Juhász-Léhi István/veol.hu | 2023.04.06. 14:00
Virágvasárnap passió volt a veszprémi Séd-völgyben
A passió a virágvasárnap hagyományos szertartása, melyen Jézus szenvedésének történetét adták elő.

Virágvasárnap passió volt a veszprémi Séd-völgyben

Élő passiójátékot mutattak be a Séd-patak völgyében a Veszprémi főegyházmegye szervezésében, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, a hagyományosan virágvasárnap megrendezésre kerülő, húsvéti ünnepkör keretében.

Fotó: Napló/Nagy Lajos

 

– A remény mindig az immár évszázadok óta, hogy amikor Jézus szenvedéstörténetét megjeleníti egy közösség, akkor a megidézés okán részesei vagyunk Jézus szenvedéstörténetének. Abban a státuszban, abban a fázisban, amelyben éppen az életünk van. Ezért az is változó lehet, hogy melyik szereplővel könnyű azonosítani saját magamat – mondta Udvardy György, a veszprémi érsek.

– Jézus értünk, önként, szabadon vállalja a szenvedést, a kereszthalált, és annak is nagy jelentősége van, hogy azokon a tereken játsszák, viszik végig az eseményt, ahol egyébként a mindennapi életünket éljük. Vagyis a megváltás és a mindennapi élet teljesen összekapcsolódik. A kérdés mindig az, hogy én képes vagyok-e akár küzdelmeim, egyéb nehézségek okán észrevenni a reményt, hogy ha azt érzem, hogy egyedül vagyok az életutamon. A válasz az, hogy nem vagyok egyedül, mert Krisztus ott jár – hangsúlyozta az érsek.

Fotó: Napló/Nagy Lajos

 

A passió során a megtisztulás belülről történik

– Az előadás a régi misztériumjátékoknak a logikáját követi, azaz be akar vonni bennünket a misztériumban, részesíteni akar belőle, ám a megtisztulás belülről történik. Az előadás reményeim szerint hozzásegít bennünket az előttünk álló nagyhét méltó ünnepléséhez. Jézus szenvedéstörténetében az első pillanatától fogva benne van a föltámadás reménye. A szenvedés sem pusztán egy reménytelen elmúlás, hanem egy üdvösségszerző mű Jézus Krisztus óta – zárta gondolatait dr. Udvardy György.

Fotó: Napló/Nagy Lajos

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: Napló/Nagy Lajos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva