MW | 2023.08.28. 12:00
Értékelő a Balaton 2023-as nyári szezonjáról
Ősszel sem lesz gond, a Balaton tényleg jól van – a Balatoni Turizmus Szövetség összefoglalója a 2023-as balatoni nyárról.

Nem mindenki panaszkodik a Balatonon

– Miközben egyes vállalkozók panaszkodnak arról, hogy jóval kisebb a forgalmuk volt a Balatonon, eközben az újszerű üzleti lehetőségeket jól kihasználó vállalkozások extraprofitot voltak képesek realizálni az idei szezonban, mert észrevették, hogy milyen irányba tolódtak el a fogyasztói attitűdök. Sok ilyen vállalkozás található a vendéglátásban, de az egészéges életmódot, a sportturizmust előtérbe helyező cégek között is – írja közleményében a Balatoni Turizmus Szövetség.

A nagy meleg átrendezte az utazási szokásokat

Egyre több az éjszakai program a Balatonon:

  • sokan keresik például a naplemente utáni vitorlázási lehetőségeket, ahelyett, hogy napközben bérelnének hajót
  • az esti, naplemente túrák is népszerűek
  • komoly bevételt realizálhatnak a jogosítvány nélkül vezethető elektromos hajók bérbeadói és az elektromos kerékpárok kölcsönzésével foglalkozó cégek is. Főként azok, amelyek nem zárnak be délután, hanem esti nyitva tartással is várják a vendégeket

A MÁV új szolgáltatásának is köszönhető, hogy a zenei és színházi programokon is több tízezer ember vett részt idén nyáron, hiszen a Balatonnál a vasúti közlekedés éjszaka sem állt le, a Bagolyvonatokkal szinte a nap 24 órájában volt lehetséges a part mentén, illetve Budapest és Balaton között utazni.

A jó közlekedési lehetőségeknek köszönhetően a fiatalok egy része nem szállodára költötte el pénzét, hanem inkább ingáztak, és a megtakarításból újabb koncert vagy színházjegyet vásároltak maguknak.

Tervezd meg az utazást!



:


Sok étterem is megtalálta a piaci rést

– Komoly változások mennek végbe a kulinaritásban is, jelenleg is hosszú sorok kígyóznak azoknál az éttermeknél, kávézóknál, amelyek este is, a nagy meleg után is nyitva tartanak.

Nem panaszkodnak azok a vállalkozások sem, amelyek idejében észrevették, hogy egyre több a sportos, egészségtudatos turista is a Balatonon, akik nem olcsó lángosra vágynak, hanem egészséges, minőségi ételekre.

Így vannak ezzel azok a vállalkozások is, amelyek ki tudják elégíteni az ételallergiával küzdő turistákat, esetleg a vega és vegán turisták igényeit is, mert ebből még mindig kevés van a Balatonon – tette hozzá Éskovács Péter, a szervezet egyik tanácsadója.

Annak a közel harmincezer szállásadóknak sincs oka panaszra, akik ingatlanjaikat közelmúltban, a Kisfaludy-program keretén belül újították fel.

Idén sokan ezeket a megújult szállásokat választották az elavult retro szállodák helyett. Ezek egy jelentős része az őszi időszakban is nyitva lesz

és ez újabb bevételeket generálhat a előrelátó, beruházásoktól nem visszariadó tulajdonosoknak.

Ősszel sem lesz gond, a Balaton tényleg jól van

– A balatoni turizmusnak több olyan területe is van, amely a jó kommunikációnak köszönheti, hogy idén sincs okuk e szegmensben tevékenykedőknek a panaszra. Jó példa erre a Balaton Fagyija választás, amely több hónapon át a sajtóban akkora publicitást kapott, hogy az sok balatoni cukrászdának 10-15 százaléknyi többlet bevételt eredményezett a tavalyi forgalomhoz képest. Hasonló a helyzet a kerékpáros turizmus területén, a mely az úthálózat fejlesztésének, az online és offline kerékpáros kampányoknak és rendezvényeknek köszönhetően hihetetlenül nagy lendületet kapott – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Az idei őszi szezonban is sokan mennek a Balatonra pihenni

Ezért szervezik meg ismét az őszi Nyitott Balaton elnevezésű akciót, amelyben azt szeretnék bebizonyítani, hogy nem minden balatoni vállalkozó panaszkodik. Számos kulturális program, étterem, cukrászda várja majd a vendégeket ebben az időszakban is. Az infláció ugyanakkor befolyásolja majd majd az őszi utazási attitűdöket. A magasabb árak miatt a turisták jobb minőséget és az igényeiknek jobban megfelelő szolgáltatásokat várnak majd el. Ezért

az őszi szezonból is csak azok a balatoni vállalkozók profitálhatnak, akik a panaszkodás helyett, a piaci helyzethez való alkalmazkodással próbálják a Balatonra csábítani a turistákat.

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: A vonyarcvashegyi strand
Fotó: Szaniszló Hajnalkal

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva