egyébként 2030-ra Magyarországon 15 ezer kilométer épített és kijelölt kerékpárút lesz a mostani 9100 kilométerrel szemben. a Balatoni Bringakör komplex felújításának első üteme ráadásul a napokban befejeződik, szóval a nyáron már egyre jobb körülmények között tekerhetünk majd, de a további ütemekben előreláthatóan 2021 tavaszáig teljesen megújul a Balatoni Brigakör.

Az infrastruktúra-fejlesztéssel párhuzamosan bővítik a kerékpáros szolgáltatásokat a Balaton környékén. A Magyar Kerékpáros Szövetség bevonásával 800 kilométer túraútvonalat jelölnek ki a térségben és három nagyobb kerékpáros szolgáltató központot hoznak létre a Balatoni Bringakör mentén, Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron.

A Balatoni Bringakörútról csak egy lejtőn kell legurulnod, hogy eljuss a balatonedericsi strandra. Cserébe fürdőzés után egy komolyabb emelkedővel kell megküzdened, de a strandon eléd táruló panoráma és a nyugalom kárpótol ezért. Az eldugott strand nem zsúfolt, kabint is tudunk bérelni.
A strand területén zárt és nyitott kerékpártárolók vannak, a strandbelépő meglepően olcsó, csak 500 Ft.

Különböző típusú versenyek listájáért görgess lejjebb!

 

A közelmúltban zajlott az egyik legnépszerűbb magyarországi bringás verseny, a Tour de Hongrie, amelyről mi is részletesen beszámoltunk, nézd meg, hogy mi mindent derítettünk ki róla.

 

A hivatalos bringakörút Badacsonynál a Római úton halad át, de sokan választják a 71-es főutat, ha erre tekernek. A badacsonylábdihegyi strandot ajánljuk pihenési helyszínnek, ha errefelé akarunk egy frissítő fürdőre megállni. A strand mellett egy mezítlábas park is van, itt ingyenes talpmasszázs készíti fel a lábunkat a következő kilométerekre. A strandon akár csónakos túrára is mehetünk, itt található a Balaton egyetlen vízi tanösvénye. Bicajozás után tekeregjünk a nádasok közötti vízi utakon is.
Szombatonként helyi termelők finomságai várnak a Lábdipiacon, itt feltankolhatod az elemózsiás készletedet is, sőt, ehető tányérból falatozhatsz.

Itt és itt az összes bringás hírt és infót megtalálod!

Tudtad, hogy még az idén megkezdődik a Budapest-Balaton közötti kerékpárút kivitelezése?

A beruházás során mintegy 110 kilométer hosszúságú útvonal épül ki, jelentős részén 3 méter szélességű önálló kerékpárút épül, a további szakaszokat pedig alacsony forgalmú utakon, mezőgazdasági utakon jelölik ki. A beruházás távlati kapcsolódási lehetőséget teremt a horvát-szlovén kerékpárút hálózathoz.

Érdekesség Zalakarosról a kerékpározás kapcsán lentebb!

Bár Zalakaros nem közvetlenül parti település, de minden bicikliút a városba vezet. Az országban először a Zalakarosi Fürdő vezetett be kerékpáros fürdőbelépőt és nyerte l a kerékpárosbarát fürdő címet. A GO Bike program lényege, hogy aki bringával érkezik a gyógy- és élményfürdőbe, kedvezményes belépőt válthat és egy ingyenes vércukormérésen is részt vehet.
Hamarosan debütál az ország első kerékpárosbarát étele is, a Bike food, ami szintén a karosiak ötletére születik meg.

FUTÁS

Vannak, akik inkább saját erejüket használják a mozgáshoz és semmiféle egyéb eszközt nem vesznek igénybe. Ők a futás szerelmesei, akik – főként a szezonban – olykor igencsak felborzolják az autósok és a közlekedők idegeit. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy óriási vonzerőt jelentenek a balatoni futóversenyek, legyen az maraton vagy akár csak egy éjszakai futás a tó körül.

Olvastál Karcsi bácsiról, aki 70 évesen is lefutja a félmaratont? Neked mi a mentséged ezek után? Görgess a kép alá a futóversenyekért!

Fotó: Mihály Szilvia

Éjszakai futás? Bizony, a Balatonnál ilyen is van! Itt találod a részleteket.

A családoddal futnál? Arra is van lehetőséged!

Ha jótékony ügyet támogatnál, futhatsz a csodás badacsonyi régióban is, méghozzá dűlőre!

Fotó: Pixabay

Mindegyiknek megvan a varázsa, s érdemes kipróbálni is, mert kevés felemelőbb érzés van annál, minthogy egy olyan csodálatos környezetben futhatunk, mint például a Balaton-felvidék.

Keszthely közelében futnál? Hajrá!

Gazdag Rita hosszútávfutó anno a Keszthelyi Kilométereken futotta élete első félmaratonját, megkérdeztük őt az emlékekről és az aktualitásokról is!

Vonyarcvashegy közelében nyaralsz és mérettetnéd meg magad? Akkor itt a helyed! Inkább csak a Kis-Balatonnál versenyeznél? Íme, mutatunk egy versenyt, ahol rajthoz állhatsz.

Egész nyáron várnak bennünket a futóversenyek, s az a jó benne, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő távot.

Elvinnéd kedvencedet is? Kutyás futás is lesz!

 

 

Unger Alex a SpartanKids versenyén / Fotó: a család engedélyével

Összeállította: Szaniszló Hajnalka, Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva