Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2021.03.27. 08:00
Északi part: a kisebb balatoni településeken is a fejlesztésben látják a jövőt
Megújult a gyenesdiási vízimalom, másfél milliárd forintot kap Szántódpuszta, kerékpárút épül Berény és Vörs között. Nem rekedtek meg a turisztikai célú fejlesztések a kisebb, de az utóbbi években egyre vonzóbb és állandó lakhelynek is szívesen választott balatoni településeken.

A balatoni strandok kényelmi szolgáltatásai­nak bővítésén túl is megújul az északi part számos kedvelt helyszíne, amely a déli parténál csendesebb, családbarát szórakozást is kínál a turistáknak.

Gyenesdiáson számos felújított látnivaló várja a turistákat

Megújult belülről és új külsőt, esztétikus környezetet kapott a Keszthely-közeli Gyenesdiáson az élelmiszeripari műemlékként őrzött, több mint ötszáz éves Talabér (Bujtor, Osvald)-féle vízimalom, ahol egyedülálló pékmúzeum, herbárium, fűszerkert és tanösvény várja a kirándulókat.

– Az önkormányzat húszmillió forint önerőt biztosított a község nevezetességének rekonstrukciójához, négy pályázattal további 65 millió forinthoz jutottunk, és helyi magánszemélyek és lelkes műgyűjtők ajánlottak fel ritkaságszámba menő berendezési tárgyakat – ismertette a polgármester.

Gál Lajos biztos benne, hogy a legjobb balatoni játékstrandjára is büszke településük mindezek után már nemcsak a hangulatos Darnay-pince rendezvénypark és piknikkerttel, hanem a patinás vízimalommal is csábítja majd a tó északi partjának látogatóit.

Fotó: Keszey Ágnes

Vonyarcvashegy turisztikai fejlesztései

A Gyenesdiással szomszédos Vonyarcvashegy Szent Mihály-dombján önkormányzati, egyházközségi és civil összefogással kezdődhetnek turisztikai fejlesztések. Megújul a legendás halászemlékhely környezete: mint ismert, 1729 telén a tó jegének beszakadásával hat vonyarcvashegyi halász vesztette életét, harminchatan viszont csodával határos módon kiszabadultak a víz fogságából. Ennek emlékére emeltek egy kedves kis kápolnát a település Szent Mihály-dombján, ami a letűnt évszázadok során az egyik legtöbb látogatót vonzó észak-balatoni emlékhellyé nemesedett.

Vonyarcvashegyi kálvária Fotó: Mészáros Annarózsa

A Balatonberény–Balatonszentgyörgy–Vörs bicikliút kivitelezésére

A Délnyugat-Balaton három csendes településének a Regionális fejlesztési operatív programból kerékpárút-fejlesztésre kapott 470 millió forintos támogatás is lendületet ad. A Balatonberény–Balatonszentgyörgy–Vörs bicikliút kivitelezésére háromszáz napja volt a tendergyőztes vállalkozásnak. A 11,5 kilométeres út nyomvonalának északi végpontja a balatoni bringakörút már megépült szakasza, déli végpontja pedig a vörsi vasútállomás lesz.

Fotó: Shutterstock

Megújulnak a paraszti kultúra fennmaradt emlékei is a Balatonnál

Megújul a déli parti Szántódpusztánál a paraszti kultúra emlékeit őrző épületek és az Ádám-pince. Megszépül a puszta keresztistállója és például stabilabb lesz a népi építészet értékeit őrző cselédházak tetőszerkezete is.

Balatonszőlősnél is kezdődnek a fejlesztések: szabadidőparkok létesülnek

A tó közvetlen partján vagy a Balatontól kissé távolabb eső, de az üdülőkörzethez tartozó, kevésbé forgalmas településeken is folytatódnak a korábban tervezett fejlesztések. Egy számukra múlt ősszel biztosított 140 millió forintos keretből Balatonszőlősnek és Holládnak öt-, illetve négymillió forintja lesz például szabadidőparkok kialakítására, Vászoly és Lesencefalu pedig játszóteret, míg Nemesgulács szintén szabadidőparkot építhet az önkormányzatok rendelkezésére bocsátott forrásból.

További fejlesztés a legnépszerűbb hazai fürdőrégióban, hogy a Környezeti és energiahatékonysági operatív program pályázatán elnyert 150 millió forint támogatásból a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. megépíti Siófok töreki városrészében az egyedülállónak ígérkező „vizek házát”, ahol interaktív kiállításokkal kívánják felhívni a látogatók figyelmét a víz- és a környezetvédelem fontosságára.

Kompközlekedés a Balatonnál

Komputazással hangolnak a húsvétkor kezdőd hajózási szezonra azok a jórészt kisgyerekes családok, amelyek a hétvégi napokat a Balatonnál töltik, de olyanok is szép számmal vannak, akik továbbra is munkába járásra választják a szántódi és tihanyi rév között ingázó kompot. Úgy tűnik, „járványon kívüli” program, ha úgy tetszik, feszültséget oldó megoldás lett a balatoni kompolás, amit az is igazol, hogy januárban 30, februárban pedig 12 százalékkal többen választották a Szántód és Tihany között ingázó kompjáratot, mint a múlt év hasonló időszakában. Bár az átkelőhajó fedélzetén is kötelezők a járvány elleni védekezés előírásai, azaz a maszkviselés, a távolságtartás, illetve a nyolcperces menetidőt a gépkocsiban kell tölteni, a tapasztalatok szerint az út során sokan kiszállnak az autójukból, és a víz felé fordulva, maszk nélkül, jó mélyre szippantják magukba a tó tiszta levegőjét. Mint megírtuk, idén is ugyanannyit kell fizetnünk a komputazásért, mint a múlt évben. A teljes árú menetjegy 800 forintba kerül, míg a kerékpárt 400, a motorbiciklit 1000, a személygépkocsit 1900 forintért szállítja Szántód és Tihany között a jelenleg negyvenpercenként közlekedő komp. A hajózási szezon a jövő hét végén, azaz nagyszombaton kezdődik, a balatoni hajózás 175. évfordulójának megünneplését egy későbbi időpontra halasztotta a Bahart vezetése.

Fotó: Krausz Andrea

Forrás: magyarnemzet.hu

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva