Szaniszló Hajnalka | 2019.09.26. 10:00
TOP 5 látnivaló a Balatonnál a szép őszi időben
Csodás az ősz, a Balatonnál pedig nem csak szüreti mulatság és borfesztivál van ilyenkor. Nézz szét a füredi Vitorlázeumban, a Pokol-lik vagy a csodás Kányavári-sziget környékén is. Mutatunk 5 látnivalót erre a hétvégére, egy könnyed kirándulásra.

KÁNYAVÁRI SZIGET, SÁRMELLÉK-BALATONMAGYARÓD

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A szigethez kiépített út vezet, melynek végén parkoló fogadja az autóval ideérkezőket. A kis szigetre egy különleges fahídon át érkezünk.

A szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt alakította ki a Nemzeti Park Igazgatósága. A 15 állomásból álló tanösvény hossza kb. 1,5 km, egy óra alatt kényelmesen bejárható. Az információs táblák a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be. A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelő-helyet találunk, a többszintes kilátótornyot újjáépítették, a hídról jőve, a madármegfigyelő előtti tisztáson balra kanyarodva érjük el pár perces sétával.

Délebbre egy idilli réten vadonatúj játszótér is várja a kicsiket. A horgászengedéllyel rendelkezők számára horgászási lehetőség az Újszabar-Zalavár összekötő út, valamint a Kányavári-sziget közvetlen környezetében nyílik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozó tanösvények egész évben szabadon látogathatók, beleértve a Kis-Balaton tájegységen, a Kányavári-szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt is. Megközelítés: a Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról tábla jelzi a letérőt a Kányavári-szigethez.

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ, BALATONFÜRED

Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát. Jókai Mór 1857. évi első füredi látogatása mély hatással volt rá és feleségére, Laborfalvy Rózára. A táj szépsége mellett a fürdő hangulata annyira vonzotta a házaspárt, hogy attól fogva rendszeres vendégei voltak Fürednek, majd 10 évvel később megvásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll.

A koraeklektikus stílusban épült nyaraló 1870 őszén még nem volt teljesen készen, de Jókaiék már az év nyarán birtokba vették. Déli verandája felett kőbábos mellszobrokkal díszített teraszról lehetett gyönyörködni a Balaton és Tihany felé nyíló kilátásban. A bejárat előtt látható Flóra szobrot valószínűleg az épület későbbi tulajdonosa helyezte el.

Jókai több regénye kötődik a villában töltött nyarakhoz: Az Arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej, valamint számos, a fővárosi lapok számára írt elbeszélés, rege és fürdői témájú cikk született itt.

Fotó: a település weboldala

POKOL-LIK, KAPOLCS

A településen vélhetően már ősemberek is éltek, a falu felett emelkedő Királykő szikla fölötti területen pedig – a helyi legenda szerint – Attila egyik vára állhatott. A település közelében vezetett a Budát az Adriai-tengerrel összekötő Via Magna, a rómaiak egyik nagy hadi útja, ezért valószínű, hogy a környék már lakott volt a rómaiak idejében is. (Erre utalnak a község területén talált római emlékek és sírkő, amelyek a Keszthelyi Múzeumban vannak.) Népvándorlás-kori arany sírlelet is előkerült az egyik Kossuth Lajos utcai építkezésnél. Ez a lelet a Veszprémi Múzeumban található.

REFORMÁTUS TEMPLOM, ALSÓÖRS

Alsóörs ófalusi részén található a református templom 66 méter magasan a Balaton szintje felett. Eredetileg vaskos keresztboltozatos torony nélküli kis szentély volt. A keletelt, egyhajós épület nyugati homlokzatán XIII. századi kegyúri karzatot láthatunk, a tornyon gótikus ablakok, a déli oldalfalon csúcsíves bélletes kaput találhatunk a XV. századból.

A legutóbbi felújításkor több értékes freskótöredék került elő a déli homlokzaton. Legértékesebb közülük a bizánci hatású becses falfestmény. A hazánkban rendkívül ritka tempi secco feltárása közben kirajzolódott egy dudás ábrázolás is, mely valószínűleg szintén XIII. századi. Említést érdemel még a később készült festett kazettás mennyezet is, mely elég ritka a Dunántúlon. A templomot napjainkban is rendszeresen használják.

VITORLÁZEUM, BALATONFÜRED

A múzeum felszereltsége kiváló programot kínál a vitorlázás és hajózás tudománya, a hajók kialakítása iránt érdeklődő látogatóknak. A balatoni vitorlázás történetét szemléletesen, játékosan bemutató kiállítótérben a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel. Szimulátor révén kipróbálható a viharos Balatonon vitorlázás, elsajátíthatók a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismeretek. Lehet gyakorolni a vitorlafelvonást, vagy gyönyörködni a panorámában a kiállítást körbeölelő teraszról.

Vitorlázeum

A Vitorlázeum bemutatása

Közzétette: Vitorlázeum Balatonfüred – 2015. július 13., hétfő

 

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva