2020.02.02. 06:00
Ilyen egy romantikus miniszabi a Balatonon
Idén hét hosszú hétvége lesz, de tény, hogy csak tavasszal kezdődik ez a sorozat. Azonban a normál hétvége mellé egy-két nap szabadságot is bőven megér, hogy körbejárd a Balatont, a tó körüli fürdőket. A miniszabira mutatunk egy szuper menetrendet.

A még előttünk lévő ünnepnapok, illetve pihenőnapok, a hozzájuk tartozó áthelyezett munkanapokkal 2020-ban:

március 15. vasárnap – Nemzeti ünnep – hétvége

április 10. péntek – Nagypéntek – pihenőnap

április 13. hétfő – Húsvét – pihenőnap (4 napos hétvége)

május 1. péntek –Munka Ünnepe – pihenőnap (3 napos hétvége)

június 1. hétfő – Pünkösd – pihenőnap (3 napos hétvége)

augusztus 20. csütörtök – Államalapítás ünnepe – pihenőnap (4 napos hétvége)

augusztus 21. péntek – pihenőnap – pihenőnap

augusztus 29. szombat – munkanap – áthelyezett munkanap

október 23. péntek – 56-os Forradalom Ünnepe – pihenőnap (3 napos hétvége)

november 1. vasárnap – Mindenszentek – hétvége

december 12. szombat – munkanap – áthelyezett munkanap

december 24. csütörtök – Szenteste – pihenőnap

december 25. péntek – Karácsony – pihenőnap

december 26. szombat – Karácsony – pihenőnap (4 napos hétvége)

2021. január 1. péntek – Új Év – pihenőnap (3 napos hétvége)

Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz majd 2020-ban, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell majd számolni az augusztus 20-i, illetve a karácsonyi ünnepi 4 napra nyúló hétvége kapcsán.

Most pedig lássuk a négynapos balatoni wellness-túra állomásait, mutatjuk a legtutibb tóparti helyeket!

1. NAP – A ZALAKAROSI FÜRDŐ

Az utazásról

Zalakaros könnyen megközelíthető az M7-es autópályáról, húsz percnyire található a Balatontól és Hévíztől egyaránt. Busszal és kerékpárral is elérhetjük.

A Zalakarosi Fürdőre mindenképpen érdemes rászánni egy napot, azaz reggel érkezni és csak kora este távozni, mert bőven van mit kipróbálni.

A településről

Kezdjük a tópari wellness körutat a Zalakaroson, ahol egyértelműen a Zalakarosi Fürdő a csúcs, ha vizes-aromagőzös kikapcsolódásról és feltöltődésről van szó. Zalakaros neve ismerősen cseng a fürdőlátogató turisták körében. Népszerűségét az ország egyik legjelentősebb termálfürdőjének és elbűvölő sokszínűségének köszönheti, mely minden érzékszervünkre hatással van. Az ápolt, tiszta, békés Zala megyei üdülőhely évek óta fejlődik, és fogadja a gyógyulni, pihenni vágyókat. Elsősorban családoknak, pároknak, nyugalmat kereső vendégeknek ajánljuk.

A fürdőről

Tudtad, hogy ez a fürdő még díjat is nyert a sós vizű medencéjével?

Extra jó hír, hogy idén egy, kétszáz ember befogadására alkalmas szaunakomplexum épült a Zalakarosi Fürdőben, de van itt vízi kosárlabda, szeánszok, illatok, libbenő szaunatörölközők és vízi kincskeresés is – szóval minden korosztályra gondoltak a most átadott komplexumban.

Amit még Zalakaroson érdemes (katt ide!)

A várost Dottó vonattal is körbejárhatjuk. Utazás közben gyönyörködhetünk a szebbnél szebb házakban, szállodákban, a város parkjaiban, szépen gondozott ligetes sétányaiban. A fürdő közelében a Termáltó és környéke csábít kirándulásra, sétára bennünket.

A Termáltó és Ökopart részeként egy új természetismereti tanösvény is született Zalakaroson. Az állomások („Köszöntő, Égeres éneke, Zala vize táján, Tőzike tündér tavasza, Ciccegető felfedező”) a környező erdőrészlet élővilágát, az erdő „működését”, a tájrészlet egyéb táji – természeti értékeit / vonzástényezőit, tájalakulási folyamatait dolgozzák fel. Ez az Égerösvény.

A Csiga-túra tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre található a Zalakarosi Parkerdő területén, hossza 1152 méter.

2. NAP – A HÉVÍZI TÓFÜRDŐ

Fotó: shutterstock

Az utazásról

Zalakaros után bő 40 perc alatt már el is érjük a Hévízi Tófürdőt, amely méltán az egyik leghíresebb és legnépszerűbb fürdőkomplexum a Balaton partján.

A településről

Hévíz néhány kilométerre található a Balatontól, ideális pihenési célpont a gyógyulni vágyóknak, de a nyugodt pihenés kedvelőinek is. Bár a városban gyakran rendeznek fesztiválokat, mégis nyugodt, csendes település.

A fürdőről

A vizet borító tündérrózsák, a tóban lakó kisvöcsök, a tóra épített fürdőház látványa a közeli erdősávval megnyugtató, energiával feltöltő élmény. A gyógyvíz hatásait fokozza a tavat körülölelő mikroklíma, a növények és a víz színeinek játéka. A tó körüli erdőben sétálva is aktívan pihenhetünk, gyógyulhatunk.

A Tófürdő télen is nyitva tart és garantáltan különleges élményt nyújt, több szempontból is, de talán a legizgalmasabb, hogy ilyenkor is tavirózsák között úszkálhatunk, hiszen itt sosem hűl ki igazán a víz!

A Hévízi-tó nem tekinthető hagyományos értelemben strandnak, elsősorban a gyógyulni, pihenni vágyókat várja a nyitott tófürdő. Festetics Fürdőházban több élményelemes wellnessmedence működik. A Hévízi tó elsősorban a nyugodt pihenés, a testi-lelki feltöltődés szigete. A tóban orvosi javaslat nélkül 30 perc fürdőzés ajánlott, mert hosszabb idő után a szervezetet túlságosan igénybe veheti, elfárasztja a gazdag ásványi összetételű gyógyvíz.

Fotó: Mihály Szilvia

Amit még Hévízen érdemes

A tó bejáratához vezető Schulhoff Vilmos sétány a járókelőket megállásra, fényképezésre készteti. A több ezer tavaszi-nyári virág mellett a jellegzetes platánfasor, a mocsári ciprusok és különleges bokrok, a sétány szélén álló épületek a múlt század hangulatát idézik. Ezt a miliőt elevenítik fel a hévíziek minden május elsején a békebeli majálissal.

A sportot kedvelő vendégek a tóban úszhatnak, a környéken lovagolhatnak, de kerékpározhatunk, teniszezhetünk, futhatunk, és kipróbálhatjuk a nordic walkingot is. A téli időszakban népszerűek a Hévíz-patakon szervezett evezések is.

 

3. NAP – SILVER RESORT WELLNESS- ÉS KONFERENCIA SZÁLLODA – BALATONFÜRED

Az utazásról

Hézívről bő 1,5 óra alatt, a 71-es úton juthatunk el az északi part egyik legnépszerűbb településére, Balatonfüredre.

A településről

Balatonfüred az északi part keleti felének legjelentősebb városa, és az egész Balaton egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Kisváros, állandóan csak 14000 lakosa van, de olyan aktív turizmust bonyolít, hogy a település a százezres nagyvárosok életét éli. Balatonfüred a szőlő és a bor városa. A települést övező lankákon mindenhol szőlősorok zöldellnek, és a rendszerváltás óta eltelt évtizedek megérlelték a környék borászatait is. Remek családi pincészetek vannak Füreden és a környéken, a borvidék zászlósbora az olaszrizling.

Olvasói fotó: Stánicz Roland

A wellness-szolgáltatásokról

A hotel wellness-részlegének beltéri medencéjben, a pezsgőfürdőben és gyermekpancsolóban a felhőtlen szórakozásé, és örömteli játékoké a főszerep, melyekből fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. A beltéri élménymedence 28-30°c-os, melyben két nyakzuhatag masszírozását is élvezhetitek. A gyermekpancsolókban már egészem babakortól élvezhetik a gyermekek a fürdőzést és gondtalanul lubickolhatnak a 32°c-os medencében. Van itt finn és infra szauna, tepidárium, caldarium, frigidárium, Kneipp-taposó és aromazuhany, de csendes terem is. Természetesen tartanak szaunaszeánszokat is, de ha ez még nem lenne elég, konditerem is van. Ha innen egyből továbbmennénk a következő állomásra (Siófok), jó hír, hogy ezek a szolgáltatások nem csak a szállodavendégek számára elérhetőek.

Amit még Balatonfüreden érdemes

Ha valaki Balatonfüredre látogat, még a lélegzete is eláll, amikor rácsodálkozik a reformkori városrész gyönyörű műemlék épületeire, a márványborítású parti sétányra, melyek platánjai alatt annyi magyar és külföldi híresség sétált már. A balatoni nyár turistáinak elsősorban ez jelenti Füredet: a fürdőváros és a sétány.

Arácson található az egykori Széchényi-kastély, amit Széchényi Ferenc, Széchenyi István édesapja építtett 1782-ben. 1871-től szeretetház működött benne, majd 1935-től szőlészeti és borászati iskolaként hasznosítják az épületet. Jelenleg a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium balatonfüredi tagintézményeként a szőlészet- borászat mellett sok más hivatást is tanulhatnak itt fiatalok.

A Gombás-kúria Balatonfüred műemlékei közül az egyik legrégebbi, ugyanakkor legjelentősebb művészeti értékkel bíró látnivalója, mely a 18.század végén – 19. sz. elején épült nemesi borházként-nyári lakként, s a későbarokk, valamint a ritka Copf-stílusjegyeket viseli magán. Ma hotelként üzemel.

4. NAP – GALERIUS ÉLMÉNYFÜRDŐ ÉS WELLNESS KÖZPONT – SIÓFOK

Az útról

Balatonfüred után irány a déli part és annak legkedveltebb települése, Siófok, ahová bő egy órás autóúton juthatunk a 710-es és a 71-es utak használatával. Ez esetben érdemes tájékozódni az útdíjakról is.

A településről

Siófok a balatoni élet központja, egyben hazánk egyik legforgalmasabb idegenforgalmi centruma. Ahogy régen, napjainkban is a nyaralni vágyók kedvelt „zarándokhelye” a magyar tenger partján. Napjainkra a Balaton-parti üdülőváros a Dél-Dunántúl első számú wellness- és konferencia-központjává lépett elő, így a nyári szezont követő hónapokban is érdemes ide ellátogatni. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek, mert a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákat tekintve ma ez Magyarország harmadik legnépszerűbb települése.

 

Fotó: Krausz Andrea

A fürdőről

A Galerius római császárról elnevezett élményfürdő egész évben nyitva tart. Nevéhez méltóan a római fürdők hangulatát idézi, az élet szépségét, szeretetét, egyfajta életörömöt sugározva. Van élményfürdő-medence csúszdával, gyermekmedence, pezsgőfürdő, tanmedence, ahol úszásoktatás is zajlik. A melegvizes ülőmedence 36° C-termálvize a közeli Nagyberényből származik. Az 1091 m mélyről feltörő, minősített termálvíz mozgásszervi problémákra, nőgyógyászati és urológiai betegségekre egyaránt ajánlott, ezzel töltik meg a wellnessközpont kültéri medencéjét is. Nem említettük még az óriáscsúszdát, amely 88 méter hosszú és 2 méter széles, és csak speciális úszógumival lehet használni. A pincetérben óriás finn szaunát, tepidáriumot, illetve egy 21 személyes jakuzzit találunk. Van még itt sóbarlang parajdi és himalájai sótéglából építve és tengeri levegős kabin. A további kényeztetésről, a rekreációról és az egészségmegőrzésről a fürdő második emeleti szauna-világa gondoskodik fény- és aromaterápiás szaunával, gőzkabinnal frissítő, lazító masszázsokkal, egyéb szolgáltatásokkal.

Fotó: Shutterstock

Amit még Siófokon érdemes

A Fő téren magasodó, 1912-ben épült Víztoronynál érdemes kezdeni a látnivalók felkeresését. Érdekessége, hogy az idő múlásával csökkent az épület magassága, ami a régebbi, kevésbé pontos leírások szerint még 45, az újabb mérések szerint viszont csak 41,3 méter. Ha valaki szeretne felülről letekinteni a városra és a Balatonra, akkor mindenképpen menjen fel a torony felsőbb szintjeire, ahová panorámaliftekkel lehet feljutni. Felül a lenyűgöző kilátáson kívül – hiszen innen egészen a Tihanyi-félszigetig el lehet látni – kávézó, oxigénbár és a Samsung interaktív élményközpontja működik. A Szentkirályi nevével fémjelzett oxigénbár külön érdekessége, hogy forog a tengelye körül, így az asztalunknál ülve akár folyamatosan élvezhetjük a körpanorámát.

Nyitókép: Pixabay
Összeállította: Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva