Az ősz és a tél a tápláló és ínycsiklandó sütőtökös finomságok szezonja. Fontos tényező, hogy sokkal olcsóbban beszerezhető, mint a hozzá ízvilágában és felhasználási módjában hasonlatos édesburgonyáé. Ugyanakkor az egészséges táplálkozás szempontjából nem elhanyagolható, hogy kiemelkedően jó tápanyag-tartalommal bír.
A zsírban oldódó vitaminok közül nagy mennyiségben tartalmaz A és E vitamint, valamint gazdag béta-karotinban. De jócskán bír B és C vitamintartalommal is. Ez utóbbi miatt immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ez a koronavírusos- és a felerősödő influenzaszezonban különösen fontos tényező. Emellett serkenti a veseműködést és jó hatással van a máj működésére. A gazdag antioxidáns-tartalma miatt pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is aktív szerepe van.
A sütőtök tápérték-adatai 100 g-ra vonatkoztatva
10 dkg-ban mindössze 26 kalória és 0 koleszterin található. Bár a cukortartalma nem a legalacsonyabb, de annál magasabb (9mg) a C vitamin tartalma, a kalciumot pedig még ennél is magasabb arányban tartalmazza: 20 mg található 100 g sütőtökben. Ugyanennyi sütőtök 21 mg magnéziumot is tartalmaz.
És nem utolsó sorban számtalan különleges módon elkészíthető, de mi most az alapokkal kezdjük.
Kezdjük az alapoknál: a tökéletes sült sütőtök titka
Olcsó és könnyen elkészíthető. Ez a mennyiség négy fő részére elegendő.
Hozzávalók:
1 nagyobb sütőtök
méz
gyömbérpor
csilipor
Elkészítés:
A sütőtököt alaposan megmossuk, majd félbe, negyedekbe vágjuk. A magokat eltávolítjuk, és végül 2-3 ujjnyi vastag szeletekre feldaraboljuk.
A szeleteket sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe tesszük. Az egészet letakarjuk alufóliával, és így sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig.
A fóliát levesszük, és további 40-50 percig, vagyis puhulásig sütjük, majd a sütőt kikapcsolva, még 10-15 percig pihentetjük a tökszeleteket.
Ízlés szerint fogyasztjuk önmagában, vagy mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de használhatjuk alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is.
Sütötőkös krémleves pirított kolbászropogóssal
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
olívaolaj
4 dl víz
2 dl kókuszkrém
1 mk majoránna
1 mk kakukkfű
A tálaláshoz:
15 dkg füstölt kolbász
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk kisebb darabokra és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a fokhagymával együtt ráhelyezzük a meghámozott sütőtökre.
Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, majd összeforgatjuk. 180 fokon 40 percig sütjük.
Ezután belehelyezzük a megsült tököket egy fazékba, hozzáadunk 2 dl vizet és botmixerrel pépesítjük. Közben folyamatosan adagoljuk a további 200 ml vizet, a kókuszkrémet, a majorannát és a kakukkfüvet. Kevergetés mellett még egyszer felforraljuk.
A füstölt kolbászt apróra vágjuk és egy kevés olívaolajon ropogósra pirítjuk.
A sütőtök-krémlevest a kolbászropogóssal megszórva tálaljuk.
Sütőtökös töki pompos sonkával
30 dkg finomliszt
10 g friss élesztő
1 tk só
1 tk cukor
2 ek libazsír
1nagy pohár tejföl
25 dkg sütőtök
20 dkg sonka
1 kis csokor friss bazsalikom
15 dkg trappista sajt
1 ek libazsír
Elkészítés:
Egy kis pohárban kikavarjuk az élesztőt a teáskanálnyi kristálycukorral, majd hagyjuk kicsit állni. Ameddig várunk, addig egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd elkeverjük a sóval.
Hozzáadjuk az elfolyósodott élesztőt, adunk hozzá 1-1,5 dl langyos vizet, és közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Legalább tíz percig gyúrjuk. Ha már szép hólyagos a töki pompos tésztája, és elválik a tál falától, beledagasztunk két evőkanál olvasztott, de csak langyos libazsírt.
Cipót formázunk a tésztából, kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, és hagyjuk kelni egy órát. Utána vékony, hosszúkás lepényt nyújtunk belőle, aztán tepsibe sütőpapírt rakunk, és belefektetjük a tésztát.
Először tejföllel kenjük meg, utána rászórjuk a feldarabolt tököt meg a felkockázott sonkát. Megszórjuk bazsalikomlevelekkel, ráreszeljük a sajtot, meglocsoljuk a tetejét olvasztott zsírral.
220 fokra előmelegített sütőbe toljuk a töki pompost, és addig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul a tetején, ennyi idő alatt a vékony tészta is megsül.
Fűszeres, sütőtökös torta
40 dkg sütőtök
1.7 dl olaj + a formához
25 dkg nádcukor
2 db tojás
17 dkg liszt
0.75 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt gyömbér
0.5 tk őrölt fahéj
0.5 tk őrölt szegfűszeg
20 dkg krémsajt
40 dkg tejkaramella-öntet
6 dkg kandírozott gyömbér
Elkészítés:
Egy lábosba tesszük a megtisztított, felkockázott sütőtököt és 4 ek vizet. Kis lángon, lefedve puhára pároljuk, majd leszűrjük. Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a tojásokat, majd az egészet habosra keverjük.
Óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk a liszttel, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A tésztamasszát kiolajozott tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e a sütemény.
A formában pihentetjük 5 percig, majd késsel körbevágjuk és a rácsra borítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémsajtot és 4 ek. karamellszószt habosra keverünk, bevonjuk vele a torta tetejét, majd meghintjük a felaprított, kandírozott gyömbérrel. Kis lábosban megmelegítjük a megmaradt karamellszószt, majd kis csuporba öntjük, és a sütemény mellé kínáljuk.
Sütőtökös túrógombóc diómorzsában – diétás és laktózmentes
25 dkg sütőtök
25 dkg laktózmentes túró
3 tojás
4-5 evőkanál zabliszt
1/2 mokkáskanál sütőpor
édesítő
csipet só
A morzsához:
20 dkg darált dió
Elkészítés:
A sütőtököt feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűlt, kikanalazuk a húsát, és a túróval pépesre keverjük. Beletesszük a zablisztet, a sütőport rászórjuk, édesítjük, picit sózzuk majd összekeverjük.
A tojásokat beleütjük, és újra jól összekeverjük. Ha túl híg maradna, beletesszük a zablisztet, hogy formázható legyen.
Közben vizet forralunk, nedvez kézzel gombócokat formázunk a masszából, és a gombócokat egyesével beletesszük. Amikor feljöttek a víz felszínére, kivesszük, és a száraz serpenyőben pirított diómorzsában megforgatjuk.
Forrás: mindmegette.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock