MTI/likeBalaton.hu | 2021.03.02. 18:48
Zamárdi önkormányzatának százmilliós bevételkiesést hoztak a fesztiválok, a Balaton-átevezésre váltana
Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a Balaton-átevezés idén nyártól Zamárdiba költözik.

– Régóta komoly feszültséget okoz, hogy a fesztiválok, az előkészületekkel és utómunkálatokkal, a nyári főszezon nagy részében, hat héten át lefoglalják a település másfél kilométernyi szabad partszakaszát – mondta az MTI-nek Csákovics Gyula polgármester.

Másfél kilométeres partszakaszt foglal le hetekig a Balaton Sound
Fotó: Balaton Sound – hivatalos

 

Hozzátette, múlt nyáron, amikor a rendezvények a koronavírus-járvány miatt elmaradtak, „NDK-s időket idéző” tömegek lepték el ezt a parti részt. A turizmusból élő vendéglátósok, szállásadók nem is panaszkodtak, az önkormányzatnak viszont 130 millió forintos bevételkiesést jelentett, hogy nem szedhetett közterület-használati és parkolódíjakat – jegyezte meg.

Dupla bérleti díjat kérnek a Balaton Soundért

– Megítélésem szerint a lakosság többsége szívesebben látna már Zamárdiban sportrendezvényeket, mint nagyfesztiválokat, és a világ sem afelé halad, hogy több tízezer ember zsúfolódjon össze napokig egy helyen – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, idén már nem öt évre, hanem csak egy évre kötnének megállapodást a Balaton Sound és a Strand fesztivált szervező Sziget Kft.-vel, szigorú feltételekkel, és dupla bérleti díjért.

A hétvégéig várják a választ, hogy a szervezők elfogadják-e a település feltételeit.

Ha a járvány miatt az idén nem tarthatóak meg ezek a fesztiválok, opcionálisan egy évvel meghosszabbítható lenne a megállapodás, de aztán a mintegy 2500 lakosú Zamárdi végleg szeretne megválni a napi 25-30 ezres tömeget vonzó Balaton Soundtól és a hasonló nagyfesztiváloktól – mondta Csákovics Gyula.

Fonyódról Zamárdiba költözik a Balaton-átevezés
Fotó: Mihály Szilvia

 

Két Balaton-átevezésre is lesz lehetőség

Zamárdi önkormányzata szerződést kötött a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel arról, hogy FonyódBadacsony helyett

Zamárdi–Tihany, illetve Zamárdi–Balatonfüred között, vagyis egy rövidebb és egy hosszabb távon rendezik meg idén,

a tervek és a lehetőségek szerint júliusban, a Balaton-átevezést.

Elmondása szerint az önkormányzatot a szövetség kereste meg azzal, hogy a fonyódi helyszínt „kinőtte” a több ezres tömeget vonzó sportrendezvény. A távlati tervek arról szólnak, hogy a Balaton-átevezés egy több napos, strandi sportágakat is befogadó, családi tömegsportrendezvénnyé nője ki magát – mondta Zamárdi polgármestere.

Nyitókép: MTI/Varga György

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva