Szaniszló Hajnalka | 2019.07.06. 14:00
A szabadtéri színpadok varázsa – Több tucat program vár!
Hogy miért vonz bennünket a szabadtéri színpadok atmoszférája? Miért más ez, mint egy fesztivál vagy egy falunap alkalmi színpada? Válaszokat kerestünk.

A szabadtéri színházak egyik különlegessége épp abban rejlik, hogy olyan programokat vonultat fel, melyeket nem láthatunk bármikor, év közben, klubokban vagy egyéb helyszíneken.

Tudtátok, hogy a Balaton első szabadtéri színpada a siófoki volt?

Ma a Színpart nevet viseli és a Kálmán Imre Kulturális Központhoz kapcsolódik, a különleges hangulatú Jókai-park területén. Építése 1949-ben kezdődött, mert már ebben az időben is nagy volt az igény a nyári előadásokra és koncertekre.

Névadója a város híres szülötte Kálmán Imre a világhírű operett szerző. A színpad a működése során többször is megújult. Az egyik ilyen fontos időszak a hetvenes években volt. Ekkor annyira népszerű volt, hogy a Magyar Televízió a Táncdalfesztivált is innen közvetítette, illetve innen indult útjára a Halló itt Balaton, amelyben olyan híres előadók kezdték pályájukat, mint: Koós János, Kovács Kati, Korda György, Hofi Géza.

Mindent a Tihanyi Szabadtéri Játékokról ide kattintva!

1980. Magyarország, Balaton, Siófok Jókai (Dimitrov) Park, Siófoki Szabadtéri Színpad (ma Kálmán Imre nevét viseli), büfé a bejáratnál. A felvétel az Omega – LGT – Beatrice közös koncert alkalmával készült / Fotó: Fortepan

Láttad már a Csinibabát színpadon? Nem? Akkor idén nyáron ki ne hagyd!

A nyolcvanas években az Interpop fesztivál népszerűsítette a színpadot, melyen számos későbbi ismert énekes és zenekar szerepelt. Többek között: Zoltán Erika, Zámbó Jimmy, Napoleon Bulvard, Z’ZI Labor, Pa-dö-dö.

Egy jó retró diszkó 2019-ben is menő, Dévényi Tibi bácsival pedig pláne!

Az ezredfordulót követően a színpad állapota már nem felelt meg a kor igényeinek, teljes körű felújítása vált szükségessé. A Színpart jelenleg a Balaton egyik legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű szabadtéri előadóhelye a maga 1576 férőhelyével. A nyári szezonban működő intézményben színházi előadásokat, operett-előadásokat, komoly- és könnyűzenei koncerteket, táncszínházi előadásokat is tartanak.

Fenyő Miklós a siófoki szabadtérin, mutatjuk a részleteket!

A Színpart névre keresztelt helyszín egyébként idén olyan különlegességekkel is készül, mint például a ROAD zenekar akusztikus koncertje. A csapat hazánk egyik legnépszerűbb rock-metal koncertzenekara. Koncertjeik mindig rendkívül energikusak, Siófokon azonban ezúttal kicsit elcsendesednek és iszonyatosan pörgős dalaikat áthangszerelik. Lesz itt 2019-ben Cserháti Zsuzsa emlékest is.

Ide látogat a nyár folyamán a 100 tagú cigányzenekar is – az ő koncertjük mindig igazi kuriózum. Egyébként a korabeli újságcikkek szerint már 1982-ben volt a színpadon előadás, „Szól a cigánymuzsika” címmel. Kevés hangulatosabb dolog van annál, mint egy kellemes nyári estén hegedűszót hallani a szabadban, az egyik legszebb magyarországi környezetben. Kellemes társaságban, egy pohár fröccsel a kezünkben, miközben lenyugszik a nap a Balaton felett.

Rúzsa Magdi koncert szabadtéren? Igen, a Balatonnál ez is lesz!

Kölcsönlakás szabadtéren? Miről is van szó? Kiváló darab Siófokon, katt!

Sajnos, nem volt mindig ilyen jó a helyzet a tó körül a szabadtéri színpadok tekintetében. Voltak olyan időszakok a kétezres évek elején, amikor az adott város lakói szerveztek gyűjtést a saját szabadtéri színpaduk megmentéséért. Ilyen volt a Keszthelyi Városvédő Egyesület is, 2003-ban. Ekkor aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ne adják el a 800 férőhelyes színpadot egy kívülállónak, azaz egy pécsi vállalkozónak, aki azt tervezte, hogy lakóparkot épít a helyén. Ebből is látszik, hogy szeretjük, ragaszkodunk ehhez a – kertmozikhoz hasonlóan – békebeli, kicsit poros, kicsit koszos, de rendkívül hangulatos szórakozási formához. Példaértékű összefogás volt.

A titkaimat az ujjaimnak mondom el – Hogy micsodaaaa? Irány Badacsonytomaj!

Operett gálát néznél Lellén? Hajrá!

Balatonfüredi Szabadtéri Színpad, 1985 / Fotó: Fortepan

Bajdabá történetei a Színes falu csoport előadásában, kattints a részletekért!

Ha Balaton és szabadtéri színpadok, mindenképp érdemes megemlíteni a lellei, a fonyódi és a tihanyi helyszíneket is.

Lellén egyébként Hooligans koncert is lesz, kattints a részletkért!

Fonyódon a hajóállomásnál lévő szabadtéri színpadon például olyan különlegességeket láthatunk 2019-ben mint például az ABBA Show, amely egy, kétórás program a legendás csapat legnagyobb slágereivel és persze a semmivel sem pótolható háttérvetítéssel: a balatoni víztükör panorámájával.

Sündisznó a színházban? Igen, lehetséges!

A Tihanyi Szabadtéri Színpad a csodálatos Belső-tó fölött magasodik és változatos előadásai egészen augusztus 29-ig, minden pénteken és szombaton láthatók. Többek között koncertezik a Neoton, de országos népszerűségnek örvendő színházi előadások is várnak bennünket.

Tudtad, hogy Csepregi Éva a Balatonnál ismerte meg első szerelmét? Nekünk ezt is elmesélte, kattints a sztoriért!

A Kultkikötőben idén a családi programok kerülnek a középpontba. A 14 éve működő színház Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban van jelen. Idén olyan nevekkel találkozhatunk náluk, mint az Ivan & the Parazol, Tompos Kátya vagy Little G Weevil.

Siófok, szabadtéri Színpad, az Omega és az LGT közös koncertje / Fotó: Fortepan

IDÉZZÜK FEL, AMIKOR MÉG…

Idén nyáron idézzük fel, az idősebb generáció mutassa meg a fiatalabbaknak a Balaton körüli szabadtéri színpadok programjai segítségével tapasztaljuk meg mi is ezt a különleges rezgést.

Egy-egy ilyen helyszínen tett látogatásával és előadás megtekintésével talán megpihen a lelkünk, mert visszaidéz valamennyit azokból a békebelinek nevezett időkből, amikor az embereknek még volt idejük egymásra.

Amikor még eljutott a fülünkig a nád susogása, mert nyitottak voltunk rá.

Amikor még elég volt egy toldozott-foldozott szabadtéri színpad a saját, külön bejáratú szúnyogaival és pókjaival, a napsütéssel, amely épp a szemünkbe tűz, a víztől érkező édes vagy épp sós levegő illatával, a nád susogásával…

Amikor még tudtunk telefon nélkül sétálni a kedvesünkkel a parton.

Amikor még nem arról szólt a nyaralás, hogy mennyi fotó kerül ki a közösségi oldalakra vagy hogy minden nap másmilyen bikini legyen rajtunk.

Amikor még inkább megnéztük a naplementét egy gombóc fagyi társaságában, mint levittük a partra a táblagépet ahelyett, hogy nyaralás közben is az e-maileket nézegessük.

Amikor még nem az volt az első gondolatunk, hogy amint beültünk a szabadtéri színház retró nézőterére, bejelentkezzünk, hogy „likeBalaton.hu épp itt van: Balaton lake, szabadtéri színpadok”.

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva