Kovács Gábor/sonline.hu | 2022.08.02. 18:00
Ismét drogot mutattak ki a Balaton vízében a Sound helyszínén
Az ökoszisztémára is hatással lehet, további vizsgálatok következnek a Balatonnál.

A kutatók a tervek szerint augusztusban a jelentősebb strandok közelében is megvizsgálják a Balaton vizének rekreációs szertartalmát.

A Balaton Sound után áttekintették a drogok jelentétét a tóban

Valamit visz a víz – néha a szemnek láthatatlan módon. Kicsit ijesztően hat, hogy drogok hatóanyagai is belekerülhetnek a Balatonba. 2018-tól egymást követő három évben folytattak analitikai vizsgálatokat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, és arra a kérdésre keresték a választ, hogy egy olyan tömegfesztivál, mint a Sound, milyen rekreációs szerekkel terhelheti a vízi ökoszisztémát.

– A kimutatott hatóanyag koncentrációk ismeretében, irodalmi ökotoxikológiai adatokat felhasználva, környezeti kockázat becsléseket végeztek a vízből kimutatott szerekre – mondta Pirger Zsolt, PhD. Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport vezetője.

Egyes anyagok jelentős és közepes, míg a többség alacsony és elhanyagolható kockázatot jelent a kimutatott koncentrációkban a balatoni ökoszisztémára.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a szermaradványok a rendezvény után még közel egy hónapig kimutathatók, szerencsére csökkenő koncentrációban.

 

 

További balatoni strandokon is vizsgálják a víz összetételét

– Az elvégzett vizsgálatok gyakorlatilag minden kérdésünkre választ adtak. A vizsgálatok eredményeként megtudtuk, hogy a balatoni helyzet teljesen átlagos nemzetközi viszonylatban a hasonló szennyezések tekintetében. Emiatt ez a téma egyelőre nem került ismét terítékre. Azonban ha a tervezett kutatási pályázataink támogatást nyernek, akkor tervezünk még hasonló vizsgálatokat a jövőben, bár az még nem tudható, hogy a Soundot meddig rendezik meg Zamárdi helyszínnel. Ettől függetlenül

az augusztusi csúcsidőben, a jelentősebb balatoni strandok közelében, így a keszthelyi Libás strandon tervezünk még hasonló vizsgálatokat

– mondta Pirger Zsolt.

Az eddigi vizsgálatok alaposak voltak, a tóparttól harmincöt méterre elhelyezett három mérési ponton, illetve két távolabbi, 6-8 kilométerre elhelyezett kontrollponton vizsgálták a vizet. A méréseket több különböző időpontban végezték. A fesztivál előtt három hónappal, majd egy héttel, valamint a Sound után egy nappal, egy hónappal, és négy hónappal később is.

 

 

Idén sem vettek vissza a fiatalok a tempóból a fesztiválokon

– Az idei fesztiválokon a drog- és alkohol fogyasztásban egyáltalán nem történt visszaesés. A válság nincs hatással hatást a fiatalokra, mert

a fesztiválokon kikapcsolódni akarnak, és mindenki azért megy oda, hogy jól érezze magát, és ehhez sokaknál hozzátartozik a kábítószerek fogyasztása.

Az alkohol népszerűsége is töretlen a fiatalok körében a hasonló rendezvényeken. Az érintettek azonban tudnának segítséget kérni, és igénybe venni a prevenciós szolgáltatásokat, ezért is lenne fontos, hogy minden fesztiválon legyen prevenciós helyiség, ahol tudnak tájékozódni a fiatalok. Kaposváron folyamatosan működik a bulisegély szolgálat, ebben jó példával jár elöl a somogyi megyeszékhely – részletezte Kovács Gergely, kaposvári addiktológus, az INDÍT közalapítvány és a Tükör drogambulancia munkatársa.

 

 

 

 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Balaton Sound hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva