2020.01.06. 10:00
Télen is készenlétben vannak balatoni vízimentők
Miközben a vízimentők ilyenkor és készenlétben állnak, 2020-ban a Balatonnál is számos fejlesztés valósul meg: új applikáció, eszközfejlesztések és még számos újítás várható az egész évben keményen dolgozó VMSZ-nél. Mutatjuk a részleteket.

Mindent, amit a 2019-es évre, a fennállásának huszadik évfordulójára eltervezett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, sikerült megvalósítani. Az idei esztendőben, valamint a korábbi években megkezdett kampányokat jövőre is folytatják. Kiemelt hangsúlyt helyeznek a Balaton HELP applikáció szélesebb körű elterjesztésére, valamint a strandeszközökön elengedhetetlen mentőeszközök elhelyeztetésére. Folytatódik a Balatoni Vízirendészeti Kapitánysággal korábban életre hívott mentőöv program is. A szervezet előtt számos feladat áll: át kellett alakulni egész éves mentési készenlétre, amihez komoly eszközfejlesztésre is szükség van. Bagyó Sándort, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjét a vitorlazzitthon.hu kérdezte.

Ezek az új táblák jelentek meg idén a balatoni strandokon.

– Kezdjük talán egy rövid összegzéssel. Hogy telt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának az idei esztendő, a Szolgálat fennállásának huszadik évfordulója?
– Ha azt nézem, hogy mi mindent sikerült végrehajtani a terveinkből, akkor mindenképpen sikeres. Ha pedig azt nézem, hogy hány halottja volt a Balatonnak, azt mondom, hogy egy is sok. Ugyanakkor ha megnézzük, hogy tavaly előtt mennyi áldozat volt és idén – kimondható, hogy talán egy kicsit jobb szezont zártunk. Több területen tevékenykedünk. A strandi vízimentőink 71 helyszínen voltak jelen és több, mint 3600 beavatkozást hajtottak végre. A mélyvízi egységeknél, a mentőhajóknál hasonló adatot látunk, vagyis 140 feletti ellátás volt idén. A jövőre nézve pedig tele vagyunk tervekkel. Úgy szoktam mondani a kollégáimnak, hogy előre menekülünk. Mindig megpróbálunk valami újat kitalálni. Most is immáron tíz hónapja dolgozunk egy ügyön, ami hamarosan eljut mindenkihez. Emellett megújulnak a weboldalaink felületei. Ebbe beletartozik, a www.vizimentok.hu oldal, a Balaton Help oldal, valamint az alkalmazás újjászületése. Külön öröm volt, hogy a régi Pajzs helyébe új logó lépett. Összességében egy sikeres év, de mi már nagyon erősen a 2020-as esztendőre készülünk.

A Balatonnál már mentőgyűrűs vízibickli-kölcsönző is van.

Balaton Mentőcsoport Gyakorlat.

Közzétette: VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE – 2019. november 6., szerda

 

– 2019-ben számos újítás is történt. Gondolhatunk itt a drón-flotta bemutatására, vagy a strandeszközök biztonságára vonatkozó kampányra. Jó pár éve született meg a Balaton Help, ami szintén kiemelt fontosságú. Miként lehet ezeket a programokat folytatni, tovább építeni?
– Most beszéljünk egy kicsit kritikusabban, szépen sorjában. Ezidáig Magyarországon a strandeszközökön nem lehetett fellelni mentőeszközt. Erre jött az a kampány, hogy a „Semmit nem lehet odadobni”. Most mindenki gondoljon bele, ha valami nincs rendeltetésszerűen odatéve valamire, azt nem lehet odadobni egy bajba kerültnek. Ez egy tarthatatlan állapot. Hideget, meleget kaptunk azoktól, akik nem értették. Kitekintettem nemzetközi példákra, és Olaszországot hoztam fel, ahol forgalomba helyezéskor ezeknek a mentőeszköznek rajta kell lenniük a berendezéseken. Egy autó esetében is elképzelhetetlen, hogy ne legyen benne biztonsági öv. Ugyanakkor jók a tapasztalatok, hiszen azok, akik idén a jogszabály megváltoztatása nélkül felszerelték a mentőeszközöket arról számolnak be, hogy az emberek birtokba vették azokat. Épp ez a cél, hogy játszanak vele, ismerjék meg, dobálják egymásnak, és akár játékos formában is elsajátítsák a használatát. Ezt a kezdeményt a Balatoni Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsadó szervezetével és a Balatoni Vízirendészettel közösen indítottuk. Én azt gondolom, hogy a lényegét mindenképpen fogják érteni, és előbb-utóbb ebből születik egy jogszabály is.

Emlékeztek még arra, amikor a vízimentők is teljesítették a tetris challenge-et és a Balaton vízén lebegtek? Itt megnézhetitek.

– Nagyon sokan úgy vélik, hogy a Szakszolgálat monopol helyzetben van a Balatonnál. Mennyiben befolyásoló tényező akár a jogszabályalkotás szempontjából a szervezet?
– Nem gondolom azt, hogy mi a jogalkotó felé befolyásoló tényezők lennénk. Ugyanakkor nekünk nem ez a dolgunk. Nekünk az a dolgunk, hogy végezzük a munkánkat, és arra felfigyeljenek. Nagyon sokan azt hiszik, hogy egy állami fenntartású szervezet vagyunk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mi egy önkéntes közhasznú civil szervezet vagyunk. Világszerte a vízimentés civil formában működik és ez így van jól. Mi nem szeretnénk hatósági feladatkörökkel foglalkozni. Nem igaz, hogy monopol helyzetben vagyunk. „Monopol Hülyék vagyunk” – ha lehet így fogalmazni – , ha ezt mi úgy csináljuk, hogy mások nem látnak benne üzletet vagy fantáziát. A piac szabad, aki akar jöjjön és segítsen. Minden egyes kollégám a maga módján fanatikus, és azt tűzte ki magának, hogy vízimentéssel akar foglalkozni. A nagyobb baj az, hogy bár nyolc éve elérhető a Balaton HELP ingyenes applikáció – amit első sorban a Balatonra terveztünk – nagyon kevesen töltik le. A segélykérés lényege ebben az alkalmazásban az, hogy a Balatonon, ha nincs helyismeretünk, vagy ködös az idő, esetleg bajba jutott állapotunkban nem tudjuk beazonosítani, hogy hol vagyunk, akkor nehéz beazonosítani azt is, hogy hova menjen a segítség. Ha az applikáción megnyomjuk a segélykérő gombot, akkor a vízimentők pontosan be tudják azonosítani a helyzetünket. Itt van ugyanakkor még a Mentőöv projekt, ami a Balatoni Vízirendészet kezdeményezésére indult, és már megtörtént a táblarendszer kihelyezése öt strandra. Bízunk benne, hogy ezt is folytatni tudjuk, mégpedig a Balatoni Fejlesztési Tanács közbiztonsági keretéből.

VMSZ 2019

Közzétette: VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE – 2019. október 18., péntek

 

Itt még többet megtudhattok a vízimentők munkájáról.

– Új szezonok alakulnak a Balatonnál. Megszületett a téli , az őszi és a tavaszi. Egyre többen vannak a nyári időszakon túl is vízen akár vitorlással, akár horgászcsónakkal, kajakkal, kenuval. Mennyiben kell vagy kellett a szervezetnek átalakulni a téli üzemmódban?
– Tény, hogy az elmúlt húsz évben az a jellemző, hogy nem fagy be a Balaton. Ebből adódóan – szerintem teljesen logikusan – mindenki hozzányúlt a kérdéshez: ha nem fagy be, miért ne vitorlázzunk? Én azt gondolom, hogy most a XXI. században minden olyan apró kiegészítő felszerelés elérhető, ami a hideg időben a vízen-léthez alkalmas. Nekünk ugyanakkor fel kellett készülni arra, hogy egész éves és hideg vizes mentést is végezzünk. Ebből adódóan saját állományunknak – akik egész évben, így télen is velünk dolgoznak – speciális, kimondottam a mentőknek készült szárazruhákat szereztünk be. A hajóinkat is ennek megfelelően kellett felkészíteni. Ugyanakkor, van mit fejleszteni. Anélkül ugyanis mi sem fogunk tudni megfelelni a jövőbeni elvárásoknak. Megkerestük azokat a szervezeteket, valamint az „állam képviselőit”, akik tudnak nekünk segíteni, akár pályázati úton Nagyon bízunk abban, hogy jó elbírálásban részesülünk, és a jövőben arról is beszámolhatunk, hogy négyszezonos mentésre képes új berendezéseket, hajókat tudunk beszerezni.

Összességében a 2020-as évet nagyon nagy reménységgel figyelem – zárta a beszélgetést a vitorlazzitthon.hu-nak adott interjújában Bagyó Sándor.

Tudod, hogy milyen sokszor volt szükség a vízimentő munkájára? Itt mutatjuk a megdöbbentő számokat!

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva