Mészáros Annarózsa | 2023.01.14. 10:00
Egész évben vár az Élményközpont!
A gyenesdiási Festetics Imre Élményközpont egész évben nyitva tart. Megújult, gazdagodott a belső tér, 2023-ban is gazdag programkínálattal várják a látogatókat. Varga Péterné Stojanovits Judit lassan egy éve vezeti az Élményközpontot. Az elmúlt évről és az idei tervekről beszélgettünk.

Beérett a munka

— Nagyon jól érzem itt magam! Őszre beérett az év elején elkezdett munka és ez boldogsággal tölt el! — indítja lelkesen beszélgetésünket az igazgatónő. — Ami nagyon nehézkesen indult, hogy tavasszal az első programoknál mindig szakadt az eső, viharos erejű széllel. Az nagyon elkeserítő volt. A nyár meg hirtelen berobbant, negyven fokkal és akkor meg azért indultak meg nagyon nehezen az emberek. Nálunk júliusban indult be igazán a szezon. Folyamatosan mentek a programok, s azt láttuk, hogy főleg turisták, nyaralók jönnek hozzánk. — sorolja Judit az első fél év tapasztalatait. — Az őszi hónapokban látszott, hogy beérett a munkánk: jönnek a környékbeli, a gyenesdiási, a keszthelyi családok.

Észrevették, hogy folyamatosan vannak programok. Hogy itt minden hónapban van valami, van olyan hónap, hogy több rendezvény van. S szívesen részt vesznek ezek a családok is a programjainkon, nem csak a messziről vagy külföldről érkezők keresnek fel minket, hanem a helyi lakosság is felfedezte a központot, visszatérőkké váltak, jönnek többször. Sokakkal már név szerint ismerjük egymást. Megérte, hogy nem adtuk föl, ha kevesen is voltak, akkor is csináltuk tovább!

 

Egész évben nyitva, programokkal töltve

— Nagyon nagy előre lépés, hogy eddig télen zárva volt a park. Most szerdától vasárnapig nyitva vagyunk és havi egy-két programmal készülünk. Nagy boldogsággal tölt el, hogy a folyamatosan megújuló programokkal be tudjuk csalogatni a családokat.

— Január 28-án tartjuk a farsangi bulit, pókokkal és nemszeretem állatokkal, ami halloween-kor is nagyon nagy siker volt! Lesz ital és ételkóstoló, ételfelismerés, betűvadászat, arcfestés. — vág bele Judit az éves programterv ismertetésébe. — Jelmezverseny nem lesz, mert mindig nagyon szubjektív a dolog, ezért aki jelmezben jön, kap egy számot és közöttük lesz egy meglepetés játék és ajándék sorsolás.

 

 

— Igyekszünk minél több alkalommal bekísérni a látogatókat a szarvasokhoz, a kifutóba. Beviszünk almákat, felszurkáljuk a fára, kézből is lehet etetni. Már nem csak a két bika jött, hanem tehenek is a legutóbbi etetéskor. Odajött a muflon is, aki eddig mindig elment a park másik oldalára. A látogatók mindig betartják, amit kértünk, így az állatok is szép lassan hozzászoknak az ember közelségéhez, a kerítésen belül is.

Fotó: Festetics Imre Élményközpont

 

— Februártól szeretnénk létrehozni egy afféle „nem szeretem állat”-os klubot. Tanácsadás, bemutatás hüllőkkel, pókokkal kapcsolatosan. Aki szeretne hüllőt tartani, de nem tudja miként is vágjon bele, jöhet, kérdezhet, nézegethet, megfoghat mindenféle állatot. A „Házhoz megy az erdő…” program keretében kitelepülünk óvodákba, iskolákba. Agancsokkal, származékokkal, bemutató anyagokkal játékos formában ismertetjük meg a gyerekeket az akár nálunk is fellelhető állatokkal.

 

— Az egyik legnagyobb rendezvényünk a Nyuszifül Fesztivál, a Húsvét jegyében zajlik, állatsimogatóval, színes programokkal. Április 30-án tartjuk a Majális-váró rendezvényünket. Június-július hónapokban pedig ismét lesznek Kis inas programok. Ezek napközi jellegű foglalkozások állatgondozással, etetéssel, barkácsolással, meglepetés programokkal. Augusztusban becsatlakozunk az Állatkertek éjszakájába. Szeptemberben egy egész napos Csodaszarvas Fesztivállal várjuk a látogatókat. Október 8-án ismét megrendezzük az Állatok világnapját az Élményközpontban, az országos programhoz kapcsolódva. Nagy sikere volt a tavalyi évben a halloween bulinak, így idén is tartunk egy hatalmas borzongást. December 3-án érkezik hozzánk a Mikulás, 17-én pedig az Állatok karácsonyára kerül sor.

 

 

Megújulva, megszépülve, gazdagodva

Elkészült a belső tér átalakítása, a fehér erdőhöz, ami a Vadászati Kiállításra készült, a Bakony Erdő standja volt, lesz még egy AR alkalmazás, amit majd le lehet tölteni és élőben előhívható lesz a kiállított papírállatok hologramja. Tavaszra ez is elkészül. Így kel életre az erdő.

 

Gyönyörű természetfotók, vászonképek díszítik mostantól a falainkat, Mesterházi József fotóművész tárlatával is bővült a kiállítótér.

Télen is vár a park

— Télen nincs lombozat, ha valamikor látható az összes állatunk az a téli időszak. Nincs lomb, nincs aljnövényzet, csodálatosan megmutatja magát a teljes állományunk. Illetve a hideg miatt sokkal aktívabbak az állatok. Aki többször ellátogat, tud különbséget tenni, hogy ilyenkor minden állat látszik, illetve msáként néz ki, mint például a nyári időszakban. Ilyenkor télen, ha már hallják a zajokat, rögtön előre rohannak. Nem beszélve arról, hogy a bundázat, az agancs teljesen más. Szépen végig lehet kísérni a változásokat, igazából ez egy környezet óra élőben — invitálja a téli parkbejárásra a látogatókat az igazgatónő. — A barcogás zseniális volt. Három héten keresztül verekedett a két bika. Ment az erőpróba, de sérülés nélkül, imitálták a párbajt. Nálunk valóban egy karnyújtásnyira van a természet és a benne lakó állatok.

 

Gyenesdiásra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva