Szaniszló Hajnalka | 2019.08.15. 06:00
Túl a strandoláson – izgalmas helyszínek a Balatonnál
Most épp nem alkalmas az idő a strandolásra, de ne aggódj, a Balatonnál ilyenkor sem lehet unatkozni. Mutatjuk a lehetőségeket esős idő esetére.

Nyáron a strandolás mellett érdemes felfedezni a Balaton egyéb csodáit is! Rengeteg aktív kikapcsolódási lehetőség közül válogathatunk, hiszen ma már tematikus városnéző, flóra- és faunacsodáló sétákon egyaránt részt vehetnek a régió szerelmesei.

A badacsonyi városnéző kisvonat jöhet?

A Balaton partján napfürdőző turisták többnyire nem is sejtik, milyen izgalmas események tanúi voltak a közelben magasodó régi villák falai. De még a helyiek számára is tartogat újdonságokat a Villamustra fantázianevet viselő program, amelynek célja, hogy megismertesse az emberekkel a nap mint nap látott patinás épületek múltját. Balatonalmádiban a szervezett séták a városközpontból indulnak, a végállomás pedig a Szent Margit-kápolna – utóbbi azért is különleges, mert ide nem juthat be egykönnyen a látogató.

Ha nem esik, s nincs kánikula, egy jó túra is szuperül feltölthet, mutatjuk, hová menj a déli parton. Inkább megnéznéd a jégbarlangot?

– Tele van a környék el nem mesélt történetekkel. Egyaránt tartunk kulturális sétákat, amelyek során a Balaton környéki villák a főszereplők, és a természeti környezetet a középpontba állító geosétákat a Benedek-hegy körül, de az ember alkotta látnivalókról mindig szót ejtünk. A két- órás geotúrákon például több millió évet járunk be, az élménynek köszönhetően csodálatos módon kitágul a múlt fogalma – magyarázza Raffai Csilla.

Benne vagy egy titokzatos nyomozásban? Egy páratlan városfelfedező játékra várnak bennünket Badacsonyban az AR (kiterjesztett valóság) funkció segítségével.

A turisztikai tanácsadóként, idegenvezetőként és geotúravezetőként tevékenykedő szakember mindig is kereste a különleges múltra visszatekintő helyeket, ám 2016-ban úgy döntött, hogy a jövőben különböző helyi tematikus sétákat szervez. Fő célja, hogy az érdeklődőknek a megszokottól eltérő módon mutassa be a vidéket, ezért szabadidejében könyvtárakban kutat és helybeli idős emberekkel készített interjúkból tájékozódik, hogy minél több izgalmas épületet, alkotást megismerjen.

Zalakaroson városnéző körutazás kisvonattal. Mi ez, ha nem ultramenő?

Szokatlan látnivalókra vágysz? Egzotikus állatok érdekelnek vagy a kínzómúzeum? Kattints ide!

Fotó: Mihály Szilvia

Más jellegű látnivalók érdekelnek? Kattints!

– Nyáron természetesen maga a tó, illetve a környező balatonalmádi villák adják az ötletet a programokhoz – folytatja a turisztikai szakember. – A veszprémi tematikus séta során a Séd menti malmokra koncentrálunk, egy kisebb kirándulás keretében az egykor működő tizenöt malomból nyolcat felkeresünk. Ősszel a természeté, a Bakonyé és a közeli erdőké a főszerep, ilyenkor az aktívabb közönségre gondolva kerékpáron is bejárjuk ugyanazt az útvonalat.

Mindent a balatoni bringázásról ide kattintva!

A séták alatt tehát mindig egy adott témáról mesélnek a vezetők, és kimondottan ügyelünk rá, hogy élvezetesen, könnyen fogyasztható módon adjuk át az ismereteket. A sétakalauzok izgalmas kultúrtörténeti emlékeket tárnak fel, sőt a „Vidámpark Annó” című túránkon még titkos helyszínekre is bejuttatjuk az érdeklődő csoportokat. Vagyis akik nem érik be a klasszikus strandolással, és élményekben gazdag programokkal fűszereznék meg a nyári kikapcsolódást, biztosan találnak a kínálatban kedvükre való sétalehetőséget. –

Még több alternatív programtipp itt!

Forrás: lakaskultura.hu

Nyitókép: Shutterstock

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva