Mihály Szilvia | 2019.03.25. 06:00
Köveskál lett a Balaton közepe
Szombaton körbekóstoltuk a Balatont, és ehhez csak Köveskálig kellett elautóznunk. 4 helyszínen 11 étterem, 13 borászat és 1 pálinkafőzde kínálatát mutatta be a Balatoni kör a Gasztrofaluban.

A Gasztropiknik különleges módon nem egy helyszínen, hanem Köveskálon belül az alábbi éttermekben várta a vendégeket: Mi a Kő, Káli Art Inn, Pálffy Pince, Káli Kövek Borászat. A helyszínek néhány perces sétára találhatók egymástól, volt, aki kerékpárral ingázott közöttük. A rendezvény kísérőprogramjaként egy luxus terepjáróval is bejárhattuk a környéket.

Fotó: Mihály Szilvia

A Balatoni kör egyik előnye, hogy emberi kapcsolatokból épül fel, a tagok szívesen ajánlják egymást, itt sem volt másképp.

A ragyogó napsütés, a virágzó mandulafák és aranyeső bokrok, valamint a Köveskáli falu bája tökéletes hátteret adott a Balaton környéki vendéglátósok kínálatának. Mind a 4 helyszínen valódi piknik hangulat fogadott bennünket, jól esett a kertekben végre a szabadban borozni és kóstolgatni.

Fotó: Mihály Szilvia

A menüsorokon is érződött a tavasz, medvehagyma, sóska és spárga is megjelent a tányérokon. A könnyedebb, színes fogások mellett azért még volt bableves, körömpörkölt és káposztaleves is, természetesen valami extra csavarral megbolondítva.
Trombitás Tamással a Mi a kő kertjében beszélgettünk, ő is folyamatos mozgásban volt a helyszínek között.

Fotó: Tóth Balázs

– A Gasztrofalu baráti összefogásból jött létre Köveskálon, ahol az egy lakósra jutó vendéglátó helyek száma meghaladja az Európai átlagot. Azt gondoltam, a Gasztrofaluhoz jobban illik, ha a Balatoni kört nem egy rendezvénysátorban, hanem az éttermeinkben látjuk vendégül. Így alakult ki az a felállás, hogy most egy éttermen belül akár 3-4 másik étterem és borászat kínálatát is meg tudjuk kóstolni. Teljesen meghatódtam, hogy már kora délután ilyen sok vendég érkezett, ez visszaigazolja, hogy van értelme ilyen típusú rendezvénynek.

Fotó: Dobosi Pince

A Balatoni kör alelnöke Tóth Balázs is biciklire pattant, hogy gyorsabban átjusson egyik helyről a másikra. Ő is kiemelte, hogy ez a rendezvény rendhagyó a Gasztropiknik sorozatban, hiszen nem egy sátorban, egy helyszínen, hanem 4 helyen zajlik a rendezvény. Ő személy szerint is örült Trombitás Tamás ötletének, hiszen ez adja az esemény báját. Egy kicsit sétálgatunk, biciklizünk a helyek között.
– Az, hogy egy időben van a köveskáli esemény a badacsonyi Gasztroheggyel, erősíti a két rendezvényt?
– Igen, mindenképpen. A két helyszín között néhány kilométer a távolság, sokan tervezik a szombati napot Köveskálon, a vasárnapit Badacsonyban eltölteni. Van, aki ma látogatja meg mindkét helyszínt. A téli-tavaszi Balatonon minden esemény erősíti egymást.

Ha mi például Balatonlellén egyedül hangoskodnánk, hogy a téli, tavaszi Balatonra is érdemes eljönni, az nagyon kevés lenne, de így együtt már hallhatók és láthatók vagyunk. Október és december között is 6 gasztrorendezvény volt a Balaton körül, ezek mind mind erősítik egymást, és erősítik azt a mondanivalót, hogy a Balaton nem kéthónapos sztori, hanem egész évben meg lehet tölteni programokkal.

Fotó: Kalóz Strandbisztró

Ma az időjárás is kedvez a rendezvénynek, ennél rajzolni sem tudtunk volna szebbet, köszönjük az égieknek, hogy ők is támogatták ezt a napot.
– A következő Balatoni körös piknik is rendhagyó helyszínen lesz.
Májusban a Balaton közepén egy kompon várjuk Gasztropiknikre a vendégeket. Ez nem csak a helyszín miatt lesz különleges, hanem azért is, mert előre kell regisztrálni a vendégeknek, hiszen egy kompra csak a parton lehet majd felszállni. Nagyon örülünk annak a stratégiai megállapodásnak, ami alapján a BAHART befogadott bennünket ezzel a rendezvénnyel a kompra. A regisztráció menetéről hamarosan hírt adunk, de előtte még élvezzük a napsütést és a Balaton ízeit itt Köveskálon – mondja nevetve.

Fotó: Mihály Szilvia

Tóth Balázs vasárnap reggel a közösségi oldalán is értékelte a köveskáli pikniket:
A tegnapi nap után azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy a GasztroPiknik sorozat eddigi legkülönlegesebb helyszíne Köveskál, a GasztroFalu volt. Mindig rájövök, hogy a Balatoni KÖR tagok olyanok, mint a hagyma. Ahogy hámozod le a rétegeket, mindig kiderül egy újabb történet, egy újabb csoda arról, ki hogyan lett az, aki lett…

Fotó: Tóth Balázs

Nézze meg a rendezvényen készített képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva