Turbéki Bernadett/sonline.hu | 2022.07.16. 12:00
Jazz szól a bor mellé Balatonbogláron
Babos Gyula bábáskodott hosszú éveken át a balatonboglári Jazz és a Bor fesztiválján. A szervezőket gyakran segítette szakmai tudásával. A rendezvényt napjainkban már az elhunyt jazz-zenész nevével jegyzik.

– Csodálatos, hogy Babos Gyula emlékének ajánlják ezt a fesztivált. Bécsben élek néhány éve, emiatt megnőttek az érzelmeim a hazám felé. A barátaimnak állandóan büszkélkedem a magyar jazzel. Mindig irigyeltem azokat a jazzgitárosokat, akik Babos Gyulához jártak, mert nemcsak tanított, hanem egy irigylésre méltó közösséget is épített: nemcsak tőle, hanem egymástól is tanultak a növendékei – emlékeztetett a magyar jazz egyik legnagyobb alakjára Dés András a fesztivál megnyitóján. Az első estén maga is játszott együttesével, a Mash-sel, amelyet egy egy iráni gitáros, és a magyar ütős örömzenéléseiből alakult. A duóhoz egy magyar klarinétos csatlakozott a jazz és a hip-hop határán mozgó klarinétjátékával.

Fotó: Németh Levente/sonline.hu

 

Tíz éve lép fel különböző formációkban a balatonboglári jazzdobos, Hoff Marcell is a jazz és Bor fesztiválján. Most egy a pandémia előtt alakult formációval, a Lounge FM-mel mutatkozott be.

– Sajnos, a járvány miatt kevés fellépésünk volt, nem tudtunk bemutatkozni, tulajdonképpen ez a bemutatkozó fellépésünk. Smooth jazzt játszunk, ami könnyen emészthető, slágereket dolgoztunk fel az új csapattal. Azok közé tartozom, akik játszottak az első jazz és a bor fesztiválon – mondta Hoff Marcell a fellépés előtti percekben.

 

– A jazz és a bor nagyon jó társa lesz önöknek a héten! – ezekkel a szavakkal köszöntötte a közönséget Gergely Csaba, a Balatonboglári Helyi Érték Egyesület elnöke.

– Petőfi Sándor Egy estém otthon című verse jut eszembe, ha a fesztiválra gondolok. Egy pohár bor mellett milyen jól elbeszélgettek, önöknek pedig még jó zene is lesz a kellemes beszélgetéshez. Sokszor kell döntenünk az életben: iszunk, vagy nem iszunk, iszunk, vagy vezetünk? Én azt mondom, hogy döntsünk! – húzta meg tréfásan poharát Lubics László a város nevében.

– Egyszer kimaradt és most is keservesen indult a szervezés, mert nem jött pályázati pénz, önerőből és a szponzorok segítségével tudtuk megvalósítani a rendezvényt, ezért jöjjenek minél többen, hogy legyen bevétel a jegyükből – kérte Szalai Tünde, a helyi Érték Egyesület szervezője, a rendezvény alapítója, aki önkéntes csapatával idén is nyolc zenekart hívott a hetven százalékban visszajárónak számító közönségnek.

 

A jazzhez vizuális élményt is nyújtanak

Fotó: Németh Levente/sonline.hu

A fesztiválhoz a kezdetek óta képzőművészeti kiállítás is dukál. Idén Kiss Attila András hozta el az alkalomhoz illő képeit.

– Orvos vagyok, és azt gondolom, minden orvosnak van valami tevékenysége, amit a hivatásán kívül űz. Én festek. Több mint tíz éve hoztam ide a jazz-zenészek portréit, Első kiállításomon az egyik egy Dés András portrét állítottam ki. Ő erről nem tudott, most meséltem neki, hogy találkoztunk – mondta Kiss Attila András.

 

Jó zenéhez jó bor jár

Fotó: Németh Levente/sonline.hu

 

Kilenc pincészet gondoskodott a közönség torkának kiszáradása ellen.

– Nincs meghatározva, milyen bort kell inni a jazzhez. Ahogy a jazzben is jelen van a rögtönzés, ezt az irányt követhetjük a borivásban is. Erre buzdítom azokat, akik nem tudják eldönteni, mivel töltsük meg a poharat – mondta Kostenszky Péter, aki chilei borokat kínált.

– Ami Tokajban az aszú, az Pécsett a cirfandli. Mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki a jazz mellé – mondta határozottan Gáspár Szabolcs, borász.

– Minden évben itt vagyunk, szeretjük a jazzt, gyönyörűek ezek a nyári esték, finoman szól az zene, gyönyörűek a borok. Egy pohár könnyű fehérrel kezdünk, a végén pedig testes vörössel fejezzük be az estét – árulta el Keserű Zoltán.

– Boglári vagyok, így a helyi borokat szeretem, rosét ittam – mondta Nagy Anita.

– Merlot, Cabernet Sauvignon, és Irsai Olivér került a poharainkba – sorolta asztaltársaságának választottjait Fanni Sehl, aki Dániából és Németországból érkezett zenekedvelő családtagjaival beszélgetett a jazz és a bor mellett.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva