Krausz Andrea | 2021.04.10. 06:00
Április közepén indul a tulipánszüret a Balatonnál
Késlelteti a tulipán virágzását a hideg idő. A Kőröshegyi Levendulás április közepére csúsztatta a hagyományos tulipánszüretet. A Balaton déli területein tapasztalt enyhe fagy nem károsította a tavaszi növényeket, de napsütésre szüksége lenne még a virágoknak. Közben beindul az online kiszállítás.

Két héttel későbbre tolódik a szokásoshoz képest a tulipán kibontakozása. Március végén, április elején a télies időjárás fogta vissza a virágok fejlődését. A Kőröshegyi Levendulás, mint kertészet már a húsvétkor is kinyitott. A látogatók jácintot és nárciszt szedhettek, de a hagyományos tulipánszüretre még várni kell.

– Várhatóan április 15-től bontanak szirmot a tulipánok, így hivatalosan akkortól indítjuk el a hagyományos tulipánszüretet, természetesen a járványügyi előírások szigorú betartásával. Addig is a likeBalaton.hu által elindított tavalyi összefogás sikerén felbuzdulva idén is meghirdetjük a tulipánok online kiszállítását – mondta Szabó Lajos tulajdonos.

“176 ezer tulipán keresi a gazdáját – te küldesz a nagyinak?” címmel jelent meg tavaly áprilisban az a cikkünk, amelyben a Kőröshegyi Levendulás tulajdonosa őszintén vallott a korlátozások miatti problémáiról. Akkor teljes zárlat volt, mint kertészetek sem nyithattak ki, és úgy tűnt, hogy a földbe ültetett szép növények sorsa megpecsételődött. Ekkor merült fel az online értékesítés ötlete, ami hatalmas sikernek bizonyult.

Várni kell még, hogy ilyen szépek legyenek a virágok
Fotó: sonline.hu

 

Oldalunkon sok-sok ezer lájkot kapott a vállalkozó segítségkérő cikke. Sokan megmozdultak, és küldtek ismerőseiknek, nagyijuknak a szépen becsomagolt csokrokból. Még Nyíregyházára is szállítottak körőshegyi tulipánt.

Ennek köszönhetően idén még több hagymát, összesen 250 ezer darabot sikerült a földbe helyezni, így még színesebb tarka tulipántengerrel gazdagodik a látványkertészet.

– Virágküldő szolgálatok léteznek a nagyvárosokban, de az egy-két napos virágküldés terén egyedülállóak voltunk az országban. Magam kísérleteztem ki, hogy meddig bírja a tulipán a dobozban, és jó tapasztalatok születtek. Működik – mondta Szabó Lajos, aki hozzátette, hogy azok számára is jó megoldás az online virágrendelés, akik nem szeretnének eljönni, vagy meglepnének valakit egy csokor friss virággal.

A hideg egyébként visszafogta a növény fejlődését, de a déli parton tapasztalt mínusz 2 fok nem tett kárt a tulipánokban.

Fotó: Kőröshegyi Levendulás Facebook

 

Ugyancsak a Balaton déli régiójában, Bálványoson található a Kincsek Völgye, ahol a többi között különleges, mandala-formát alkotnak a tavaszi virágok. Itt is várják virágszedőket, de a tulajdonosok türelmet kérnek a látogatóktól.

Facebook-oldalukon ezt írják:

“Sajnos az áprilisi időjárás megtréfált bennünket is és a türelmünket és kitartásunkat teszi most próbára… Várhatóan április 16-tól már tömegesen megkezdődik a virágbontás…

Kedvesek🌷

‼ Fontos információ, kérlek ennek tudatában indulj el a hétvégén‼

Bizonyára sokan vártátok már, hogy ezen a…

Posted by Kincsek Völgye on Wednesday, April 7, 2021

 

A balatoni virágoskertekben tett séták egyébként kirándulásnak is beillenek, főként, hogy most már sokan szeretnének kimozdulni a napsütötte természetbe.

Nyitókép: Facebook/Kőröshegyi Levendulás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva