Szaniszló Hajnalka | 2023.03.30. 08:00
Balatoni bringaszezon: a szakértő mondja el, mire figyelj
A balatoni bringaszezon kezdetén a kerékpározás szakértője mondja el, hogy készítsd el a vasat és önmagadat is a tó körüli tekerésre.
Itt a tavasz, indul a balatoni bringaszezon! Érdemes megfelelően felkészíteni a kerékpárt, hogy a hosszabb tekerések alkalmával is megbízhatóan szolgálja a bringást. Gumik, fékek, egyéni beállítások, és persze az is fontos, hogy te milyen állapotban vagy. Mire figyelj, ha hosszabb balatoni bringatúrára indulsz, vagy ha körtekernéd a tavat. Mit fogyassz, hogyan frissíts, merre indulj, hogyan érdemes felépíteni a bringázást és milyen applikáció vagy egyéb eszköz nyújt segítséget ahhoz, hogy élvezetes legyen a kerékpározás – akár a családdal, a gyerekekkel, akár egyedül indulsz útnak. A balatoni bringaszezon kezdetén Firnstál Gábor, a bringák egyik hazai szakértője, a Bringaland Kft. ügyvezetője mondja el, hogy hogy készítsd el a vasat és önmagadat is a tó körüli tekerésre.

 

– Kezdődik a balatoni bringaszezon, én pedig azt tervezem, hogy körbetekerem a Balatont. Első nap északi part, második nap déli part. Jó az állóképességem, nem a nulláról indulok. Mire kell figyelnem?
– Ha fizikálisan bírod, hogy 4-5 órát tekerj folyamatosan, akkor rendben leszel. De a folyamatos táplálék-és folyadékbevitelre mindenképp kell figyelned, illetve hogy jól oszd be az energiádat.

– Többször körbebiciklizted már a Balatont különböző verziókban.
– Amikor a barátaimmal, két nap alatt mentünk körbe, Balatonakarattya környékén elindultunk és a cél Vonyarcvashegy vagy Keszthely volt, ahol szállást találtunk. Kirándulásként fogtuk fel és kényelmes, de stabil átlagsebességgel mentünk.

– Miért az északi parttal kezdtétek?
– Klasszikus felállás, hogy az első napon megcsináljuk a nehezebb, technikásabb északi partot és a második napon – amikor már fáradtabbak vagyunk – jöhet a síkabb déli part, mert így kicsivel könnyebb.

– A domborzati tényezők hogyan befolyásolják a balatoni bringázást?
– Általában az északnyugati az uralkodó szélirány, így jó eséllyel kapunk egy kevés oldal- vagy hátszelet, és ez megkönnyíti az déli parti tekerést.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Mi a véleményed a balatoni bringaútról?
– Alapvetően szeretem a nyomvonalát, de a minősége még nem tökéletes. Az északi parton a dombok miatt fárasztóbb, míg a déli parton a hosszabb, egyenes szakaszon a monotonitás miatt nagyobb kihívás.

– Frissítés és töltés. Mire figyeltek?
– Az egyik legfontosabb a folyamatos frissítés és a tudatos kalóriapótlás.

– Mi van a táskádban bringázáskor?
– Képtelen lennék egész nap kizárólag édes, folyékony táplálékkiegészítőkkel létezni. Szilárd táplálékot is fogyasztok: aszalt gyümölcsöt, banánt, zabszeletet, vagy épp megállunk valahol és eszünk egy nutellás gofrit – és még azt is megtűzdeljük banánkarikákkal. (mosolyog) Ha nagyon elfáradok, esetleg 1-2 zselét vagy energiaszelet is elfogyasztok. Abban azonban nem hiszek, hogy kizárólag zselével csináljon végig valaki egy Balatonkört.

Fotó: Bringaland hivatalos

 

– Mi történhet, ha valaki nem veszi komolyan a frissítést és a töltést?
– A bringások jól ismerik az eléhezés fogalmát. Ha ez megtörténik, a túra gyorsan szenvedéssé válik. Nem szabad megvárni, amíg 100-150 kilométernél elkezded érezni, hogy rosszul vagy az éhségtől.

– Ez a táplálkozás összetételére vonatkozik vagy az időfaktort is érdemes figyelembe venni?
– Nem csak arról van szó, hogy mit eszel. Érdemes óránként megállni és tölteni. A Balaton-kerülés esetében is a tudatos táplálkozás híve vagyok.

– Mennyi kalóriát lehet elégetni a Balaton-körrel?
– Testalkat- és intenzitás függő, de ezzel az energiabefektetéssel – ha például egy nap alatt körbe mész – akár 3000-5000 kalóriát is el lehet égetni.

– Hogyan készítsük fel a bringát a balatoni bringázásra?
– Évente minimum egyszer érdemes komolyabban meggyőződni arról, hogy minden megfelelő műszaki állapotban van-e:

  • a gumik nem repedezettek, nem sérültek-e
  • rendben van-e a fék és váltó rendszer, üzembiztosan működik minden
  • minden az egyén méreteinek megfelelően van-e beállítva (magasság, kormánypozíció, markolat, nyeregpozíció)

BalatonBike365 hivatalos

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Mi lehet a rosszul beállított bringa következménye a fizikai állapotunkra nézve?
– Három ponton érintkezel a kerékpárral: a kormánynál, a nyeregnél és a pedálnál. Ezek helyes beállításától lesz élmény a biciklizés. Ha ezek nincsenek összhangban és nem jól ülsz a kerékpáron, az nem csak a hatékonyságodat rontja, hanem kényelmetlen tüneteket is okoz majd. Ha hosszú a pozíció, rövid időn belül nyak-váll-könyök és csuklófájdalmaid lehetnek.

– Milyen bringa a legalkalmasabb a Balatoni bringázáshoz?
– Célszerű olyan bringát választani, amely kilencven százalékban szilárd útburkolatú felhasználásra alkalmas. Erre a trekking, fitnesz, esetleg az országúti vagy gravel kerékpár alkalmas. Ezek ideálisak, ha klasszikus Balatonkört szeretnél teljesíteni.

– Ha valaki a családdal teker a Balatonnál és a látnivalókra is kíváncsi, milyen útvonalat javasolnál?
– A lényeg, hogy kényelmesen bringázzon és élmény legyen a kirándulás. Érdemes aszerint megtervezni az útvonalat, hogy milyen látványosságokat érintene a család, hol szeretne egy jót ebédelni vagy fagyizni.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– A balatoni programokban könnyű elveszni. Mi segíthet a tervezésben?
– A BalatonBike365 app elképesztően jó kezdeményezés. A négy évszakos Balatont hivatott támogatni és felhívni a figyelmet a tó körüli ezernyi lehetőségre, amelyeket nem csak a szezonban élvezhetünk. Tapasztaltam már, hogy mennyire hasznos. (A Magyar Kerékpáros Szövetség – amely az applikációt életre hívta – teszt-bringázásaihoz mi biztosítjuk az elektromos Bianchi bringákat, amelyeknek a hazai forgalmazói vagyunk.)

– Az app előre megtervezett túrákat is ajánl – programokkal együtt.
– Teszi mindezt úgy, hogy a BB365 a Balaton rejtett tájaira, látnivalóihoz is elvezet. Legyen az gasztronómia, kiállítás vagy egy eldugott, ősi várrom.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Mit gondolsz a balatoni bringakör jelenlegi állapotáról?
– Nagyjából nyolcszáz kilométernyi, vegyes felhasználású kerékpárút van már kitáblázva. Ez elképesztő módon növelte a Balaton körüli kerékpározási lehetőségeket.

– Május 1-jén rendezik meg balatonfüredi rajttal az ingyenes, BalatonFondo nevű kerékpáros maratont, amely a Giro d’ Italia magyarországi nagy rajtjának állít emléket. Komoly díjazás van, ti is felajánlottatok egy Bianchi bringát. Valter Attila lesz a verseny díszvendége és előtte egy nappal megrendezik a versenyt gyerekek számára is.
– Az amatőr résztvevők teljes útlezárás mellett 70, illetve 145 kilométeren tekerhetnek. Ez egy olyan, országúti maraton-formátum, amely Nyugat-Európában rendkívül népszerű. Több ezres tömegeket mozgat meg és elképesztő hangulata van. Hazánkban a Balaton-felvidék gyönyörű tájain vezet az útvonal.

– Melyik a kedvenc bringás szakaszod a Balatonnál?
– A Badacsony, Nagyvázsony és a Káli-medence.

— Már egyedül is körbetekerted a Balatont. Miért jó egyedül teljesíteni a Balaton-kört?
– Befelé, önmagamra és a céljaimra tudok figyelni. Szeretem megélni a magányt és a táj szépségét.

Ezt tedd, mielőtt balatoni bringázásra indulsz
  1. Tervezés és előkészítés: útvonal, táplálkozás, időbeosztás
  2. Kényelmes technikai ruházat
  3. A kerékpár szervizelése, optimális beállításai
  4. Frissítés, szénhidrát-töltés: kellő mennyiségű és minőségű étel és folyadék
  5. BalatonBike365 app: útvonalak, térképek, szerviz- és frissítőpontok, látnivalók

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: BalatonBike365 hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva