likeBalaton.hu | 2022.09.14. 14:00
A Tour de Zalakaros versenyzői tizenötödször állnak rajthoz
Az országúti maratonon, a Tour de Zalakaros versenyen kis forgalmú utakon, de néha gyilkos emelkedőkön tekernek a versenyzők a zalai vidék legszebb tájain, a táv 137 km.

Jubilál a Tour de Zalakaros

2022-ben ünnepli 15. jubileumi évfordulóját a MAPEI Tour de Zalakaros kerékpáros fesztivál, melyre szeptember 23-25. között, majd egy idén debütáló, új versenyszámmal október 1-én kerül sor a Zala megyei fürdővárosban és környékén.

A kísérőprogramokkal tarkított, egész hétvégét felölelő szeptemberi versenyhétvégén öt különböző futamban próbálhatják ki magukat a résztvevők: céges csapatverseny, gyerekverseny, családi bringatúra, országúti teljesítménytúra és országúti maraton. Emellett a MAPEI Tour de Zalakaros idén új terepre evez, 2022. október 1-én Karoscross néven rendezik meg a feltörekvő kerékpáros szakág hazai szezonnyitó versenyét.

tour de zalakaros

Fotó: Tour de Zalakaros

– 15 év elteltével a célunk továbbra is a bővítés és fejlesztés. 2023-ban már azt szeretnénk, hogy ne egy, hanem két teljes hétvégét töltsünk meg kerékpáros programokkal. Ennek első lépése, hogy 2022-ben megrendezzük az országos cyclo-cross szezonnyitót, mellyel pályáztunk a Magyar Kupa sorozatba való bekerülésre is. Ez a szakág egyre népszerűbb Magyarországon is, mely nagyban köszönhető Vas Kata Blanka élsportoló fantasztikus nemzetközi eredményeinek.
A MAPEI Tour de Zalakaros országútis résztvevői közül sokan rendelkeznek olyan kerékpárral is, mely alkalmas egy cross versenyen való részvételre, valamint a Karos Korzó körüli park is tökéletes helyszín egy ilyen futamhoz, ezért úgy gondoltuk, belevágunk.
2023-ban szeretnénk ezt a versenyt már nemzetközi cross versenyként megrendezni és a hétvége vasárnapját majd egy gravel versennyel is feltölteni. Ezzel a koncepcióval, a MAPEI Tour de Zalakaros folytatását képező második eseményhétvégén új célcsoportokat érhetünk el, olyanokat, akik inkább a terepi kerékpározást részesítik előnyben. Emellett szeretnénk azokat az új partnereket is bevonni és kiszolgálni, akiknek az első eseményhétvégén esetleg már nem tudunk megfelelő teret és megjelenést biztosítani. A teljes második versenyhétvége (az elsőhöz hasonlóan) pedig tovább növeli majd a turisztikai utószezonban a vendégéjszakák számát a térségben – fogalmazott Jankovics Ferenc, az esemény főszervezője.

Tour de Zalakaros

Fotó: Jankovics Ferenc

A versenyzők csobbanhatnak is

A MAPEI Tour de Zalakaros jubileumi kiadás természetesen több újdonságot is tartogat. Már megvásárolható az egyedi dizájnnal és színvilággal készült jubileumi ruházati kollekció, valamint a résztvevők jubileumi pólót vagy érmet is kapnak a rajtcsomag részeként.

Mindkét hétvége futamainak résztvevői az év végéig felhasználható fürdőbelépőre válnak jogosulttá, s megmártózhatnak a Zalakarosi Fürdő ikonikus 2000 méter mélyről feltörő gyógyító vizében. A Zalakarosi Fürdő a Balaton régió legnagyobb és legtöbb attrakcióját felsorakoztató gyermekbarát komplexuma, ahol csúszdapark, játszóház, vízi gyermekvilág várja a családokat. A nagyobb gyerekek és az izgalmakat kereső felnőttek számára az Adrenalin Csúszdapark kínál 400 méternyi csúszdaélményt, szabadeséssel, vadvízi kalandokkal, örvénnyel.

tour de zalakaros

Fotó: zalakaros.hu

A leghosszabb táv, azaz az országúti maraton pedig egy újabb ikonikus emelkedővel bővül. A maraton két legismertebb hegye, a gelsei és a börzöncei meredekek mellett 2022-ben egy új “gyilkos”, a nagyradai Cézár emelkedő is bekerül a pályába, ráadásul nem sokkal a befutó előtt. Az 1.200 méter hosszú, átlagban 12 % meredekségű hegyet a maratonozókon kívül a 60 km-es országúti teljesítménytúra résztvevői is teljesíteni fogják.

Így indult a MAPEI Tour de Zalakaros

Tizenöt évvel ezelőtt Jankovics Ferenc, a rendezvény főszervezője az élsportolóként, profi edzőként, majd a kerékpáros turizmusban eltöltött évek tudásával álmodott meg egy nagy nemzetközi kerékpáros maratont Zalakaroson. Ez volt a MAPEI Tour de Zalakaros alapkoncepciója, mely mára a Kis-Balaton desztinációhoz kötődő legfontosabb kerékpáros turisztikai termék lett.

Az első rendezvényen még alig száz bringás vett részt. A kezdetekkor a verseny kimondottan Zalakarosra és közvetlen környezetére szorítkozott, könnyű, lankás utakon haladva, mely útvonal bármely résztvevő számára könnyen teljesíthető lehetett. A futamok száma, a táv és az emelkedők évről-évre gyarapodtak, ahogyan az indulók száma is.

– Az elmúlt öt évben elértük, hogy az értékelések szerint Magyarországon a legszínvonalasabb és résztvevők létszámában is a legnagyobb rendezvénnyé nőtte ki magát a MAPEI Tour de Zalakaros, és megérett a nemzetközi porondra való kilépésre, amiért aktívan dolgozunk. 2015-ben a MAPEI Kft. építőipari vállalat főtámogatóként lépett a kezdeményezés élére. A MAPEI a nemzetközi kerékpársport egyik legnagyobb támogatója volt (a MAPEI Quick Step kiemelkedő csapatában szerepelt a magyar Bodrogi László is). Onnantól kezdve a rendezvény rendkívül gyors és látványos fejlődési pályára lépett.

2017-ben a Szabadics Zrt. építőipari vállalat a szombati nap főtámogatójává vált, ezzel többnapossá fejlesztve a rendezvényt. Gondozásában az addig egyéni versenyszámokból álló portfólió céges csapatversenyszámmal bővült.

tour de zalakaros

Fotó: Tour de Zalakaros

A MAPEI Tour de Zalakaros számokban

A kezdetben alig száz fős, helyi jelentőségű esemény a résztvevői létszámot tekintve fokozatos növekedést mutatott, majd bekövetkezett az áttörés: 2017-ről (kb. 1.300 fő) 2018-ra (kb. 2.500 fő) megduplázódott a versenyzők száma, valamint a felmérések szerint a rendezvény a résztvevők és kísérőik összesített létszámát tekintve mintegy 5-6.000 embert vonzott Zalakarosra.

A 2020. évi COVID-19 világjárvány sújtotta évben – amikor akadályoztatott volt a nemzetközi résztvevők megérkezése, valamint érezhető volt a bizonytalanság a hazai résztvevők megérkezése tekintetében is – döbbenetes eredménnyel, mintegy 1.400 fős résztvevői létszámmal zárult a rendezvény, ami különösen kiemelkedő adat arra tekintettel, hogy számos hazai sportrendezvény elmaradt vagy alacsony létszámmal valósult meg.
Így különösen kiemelkedő eredmény, hogy 2020. évi rendezvényünket több hazai kerékpáros szaklap Magyarország legszínvonalasabb kerékpáros rendezvényének minősítette. A rendezvény fejlődése nem torpant meg a nehéz időkben sem, 2021-ben ismét növekvő létszámmal, 1.700 fővel folytatta útját.

Új köntösben a MAPEI Tour de Zalakaros

2021. évben rendkívüli lehetőségként szolgált a rendezvénynek, amikor a gyógy- és termálvizéről híres turisztikai központ, Zalakaros megnyitotta új rendezvényterét és látogatóközpontját, a Karos Korzót.
A csaknem 3000 fő befogadására alkalmas új zalakarosi rendezvénytéren kialakítottak egy látogatóközpontot, óriás színpadot, streetfood bisztrósort, szökőkutat, térkővel borított sétányt és parkolót.

Az európai színvonalú, zöldövezetes, rekreációs célt szolgáló városszívben a rendezvény minden szolgáltatása, a regisztráció, a kiállítói expo, a rajt-cél, eredményhirdetés egy helyre került. A modern, vendégcsalogató környezet nagyban hozzájárul nem csak a versenyszámok látványos lebonyolításához, hanem a színes kísérőprogramok megszervezéséhez is. A körkörös Karos Korzó sétálóutcában kialakítandó kerékpáros mini expo Magyarországon hiánypótló, igazi kerékpáros forgatagot varázsol a fürdővizéről híres üdülőváros szívébe.

A további kényelmi funkciókat tekintve a rendezvényközpont mellett közvetlenül több száz autót lehetséges parkoltatni, így akár gyalog, akár kerékpárral azonnal elérhető volt minden létesítmény. A családtagokra is gondoltak a zalakarosiak, a park területét felnőtt fitnesz eszközökkel, új játszótéri elemekkel, valamint futópályával bővítették. Ráadásul az egyik közönségkedvenc számot, a szombat délutáni gyerekversenyt is az új központ parkjában kerül megrendezésre, így tényleg mindent egy helyre hoztunk a versenyhétvégére.

tour de zalakaros

Fotó: Tour de Zalakaros

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Zalakarosra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Nyitókép: Hivatalos sajtófotó

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva