Mihály Szilvia | 2021.06.15. 12:00
Egy titkos kert válogatott borokkal
Kortyoltál már bort a Balaton közelében fekvő Sárkányvölgyben? Volt már olyan, hogy órákig üldögéltél és csak nézted a tájat? Nem? Megmutatjuk az egyik kedvenc, eldugott helyünket.

Tücskök, madarak, békák adják a háttérzajt, egy pillanatig sem hiányzik semmiféle aláfestő zene, miközben az egyik legújabb balatoni borboltban beszélgetünk. Helyesbítek, nem is a boltban, hanem a Sárkányvölgyre nyíló teraszon ülünk.

Végtelen a tér, a frissen kaszált fű és a virágok illata, a szőlősorok látványa, a dombtetőn álló Lengyel-kápolna, a néha felberregő fűkasza és traktor hangja megállítja az időt, és ha még egy kortynyi Szent György-hegyi bor is a fejedbe száll, nem akarsz továbbmenni.

Titkos borbolt a Szent György-hegyen, Budavári Dórával beszélgetünk
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

De nem is kell, itt van idő és hely a lelassulásra, a nyüzsgésből való kiszakadásra.

Kicsiny bolt a nagy boroknak

A Szent György-hegy hajnalig szervezője, Budavári Dóra összegyűjtötte a hegy legnagyobb borait, és egy kicsiny pop up borboltban kínálja a különleges palackokat a túrázóknak.
A völgyben található boltnak nincs konkrét nyitvatartási ideje, a tulajdonos, ha otthon van, fogadja a vendégeket, akik akár az ő kertjében vagy teraszán, akár a hegyen, túrázás közben kóstolhatják meg a borokat. Nyitva tartásáról a Borbolt a völgyben közösségi oldalán tájékoztatja az érdeklődőket.

A hajnalig tartó nyári rendezvény idén a pandémia miatt ősszel lesz megtartva, de a Szent György-hegy nagyon népszerű nem csak a túrázók, hanem a gasztroturisták körében is.

A pincészetek nincsenek minden nap nyitva, de Dórinál megvásárolhatók azok a tételek, melyeket akár az előző évi rendezvényről ismerhetünk. Nincs is jobb dolog annál, mint a hátizsákunkban vagy a kezünkben lóbálva felvinni egy palack bort a hegytetőre, és nézni, ahogy körbevesz bennünket a végtelen nyugalom, a Balaton tanúhegyei.

– A hegy legjobb borait válogattam össze, az elmúlt három és fél évben megismertem a borászokat, viszonylag konkrét elképzelésem volt, én milyen borokat szeretnék tartani.

Nagy tételek a kicsi boltban
Fotó: Mészáros Annarózsa

Fajta és technológia szempontjából is egy teljes képet mutatok be a hegyről. Vannak frissebb, csavarzáras borok, cuvéek, van egy vendégbor Badacsonyból, a Laposa pezsgő, és lesz egy köveskáli Pet Nat is Pállfy Attilától. Van nyerspezsgő a Szászi pincétől, narancsbor, vannak fehér és vörösborok is.

Kell a Szent György-hegynek is terroir bor

– Fajta szempontjából szerintem a cuvée is fontos.

A borászok között elindult egy beszélgetés, egy törekvés, hogy jó lenne, ha minden borászatnak lenne egy Szent György-hegyi cuvéeje, amiben igazán meg tudja mutatni a talaj, a klíma, a hegy adottságait.

Ez a terroir bor egy fehér borházasítás lenne, jelenleg az Angyal pince Vércseszirtje több mint 20 fajtából áll, míg a Gilvesy St. George csak háromból, a Bazanite a Pap Wines-nál csak két tételből készült.
Emellett az olaszrizling, a kéknyelű és a hárslevelű is fontos tétel, a szürkebarátból is több fajtát tartok, a narancsbor cserszegi fűszeres, vörösből itt van a Nevem senki Török Csabától és a Pino a Horváth Pincétől.

Egy pohár könnyű fehér
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nyugalom, barátok, borozás a hegytetőn

– Szerintem a pandémia után nagyon fontos, hogy nyugodt környezetben töltődjünk fel. Azt szeretném, hogy ez baráti hely legyen, úgy érzem, az emberek mostanában keresik a kicsi helyeket, vágynak az otthonosságra, a személyességre. Felüdülést jelenthet a profi vendéglátóhelyek meglátogatása mellett egy ilyen kicsit esetleges, cuki, pop up hely.

A kertben és a hegyen is minden adott a feltöltődésre. A palack bor mellé én adok plédet, poharakat, bornyitót, órákig lehet itt üldögélni.

Ha valaki igényli, szívesen beszélgetek is velük, túratippeket is adok, de ha épp elvonulásra, romantikára vágyik valaki, akkor ők a fenti teraszon vagy a kertben nyugodtan tudnak beszélgetni. Van függőágy, napernyő, kanapé a diófa alatt, kártyázhattok, figyelhetitek a fűben mászó bogarakat, gyíkokat, a madarakat, a szemközti dombon dolgozó traktort – nevet Dóri.

Órákig nézelődhetsz
Fotó: Mészáros Annarózsa

Mint ahogy a Szent György-hegy hajnalig egy információs funkciót is ellát, ez a borbolt is azzal a céllal jött létre, hogy további helyekre irányítsam a kirándulókat, hogy egy kiindulási pont legyen.
Tudok mesélni arról, merre kell menni a Kéktúra jelzésen, hova érdemes betérni egy újabb borkóstolóra, éppen ki van nyitva, hol van esetleg egy kisebb esemény.

Olvasd el, milyen varázslatosak a Szent György-hegy hajnalig rendezvények!

Hagyd lent a kocsidat!

– A ház elé kocsival nem lehet feljutni, ez egy zsákutca, behajtani tilos tábla őrzi a hegy nyugalmát. Az itt lakók célja az, hogy a vendégek gyalog hódítsák meg a hegyet.

Hagyd lent a kocsidat
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Szent György Pince mellett vannak parkolóhelyek, ott nyugodtan le lehet állni autóval, és kezdhetünk felfelé sétálni. Szűkek az utak, egy átlagos autóval helyenként nem is lehetne felmenni. Innét a 2Ha, A Pap Wines és a Killer pince után fel lehet menni az Ify-kápolna mentén a sárga csíkos úton egészen a Than Károly turistaházig, majd a bazaltorgonákig és a kilátóig. Tőlem a hegy teteje a kaptatós résszel együtt 45 perc alatt érhető el.
Kattints ide, és ismerd meg a hátborzongató Ify-kápolna titkait!

A szőlősorok között magasodik az Ify-kápolna
Fotó: Mihály Szilvia

– Mi a legtitkosabb helyed a hegyen?
– Nekem ez a ház a titkos helyem, amit most mindenkinek megmutatok. Különleges a varázsa ennek a völgynek, ezt most átélheti, aki betér hozzám.

Végtelen a nyugalom
Fotó: Mészáros Annarózsa

Én nagyon szeretem körbejárni a pincészeteket, és bevallom, hazafelé minden alkalommal lefotózom Szigligetet és a Lengyel-kápolnát. 150 képem biztosan van ugyanabból a szögből, de mindig más a látvány, mindig rácsodálkozok, mindig meg kell állnom. Mások a fények, a felhők, van, amikor lemegy a nap, van, hogy felkel, jön a vihar vagy ragyogó kék az ég, el sem lehet mondani, mennyire szép.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva