likeBalaton.hu | 2022.09.30. 08:00
Rajtad is múlik, hogy melyik lesz az Év Kilátója és az Év Turistaháza!
Hétfőtől már szavazhatnak a természetjárók az Aktív Magyarország által immár harmadik alkalommal meghirdetett Év Kilátója és Év Turistaháza pályázatok jelöltjeire.

A pályázatok célja, hogy minél többen ismerjék fel az aktívan eltöltött szabadidő fontosságát, és induljanak el, fedezzék fel az ország legszebb panorámáit, illetve leghangulatosabb turistaszállásait. A két kategóriában több tucat nevezés érkezett, melyek közül a közönség választhatja ki, hogy melyik kilátó, illetve turistaház legyen idén az ország kedvence.

A beküldött pályázatok közül szakmai zsűri válogatta ki a tíz-tíz legjobbat.

Olyan jó állapotú, rendezett környezetű célpontok kerültek be, amelyek izgalmas kerékpáros vagy gyalogos turistautak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak ott.

A szervezők kiemelték, hogy országszerte egyre több, egyre egyedibb kilátó teszi még vonzóbbá a természetjárást, a természetközeli turistaszállások pedig ma már korszerűek, így a mai igényeket kielégítő, modern felszereltséggel várják a kikapcsolódni vágyókat.

Első alkalommal, 2020-ban a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó, tavaly pedig a Tisza-tavon található Bölömbika-kilátó volt az Év Kilátója pályázat nyertese. A turistaházak közül két éve a tolnai Annafürdő Vendégház diadalmaskodott, 2021-ben pedig a Szelcepuszta Turistaházat választották a legjobbnak a szavazók.

 

 

Annak érdekében, hogy a verseny minél színesebb legyen, a tavaly bejutott tíz-tíz legjobb pályázat ezúttal nem indulhatott, ezek így csak jövőre kaphatnak újra esélyt. Szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehet a képek kedvelésével október 6-ig.

A balatoni kilátók közül a révfülöpi Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó került fel a top 10-es listára. Jöhet világháború vagy villámcsapás, a Millenniumi kilátó áll és virul. A Fülöp-hegyen álló építmény félig vöröskő, félig fa, a tetejéből (és a lentebbi teraszokból) a Balaton víztükrére lehet rálátni, illetve a szárazföldet a tanúhegyek dominálják. A tó másik oldalán pedig feltűnik a 2020-as Év Kilátója, a Xantus János Gömbkilátó.

Ilyen lett 2021-ben a Fülöp-hegyi Millenium kilátó
Fotó: Szücs Ildikó

 

A balatoni vendégházakból pedig a Balatoncsicsói Erdészház versenyez a legjobbnak járó címért!

A Káli-medence határán található ez a mesebeli kőház, idilli környezetben. A turistaszállás annyira a kirándulóknak szól, hogy saját Kéktúra pecsételőpontja is van. Tanösvény és erdei iskola mesél a környékről, de a népi mesterségekben is kipróbálhatják magukat az idelátogatók.

Balatoncsicsói Erdészház
Forrás: aktívmagyarország.hu

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!:


Forrás: kisalfold.hu, aktivmagyarorszag.hu
Nyitókép: Szűcs Ildikó/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva