Krausz Andrea | 2022.02.07. 10:00
Négy évszakos Balaton – Vécsei Mihály: valahol a Balaton-parton lesz egy jégcsarnok
A médiából ismert egykori sportriporter egy jégpályát üzemeltet Balatonbogláron. Vécsei Mihály sportegyesületet is szervezett, hogy a gyerekekkel fellendítse a balatoni jégkorongozást, és egyre profibb körülményeket alakítson ki a korisoknak. Azt mondja, idén 10 ezer ember fordul meg télen a boglári kikötőben.

– Mit jelent neked a négy évszakos Balaton? Egészen pontosan az a törekvés, hogy télen is legyenek csábító programok a régióban?
– Egy kicsit farmuci a helyzet. Látod azt a nyugdíjas férfit biciklizni itt, a parton? Ő az egyetlen, aki még hétköznap is mindig elhalad előttünk. De miért csak ő? Amúgy mit csinálnak a bogláriak? Nézik, ahogy rügyezik a szőlő?

– Nem erre számítottál négy évvel ezelőtt, amikor a fővárosból áttelepültél a Balatonra?
– Nem. Szerintem ez kevés. A helyieket nagyon nehéz megmozdítani. A vendégek 40 százalékát sem teszik ki a balatonbogláriak. Siófokról, Nagykanizsáról vagy Balatonmáriafürdőről előbb átjönnek korcsolyázni, mint Boglárról. Nem alakult ki a téli rendezvények kultúrája. A sportegyesületünknek és a pályának köszönhetően a mostani 10-14 évesek már beleszocializálódnak a téli aktivitásokba. Ők másként fognak gondolkodni. De az idősebbek nem ebben nőttek fel, mert eddig nem volt semmi. Télen mi lehelünk életet a városba. Nem nagy truváj nyáron 10 ezer embert a partra csábítani. Télen kellene vele megpróbálkozni. November 26-tól 8 ezer ember fordult meg nálunk. A korizó gyerekek mellett sok szülő is jön, akik hozzák, viszik a gyerekeket. Meggyőződésem, hogy a tél végére meglesz a 10 ezer fő. És ez nagy dolog, hogy a csapatommal ezt megvalósítottuk.

A jégpálya működése életet lehel a téli Balatonboglárba
Fotó: Németh Levente

 

– Kik dolgoznak veled?
– Két szakemberünk van. Dávid, a jégkorong edző, aki a Kaposvári Sportiskolából jár át a gyerekekhez, Marci pedig főállású jégmester. Elkezdtük a korcsolyaoktatást is, több mint 50 órát oktattunk ebben az évben, és a büfében is van személyzet. Én pedig, ha kell, rolbázom, vagy gázpalackért megyek. Mindent intézek, amit kell. Hiszek a négy évszakos Balatonban, mert működünk. De ami melót mögé kell tenni, az nem áll arányban az elért sikerrel. Vagyis azzal, amennyit télen keresek vele. Elég az hozzá, hogy csak a villanyszámla majdnem egymillió forintba kerül havonta.

– Rolba, szabályos palánk, sárga szegélyléc, plexi a kapuk mögött, öltöző, gumiszőnyeg, hokifelszerelések és korcsolyák a gyerekeknek. Egész profik a körülmények. Úgy tűnik, hogy mégis hajt valami.
– Nagyban nyomjuk. Üzenem a polgármesternek, hogy előbb-utóbb jégcsarnokot kell itt építeni! (Nevet). De komolyan szólva, biztos vagyok benne, hogy valahol a Balaton-parton előbb-utóbb épül egy jégcsarnok. Hogy ez Siófokon, Balatonfüreden, Fonyódon, vagy Keszthelyen valósul meg, azt még nem tudni. De meglesz, az biztos. A Magyar Jégkorong Szövetség auditálta a pályánkat, ami azt jelenti, hogy hivatalosan rendezhetünk gyerekmeccseket. Január 29-én U8-as csapatoknak szerveztünk tornát, melyre Kaposvárról, Zalaegerszegről és Győrből is érkeztek csapatok, és persze mi is játszottunk, a Balatoni Bocsok. Ez volt a Balaton első, a Magyar Jégkorong Szövetség által akkreditált tornája, ezelőtt a magyar tengernél még sohasem volt hivatalos hokimeccs. A pálya tulajdonosa, a Blue Point Sport Egyesület, melyen belül két éve megalakult a Balatoni Bocsok Jégkorong Szakosztály, ide 30 gyerek jár hokizni. A fiatalokkal a Magyar Jégkorong Szövetség tagjai vagyunk, amiért támogatást kapunk. Természetesen mások is korcsolyázhatnak. Február 5-én és 6-án megrendeztük a Napfény a jégen elnevezésű családi programunkat, ahol limbóversenyt is tartottunk. A bisztrónkban tematikus gasztrohétvégéket szervezünk. Ilyen a „Lángos télen”, a „Fánk és forró italok hétvégéje”, a „Boglári hekkelés”, vagy a „Burgernapok”. A márciusi nemzeti ünnephez kapcsolódóan pedig meghirdetjük a „Kossuth-kifli” és a „Petőfi kedvence” gasztroeseményt.

A gyerekeknek és a családoknak is szerveznek programokat
Fotó: Sonline.hu/Németh Levente

 

– Milyen fejlesztési terveid vannak?
– Sikerült megvennünk egy 60 x 30-as jégpályát, amit ezentúl már nem kell bérelni. Ez egy rendes hokipálya, de ebből most egy 40 x 17 méteres létesítmény áll, mert ekkora fér el a hajóállomásnál lévő parkolóban. A távlati terv az, hogy még nagyobb területre, 40 x 20 méterre toljuk ki a méretét, ami bőven jó lenne a sportolásra. A jégpálya fölé pedig egy 45 x 22 méteres sátrat szeretnék emelni, mert az eső, a szél és a napsütés a jég ellensége. Nagyon ki vagyunk téve az időjárásának. Bár eddig szerencsénk volt, csak szilveszterkor tréfált meg bennünket a plusz 17 fokos hőmérséklet. Igazából az lenne a legjobb, ha létesülhetne egy állandó téli-nyári pálya. A meleg időszakban görkorcsolyázhatnának, görhokizhatnának a vendégek, és rendezhetnénk műfüves focitornát is. De ez a jövő zenéje.

– Szép itt…
– Írd is be légy szíves, hogy ez a Balaton legszebb fekvésű jégpályája! (Nevet.) Mindig így jelentkezem be a közösségi oldalunkon.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva