Szaniszló Hajnalka | 2019.09.27. 10:00
Ínycsiklandó és dallamos hétvégi programajánló
Itt az utolsó szeptemberi hétvége, s a Balatonnál csak úgy dúskálunk a szüreti mulatságban, vigadalomban, szabadtéri sportrendezvényben és gyermekelőadásban, mutatjuk a legjobbakat péntekre, szombatra és vasárnapra.

Ne feledd, hogy ha az alábbi listában nem találod meg a számodra megfelelő kikapcsolódási formát, tovább böngészhetsz a likeBalaton.hu oldalán.

Ide kattintva a teljes balatoni programkínálatot megtalálod.

PÉNTEK

Idén igazán különleges bemutatóval készül veszprémi a Limnológia Tanszék a Kutatók éjszakája programra, ahol még dinoszauruszokkal is találkozhatsz. Nem hiszed? Ott a helyed a Kutatók éjszakáján, hogy elhidd!

Kép: hivatalos flyer az esemény közösségi oldaláról

Bűvészek testközelben? Kérdezhetek is tőlük? Akár le is leplezhetem őket? Igen! Első alkalommal rendezik meg Siófokon, a Sió Moziban a különleges show-műsort. Ez lesz a Vigyázat Csalók! Bűvész „Talk” Show.

Fotó: Pixabay

Ady és Petőfi est lesz pénteken a keszthelyi a Boratóriumban. A Nézőművészeti Kft. előadásában, Katona László és Kovács Krisztián színjátékában Scherer Péter rendező a két költőt civilként veszi nagyító alá sokszoros fénytörésben.

Az Imre Sándor Szeretetszínház idén ellátogat Zalamerenyére a Pálosmalomba, ahol egy jótékonysági előadás keretében megtekinthetik a Valahol Európában című musicalt, az Angyalok a malomban című programsorozat részeként.

Pénteken ismét Viva la Musica a komolyzenei estre várják a vendégeket a hévízi Református Templomba.

Életre keltett történelem: Kisfaludy Sándor, Szegedy Róza és a Táblabírák újra Sümegen! Rengeteg izgalmas program vár, itt találod a részleteket.

Várják leendő, jelenlegi és elballagott óvodásaikat a Malomvölgyben egy izgalmas délutáni mókára, a Magocskák családi délután keretében Balatonalmádiban.

Drámafoglalkozás indul a balatonkenesei Játékvárban, minden pénteken, egészen karácsonyig. A játékos önismereti és drámapedagógiai foglalkozásokat ajánlják minden olyan 8-12 év közötti gyermeknek, aki a kapcsolatteremtés, kommunikáció és figyelem területein szeretne fejlődni.

www.pixabay.com

Egy egész éjszakás TRAP/újvonalas HipHop buli, azaz a TRAP STARZ PARTY vár Rátok az Expresszóban DJ GOZTH prezentálásában, akit nem véletlen neveznek az ország egyik leghitelesebb new school dj-jének.

SZOMBAT

8 órán keresztül fergeteges hangulatot biztosít Hévízen a SpinDay Maraton. Itt még több részletet megtudhatsz róla.

Fotó: Torsa Dániel

A hagyomány is lehet trendi, nézd meg te is, milyen a balatonedericsi Szent Mihály nap! Interaktív népi játékokkal és színes műsorral várnak a szervezők szeptember végén!

A balatongyöröki Kossuth utcában található római katolikus templom Szent Mihály arkangyalnak van felszentelve, búcsúja régen jelentős ünnep volt a településen. Szent Mihály-napja az egész magyar nyelvterületen a gazdasági év nevezetes fordulópontjának számított. Ilyenkor kezdődött a szüret, a lakodalmak őszi évadja Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott. Ekkor kezdődik a lakodalmak őszi időszaka is. Balatongyörökön a római katolikus templom védőszentje szintén Szent Mihály, így mindig fontos szerepet töltött be a búcsú a település életében. Ma már ez a nap inkább a szórakozásról, az együtt töltött kellemes, őszi délutánról szól. A délutáni programok helyszíne helyszíne a Kossuth utca – templom alatti tér, rossz idő esetén pedig a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár.

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Évről évre egyre színesebb, látványosabb ez a felvonulás, ahol a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonulnak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A felvonulás végén a rendezvénysátornál kulturális műsor várja a résztvevőket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.

Felvonulás kocsikkal, vidám hangulat és fergeteges bál. Ez a balatonszentgyörgyi a szüreti mulatság!

Az egyik legszebb gyalogtúrára várnak a tanúhegyek királyával, Badacsony főbb látnivalóival, kirándulás közben több titkos hellyel is megismerkedhetsz!

A Balatoni KÖR Gasztro Piknik Sorozat első állomása szeptember 28-án Sümegen, a Sümegi Szüreti Fesztivál betét programjaként kerül megrendezésre.

Fotó: Mihály Szilvia

Szereted a ladát? Esetleg van sajátod? Ha igen, szeptember 28-án a 4. Lada Találkozón a helyed.

Ismét füstbeburkolt napot tartanak Gyenesdiáson. A témába ezúttal belefűzték a burgonyából, a szőlőből, a gombákból, a borból, és a pálinkából készült kombót, megidézve a szüretek kacsasültillatban úszó hangulatát, belekeverve egy brutál zsírba fojtott disznóvágást.

Fotó: Pixabay

Különleges turisztikai szolgáltatásként múzeumlátogatással és tárlatvezetéssel egybekötött városnézésen vehetünk részt szombatonként Balatonfüreden. Múzeumbelépő, tárlatvezetés és az adott kiállításhoz kapcsolódó tematikus városnézés elérhető egy közös jegy megvásárlásával.

(Fotó: Balatonfüred weboldala)

Állati jó borgácsos buli lesz Füreden most szombaton! Paprikás krumplis bográcsos buli a Koloska-völgyben. Főzőcsapatok jelentkezését várják a bográcsos partira, az alapanyagok rendelkezésre állnak majd, azonban bográcsot, fakanalat, fűszereket érdemes vinni. Jelentkezni a szervező, azaz az Ebrendészeti és Gyepmesteri Telep Balatonfüred oldalán keresztül és elérhetőségein lehet.

Az 50. évadát ünneplő Kaláka együttes koncertsorozata Keszthelyre érkezik, varázslatos hangulatot ígérnek. A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. Költészet és zene: Dalok régi és mai, magyar (közöttük számos határainkon túl élő) és más nemzetiségű költő versére. A Kaláka 30 lemezt jelentett meg dalainak száma kb. 1300. Vendég: Sebestyén Márta és Andrejszki Judit.

 

VASÁRNAP
Szent Mihály nap lesz Siófokon. Gyermekkoncert, néptánc-előadás és tűzgyújtás vár mindenkit a Fő téren.

Kezdjétek a tanévet a Veszprémi Petőfi Színházban! Sokak számára kedvező időponttal és – 18 év felett – rozékóstolóval várnak az éjszakai színházi előadásokon. Carpe diem! – ragadd meg a napot… az élet elröpül! Ifjú lelkeket lángra lobbantó, különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: az életük maga a költészet, mely életre szóló szerelmet, de nagy tragédiákat is szülhet… A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. A realista és a romantikus filozófia nagy összecsapása ez… életünk örök kérdéseire keresi a választ a Holt Költők Társasága előadása.

Fotó: az esemény közösségi oldaláról

EGÉSZ HÉTVÉGÉN VÁR

Barátság, hecc és pisztráng…újra megtörténik mottóval rendezik meg a tapolcai gasztronómiai fesztivált szeptember végén.

Múzeumok Őszi Fesztiválja lesz a Balatoni Múzeumban szeptember 25-november 9 között Keszthelyen. Idén az őszi fesztivál során hat alkalommal várják a kicsiket és nagyokat a keszthelyi múzeumba. A programsorozat keretében egy régész-numizmata és egy restaurátor szemszögéből mutatjuk be az év elején napvilágra került “rejtélyes gyűjteményt”, egy keszthelyi zsidó család elrejtett ékszer- és éremgyűjteményét. Emellett természetesen idén is várjuk a kreatív tevékenységek és az őszi hagyományok iránt érdeklődőket, s gondoltunk a költészetben csendesen elmélyülni vágyókra is.

Egyszemélyes Balatonkerülő Nagydíj 8 m nyitott és 10 m nyitott kategóriájú hajók részére. A Fa Nándor által 2001-ben, a Vendée Globe földkerülő szólóverseny mintájára megálmodott Balatonkör lényege, hogy a vitorlázó egyedül teljesíti, külső segítség és kikötés nélkül.

Fotó: Török Brigi

Kezdetét vette az ősz, az igazi zarándokló idő! A Balaton és a Bakony pedig gyönyörűbb mint valaha! A tihanyi Camino Benedictuson te is megcsodálhatod és egyéb élményekkel is gazdagodhatsz.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a város valamennyi polgárát szeretettel hívja és várja 2019. szeptember 28-án, 29-én a Veszprémi Bazilika Védőszentje, Szent Mihály tiszteletére megrendezett Szent Mihály-napi búcsúra!

Harmonikaszó, sör és bajor perec Hévízen? Igen, valódi német fesztiválhangulatot varázsolnak a Nagyparkolóba, szeptember 26-október 1 között ugyanis ismét megrendezik az Oktoberfestet.

Kép: pixabay

– Aki kifelé néz, álmodik, aki befelé néz, felébred – (C. G. Jung) Belső utazás az illatok és ízek, a jóga, az irodalom, a mesék, a relaxáció, az alkotás, fotózás eszközeivel, azaz Erőforrásaink – A Rózsa Neve őszi elvonulása-tábor Balatonszepezden.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva