Mészáros Annarózsa | 2023.05.14. 16:00
Idill és bizakodás a fő mottója a badacsonyi borászoknak | II. rész
Május idusán megkérdeztük a badacsonyi borászokat, hogy miként értékelik a 2022-es évet, hol tartanak most a tavaszi munkálatokkal és milyen elvárásokkal vannak az idei év tekintetében. Rengeteg izgalmas választ kaptunk a kérdésekre! Két részes interjú sorozatunk második részét olvashatod.

Nagy István, Fata Pince

A Fata Pince borai már palackban vannak és várják a fogyasztó közönséget.

– S bízunk benne, hogy a jó idő megérkeztével a vendégek is megérkeznek hozzánk. A tavalyi szőlőtermés összességében jó lett, köszönhetően az utolsó két hétben történő esőzéseknek. Azt gondolom, hogy abszolút verseny- és piacképes borok teremtek 2022-ben Badacsonyban és nagyon várjuk azt az időszakot, ami hamarosan be fog köszönteni, hogy a Balaton-partra a vendégek meg fognak érkezni, akik ezeket a borokat nagy-nagy örömmel fogják kóstolni az ételek mellé.

Nagy István
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Földi Bálint, Sabar Pincészet

– A ’22-es extrém év volt a ’21-eshez hasonlóan: forró, csapadéktalan, aszályos nyárral. Aztán szerencsére a szüret második felére ért csak hozzánk a csapadékos időszak, így nem áztunk el teljesen. A korábban palackozandó boraink már üvegben vannak, s nagyon rendben vannak. Meglepő módon a ’22-es évtől nem várt jellemzőkkel: szép savval, pici maradék cukorral és a szokott frissességgel kóstolhatók már most is. A komolyabb hordós érlelésű boraink palackozását most fogjuk elkezdeni, tehát május-június-július erről fog szólni és a palackozást követő egy hónapban fognak forgalomba kerülni. A kéknyelű így május közepe, a kiemelt rajnai május vége, kiemelt olaszrizling június közepe, s a legvégén a birtok olaszrizling valamikor a nyáron fog palackba kerülni. Ezeknek még idő kell, s az utóbbinak pedig hosszabb palackos pihenésre is van szüksége. Illetve ezeknél a tételeknél nem cél, hogy azonnal pohárba kerüljenek. A komolyabbnak ítélt borainkból, például a kéknyelűből, általában visszatartunk néhány száz palackot, hogy két év múlva a szebb arcát is megmutathassa. Kéknyelűből most a 2019-20-as évjáratunk kapható. mondja Földi Bálint. Földi Bálint szerint. Szerencsére a tél és főleg a tavasz elég csapadékos volt, így a tavalyi aszályból elég jól visszatöltődtek a földek, ez a Balatonon is meglátszik, s nincs az a déli part hangulat az északi parton, mint ami ősszel volt… Így amit most szőlőt telepítünk, annál is reménykedünk, hogy ez a sok csapadék megteszi a hatását. A Sabaron telepítünk kéknyelűt, budai zöldet és kékfrankost egy picit. Minden évben azt gondolom, hogy az évszázad legjobb évjáratának nézünk elébe, ami még teljesen nyitott. Mert el nem fagyott semmi, jég nem vert el minket, víz is van, így az a kevés tényező, aminek most meg kell lennie az egyelőre összeáll.

Földi Bálint
Fotó: Borárum

 

Szászi Endre, Szászi Pincészet

– Egy igazán meleg 2022-es éven vagyunk túl – vág a közepébe Szászi Endre. – Egy szőlőnk volt, ami nagyon küzdött a meleggel és a szárazsággal, ez pedig a kéknyelű volt. Az fajta, ami mostmár nálunk is a zászlóvivő, mint ahogy az egész borvidék jelentős fajtája, egészségesen virágzott, de az augusztusi aszály nagyon nehéz volt, s végül, ha küzdelmesen is, de egy új stílusú, izgalmas kéknyelű lett a ’22-es. Minden év egy új esszencia, egy új lenyomat. Hiszen más a sav, más az alkohol – mesél az elmúlt esztendőről a borász, aki szerint növényvédelmi szempontból könnyű volt az év, mert hálistennek nem jött semmilyen betegség.

– Nagyon sok kézimunkát teszünk a szőlőbe; hajtásválogatás, metszés – mi kis lombfallal dolgozunk. És ez az aszálynál is visszaköszön, hiszen a nem túlterhelt szőlő a csapadékot megtalálja. És ebből megszületnek a borok. A 2021-es és a 2022-es év között mennyiségben nincs nagy eltérés, hasonlót tudott hozni mindkét év. Minőségben viszont lesz, mert az aszálynak vannak nyomai. S mivel még nagyon fiatalok ezek a borok és a fiatalon minden bor izgalmas és nagyra törekvő, az érlelésben lesz majd a kérdés, hogy lesz-e a belőle 4-5 éves palackban érlelhető tétel.

A nehézségekről így vall Szászi Endre.

– Ami még kihívás, az a humán erőforrás. Sok idős hölgy dolgozott velünk, s egyre kevesebben vannak, az árak pedig kúsznak fölfele. Így visszaadtunk bérlet területeket, ahol volt hárslevelű, olaszrizling. Ez majdnem 3 hektár bérlemény volt. De hogy a saját szőlőre megfelelő idő jusson, így ezeket el kellett engedni. De a jó hír az, hogy idén fog termőre fordulni Kisapátinál fél hektár Vulcanus és rajnai rizling, ami kövek közé van gyönyörűen elrakva. Így most, ha a szüretig eljutunk, akkor a fő mondatom: Rajnai, mutasd meg, mit tudsz!

Szászi Endre
Fotó: Szászi Pincészet – hivatalos

 

 

Istvándy Gergely, Istvándy Pincészet

Istvándy Gergely arról mesél elsőnek, ami most a legjobban foglalkoztatja.

– A téli időszakban összeült a kéknyelű termelők csapata, akik ezzel foglalkozunk és arra jutottunk, hogy védjegyet szeretnénk bevezetni, s ennek már lassan a finiséhez érünk és már csak a jogi hátterét kell megvalósítani. Még nem publikus, hogy hogy fogjuk hívni, de az látszik, hogy a fiatal generáció ezt véghez fogja vinni, hogy a Badacsonyi Kéknyelű egy védettséget fog kapni, s ennek lesz egy kritérium rendszere, s ez egy nagyon fontos mérföldkő lesz a fajta életében! – Majd áttér a 2022-es évre.

– Azt látom, hogy egy jó átlagot hoznak a borok. Egy-egy tételnél pozitív, hűha-faktort elér, de nem érzem, hogy az évszázad legjobb évjárata lett volna. A jó ivású tételek megvannak, de a következő évtől azt várom, hogy sikerül egy kiemelkedő évjárattal előrukkolni!

 

Istvándy Gergely
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

 

Badacsonyba tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Folly Arborétum és Borászat-hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva