Szaniszló Hajnalka | 2023.05.09. 16:00
Biciklivel Budapestről a Balatonra
Ismét lesz BuBa kerékpárostúra és a Budapest-Balaton bringaút is számos élményt tartogat.

Biciklivel is eljuthatunk a balatoni fesztiválokra

Tavaly augusztusban adták át a BuBa, azaz a Budapest-Balaton kerékpáros útvonalat, amit a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) egy kerékpáros túrával, az I. BuBa Epic-kel ünnepelt meg.

A szövetség idén is megszervezi az eseményt, amelyen biciklivel Budapestről tekerhetünk. Ezúttal azonban több újítás is színesíti a kerékpáros teljesítménytúrát. Az idei lesz az első olyan szervezett biciklis teljesítménytúra, ahol Budapesttől egészen a magyar tengerig tekerhetünk a BuBa kerékpáros útvonalon, hogy az út végén a nyári melegben egy nagyot csobbanjunk. A tavalyi teljesítménytúrára ugyanis októberben került sor.

– Még mindig úgy érezzük, hogy sokak számára egy beteljesületlen álom, hogy letekerjenek a Balatonhoz, hiszen még mindig új ez az út és sokan még nem próbálták ki, főleg mert a tavaly augusztusi átadás már a szezon végére esett. Idén lehet majd először úgy végigmenni rajta, hogy az ember a végén csobbanhat egyet a Balatonban – magyarázta Dominus Ákos, az esemény ötletgazdája.

Fotó: MAKETUSZ hivatalos

 

Biciklivel tekerhetünk a Bondoró Utcaszínház Fesztiválra

– Az idei esemény egyik újdonsága, hogy mivel sokaktól kaptuk azt a visszajelzést, hogy nehéz az útvonal, ezért kétnapos teljesítésre is lesz lehetőség. Erre kifejezetten várjuk a családok, baráti társaságok jelentkezését, akik esetleg nem érzik olyan rutinos kerékpárosnak magukat, hogy az egész utat egyben letekerjék és inkább egyéni szállással, két nap alatt oldják meg a táv teljesítését – fogalmazott Dominus Ákos.

A szervezők ötszáz résztvevőt várnak a június 30. és július 1. között megrendezendő eseményre, ahol három frissítőpont lesz, és

125 kilométert kell letekernie a résztvevőknek.

Fotó: MAKETUSZ hivatalos

 

– Aki egy nap alatt teljesíti ezt a távot, azok számára egy igazi kihívást jelent, míg a kétnapos túra egy remek közösségi, csapatépítő programnak ígérkezik. Az útvonalon nagy segítség lehet az ingyenes kerékpárosbarát alkalmazás, aminek a segítségével nem csak a szállásokat választhatjuk ki az útvonalon, de a pihenőhelyeket és az éttermeket is könnyűszerrel megtaláljuk ezen az útvonalon is, ráadásul bármi probléma adódna a kerékpárral, az applikáció a szervízpontokat is jelzi – tette hozzá Dominus Ákos.

Még több részlet a Budapest-Balaton kerékpárútról itt.

Fotó: MAKETUSZ hivatalos

 

A program másik újítása, hogy a teljesítménytúra az Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósul meg, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy

környezetbarát közlekedési eszközökkel is megközelíthetők a programok és a fesztiválok. Éppen ezért a Bondoró Utcaszínház Fesztivál időpontjában tartott eseményt célja is a fesztivál bejáratában lesz.

– Akik az eseményen részt vesznek, mindenképpen érdemes a Bondoró fesztiválon is körülnézni, hiszen a BuBa Epic-en résztvevők kedvezményesen válthatnak jegyet a fesztiválra is. Aki mégsem vágna neki a biciklis útnak, természetesen más módon is eljuthat a Bondoró Fesztivál négynapos programjaira. Aki csak egy napra ugrana le a fesztiválra, vagy nem szeretné végigtekerni a távot, vonattal is megteheti az utat, hiszen Balatonalmádi ad helyet a rendezvénynek, ami remekül megközelíthető így is. Mindenképpen érdemes kilátogatni majd ide, rengeteg nagyszerű program várja majd a résztvevőket – fejtette ki Domius Ákos.

Fotó: MAKETUSZ hivatalos

 

Bármikor nekivághatunk a Budapest-Balaton távnak

Azoknak sem érdemes azonban elkeseredni, aki szívesen teljesítenék ezt a távot, ám az időpont nem megfelelő a számukra, ugyanis szép időjárás mellett bárki kipróbálhatja magát a kerékpáros útvonalon.

– További csoportos biciklizéseket is tervezünk majd egy-egy kulturális programra, itt is szem előtt tartva az Európa Kulturális Fővárosa-esemény egyik kulcsüzenetét, miszerint a fenntarthatóságra ügyelve, környezetbarát módon is eljuthatunk a programokra. Ezekkel kapcsolatban érdemes a MAKETUSZ honlapját figyelni, hiszen folyamatosan frissítjük a program naptárunkat. De természetesen bárki kipróbálhatja ezt az útvonalat egyénileg is, hiszen nem csak a sport miatt, de a táj miatt is érdemes végigtekerni rajta – mondta a BuBa Epic ötletgazdája.

Fotó: MAKETUSZ hivatalos

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: MAKETUSZ hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva