Rimányi Zita / veol.hu | 2022.06.16. 12:00
Ilyet eddig csak filmben láttál! Koncertteremmé válnak Veszprém utcái
A hétvégi Rátonyi Róbertről elnevezett fesztivál alatt különleges helyszíneken hangzanak el a hungarikum műfajnak számító, a magyar virtust bemutató slágerek.

Nagyszínpad és erkélykoncert

Szinetár Miklóssal, Oszvald Marikával, Benkő Péterrel, Kamarás Ivánnal, azaz neves rendezővel, híres színészekkel, két veszprémi származású operettsztárral, Szóka Júlia primadonnával és Ferry Seidl bonvivánnal várja a hétvégén a zenekedvelőket az V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál.

Két előadást láthat a közönség a Veszprémi Petőfi Színház nagyszínpadán: szombaton a Sissi, a magyar királyné című nagyoperettet, vasárnap este a Bál a Savoyban revüoperettet. A legtöbb belépős program már most csaknem teltházas, pedig az országos érdeklődés okán bővítették a helyszíneken a befogadóképességet, a nézőtereket.

Városszerte zenés szakmai beszélgetéseket szintén tartanak, cukrászdában, éttermekben, a belváros utcáin, és kisvonattal járják be a művészek a várost, énekelve, élőzenével, csatlakozni lehet hozzájuk, fel lehet szállni a járműre. Még erkélyeken is felhangzanak ismert dallamok.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

4 méteres Rátonyi

– Sűrű program három napon át – szögezte le Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. Jövőre még nagyszabásúbbra tervezik a rendezvényt, mint az eddigieket, ugyanis akkor lesz Veszprém Európa Kulturális Fővárosa.

Már idén láthatjuk a négy méter magas, Rátonyi Róbert alakját megjelenítő guruló bábut, a következő évben pedig még több hasonló óriásbábut. Annak pedig már hagyománya van, hogy kiállítást rendeznek a fesztiválra, amely Rátonyi pályáját, életét, gyerekkorát mutatja be.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

 

Az „Operett…, hangulat…, ezernyi tréfás pillanat…” című tárlatot Keller János színművész, művészeti vezető nyitotta meg a színház előcsarnokában. Mindig gazdagítják a gyűjteményt, láthatók ezúttal többek közt a külföldön szintén ismert, elismert művész négy veszprémi rendezéséhez kapcsolódó emlékek, s tudnunk kell, hogy azok nyomán tudása, profizmusa máig nyomott hagyott a veszprémi társulatban.

A fotókat tartalmazó tablók mellett megnézhetjük Rátonyi eredeti ruháit, köntösét, amiben az öltözőjében fogadta a vendégeket, operettekben nélkülözhetetlen, ikonikussá vált kalapját, kesztyűjét, sétapálcája és egyik fellépő öltönyét.

Várják a gyerekeket is

Azt javasolta Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, hogy a családok akár csak a szabadtéri programjaikra látogassanak el, gyerekekkel együtt. Meseelőadásokat, kézműves programokat élvezhetnek, operettkellékeket készíthetnek, mini vidámpark, gasztrokínálat várja őket. A fesztivál zárása után még visszaköszön az operett a Balaton partján, Balatonalmádiba júliusban viszik el két napra ezt a műfajt.

Nyitókép: Balogh Ákos / Napló
Forrás: veol.hu

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Kórustalálkozóra várnak a királynék és a zene városába

Jamie Winchester háromszor a VeszprémFesten!

Óriási országimázs-építési lehetőség a Veszprém-Balaton 2023 EKF

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva