Krausz Andrea | 2020.02.04. 19:38
109 km/órás szél tombolt Balatonőszödnél, véget ért a téli vitorlás túra
Komoly károkat okozott kedden a vihar a Balaton régiójában is. A déli parton egy méter magas hullámok keletkeztek, sok helyen fák dőltek ki, vagy tetőket bontott meg a szél. A HidegenLégió elnevezésű tókerülő vitorlástúrára résztvevői az utolsó pillanatban tudtak kikötni.

– Villámlással, dörgéssel érkezett meg február 4-én a délelőtti órákban egy markáns hidegfront, aminek az erősségét mutatja, hogy egy-egy zivatar is ki tudott alakulni a Balaton térségében – mondta a likeBalatonnak Dr. Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője.

– A zivatarok mögött betörő hidegfront legerősebb széllökései maghaladták a 100 km/órát. Balatonmáriafürdőn 107 km/óra, Balatonőszödön 109 km/óra, a Kab-hegyen pedig 120 km/óra szélerősséget mértek a műszerek. A Balaton déli partjánál rendkívül nagy hullámzás alakult ki, magasságuk megközelítette az egy métert – tájékoztatott a meteorológus.

A vasárnap Balatonlelléről útnak indult HidegenLégió vitorlástúra résztvevői is az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetőjétől értesültek arról, hogy kedden viharos szél vethet véget a téli Balaton-kerülésnek. Az előrejelzés pontos volt, az eredetileg négy naposra tervezett túra résztvevői úgy döntöttek, hogy befejezik a hajózást és visszatérnek Balatonlellére.

– A keddi szél megakasztotta a túrát. Reggel időben elindultunk a badacsonyi kikötőből, nehogy baj legyen, de az utolsó hajó mégis nagy ijedtség közepette, a viharban kötött ki – mondta a likeBalatonnak Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője, a téli túra főszervezője, egyben a Balatont egész éves desztinációként hirdető Balatoni Kör alelnöke.

 

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke így jelentkezett be a kikötés után:

Közzétette: Sandor Alex Bagyo – 2020. február 4., kedd

 

– Vasárnap és hétfőn gyönyörű időben telt a téli túra, a csapat ellátogatott Balatonfenyvesre, majd Badacsonyba – folytatta Tóth Balázs. – Az idei év újdonsága az a két piknik volt, melyeket a Balaton vízén ringatózva rendeztünk. Vasárnap én főztem a csapatra, hétfőn pedig a Hotel Aura és a Tölgyes Kúria csapata közösen prezentált egy három fogásos ebédet a Luszi hajó fedélzetén.

A Balaton közepén piknikeznek februárban a HidegenLégió túrázói (Fotó: Böröczky Bulcsú)

Jövőre is megrendezzük a téli túrát, és a gasztronómiai vonalra fogunk ráerősíteni. Olyan gyönyörű fotók készültek, hogy a Tavaszi Regatta idején egy kiállítást rendezünk a BL YachtClubban, ahol bemutatjuk ezeket a képeket – emelte ki Tóth Balázs.

 

– Kedden közel 30 esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk viharkároknál – mondta Török Sándor, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője. – Balatonlellére a balatonboglári tűzoltókat riasztották, mivel az erős szél megbontotta egy családi ház tetejét, de rengeteg helyen faágak leszakadása, fakidőlések miatt kellett folyamatosan dolgozniuk a szakembereknek. Tabon az uszoda tetejét, Karádon az iskola tetejét rongálta meg a szél – tájékoztatott Török Sándor.

Balatonrendesen egy fa dőlt a 71-es útra és teljesen elzárta az úttestet, itt a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Veszprémben a viharos szél megrongálta a Bagolyvári utca és a Jutasi út kereszteződésében lévő épületre szerelt óriáskivetítőt, valamit faágak zuhantak a parkoló autókra – írja a Veol.hu.

Szerdán a déli órákban ismét erős szél várható a Balaton térségben, melyek erőssége meghaladja 90 km/órát. A szélvihar az esti órákra mérséklődik.

Összeállította: Krausz Andrea

Nyitókép: Időkép.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva