2019.11.27. 14:00
5 tipp a biztonságos téli autóvezetéshez
Még most is rengeteg program várja a Balatonhoz érkezőket annak ellenére is, hogy tartósan lehűlt a levegő, és csak téliesített autóval, türelmes vezetéssel garantálható a biztonságos közlekedés. Érdemes az alábbiakra odafigyelni, például amikor a Balaton körül autózol egy jó karácsonyi vásárra vagy városnézésre.

Mindennél fontosabb és ezért különös figyelmet igényel az abroncsok állapota és minősége. A hideg, esős vagy havas időben a biztonságos közlekedés a megfelelő állapotban lévő téli gumikkal kezdődik. Számos kutatás bizonyította, hogy a jeges-havas úton a nyári gumival felszerelt autónak háromszor annyi fékútra van szüksége, mint a téli abroncsokon futó járműveknek. Használjunk mindig ugyanolyan méretű és típusú gumikat, amelyek jó minőségűek, hiszen emberi életekről van szó – javasolja az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője.

Például amikor Siófokra indulsz, hogy részese lehess a Star Wars-tól Indiana Jones-ig – népszerű filmzenék elnevezésű koncertnek, amelyet a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar prezentál a Kálmán Imre Kulturális Központban.

Fotók: pixabay.com, unsplash.com

Indulás előtt mindenképp ellenőrizzük a gumiabroncsok légnyomását és kopását. Egy új, személyautóra tervezett abroncs esetében a profilmélység típustól függően 7-12 milliméter között van. Téli abroncsnál nagyon fontos, hogy 4 milliméter alatt cseréljünk, mert esős, latyakos úton nincs vízelvezető képessége, havas úton pedig megszűnik a kapaszkodóképessége.

Ha Veszprém környékén jársz, nem érdemes kihagynod a Pannon Egyetem túrát, hiszen olyan zegzugos részeit és láthatod ennek a különleges épóóületnek egy vezetett túra keretében, amelyeket még soha.

Hidegben az abroncsunk nyomást veszíthet, ezért érdemes megmérni időnként. A tanksapkában vagy a vezetőoldali ajtó környékén a legtöbb autónál megtaláljuk megfelelő nyomásra figyelmeztető matricát. 2014 novembere óta minden újonnan értékesített személyautóban kötelező a légnyomásfigyelő rendszer, amely nyomásvesztésnél jelzést küld a műszerfalra. A gumiabroncsok mellett a futóműnek is fontos szerepe van a tapadásnál. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy minden kátyús téli szezon után nézessük meg a futóművűnket az esetleges hibák feltárásáért, mert néhány ezer forintos javítással megelőzhetünk akár több százezer forintos későbbi szervizt. Ha a lengéscsillapító nem működik megfelelően, egy nagyobb úthiba miatt előfordulhat, hogy valamelyik oldal nem tapad jól, és az autó irányíthatatlanná válik a síkos úton.

Balatonboglári forrongás? Hát persze, hogy indul a forralt bor szezon! Ki mondta, hogy csak nyáron lehet forróság a Balatonon? Forró italok, lángos, Bolyhos pálinka és sok minden más a Boglárka Bisztróban.

Az alapszabály, hogy rossz időjárási feltételek között vezessünk körültekintőbben és nyugodtan. Mindig tartsunk kellő követési távolságot az előttünk lévő autóktól. Ellenőrizzük a járműveket induláskor: mindig igaz, de most különösen, hogy csakis akkor mehetünk a közutakra, ha műszakilag kifogástalan az autónk, s elegendő üzemanyaggal, szélvédőmosóval van feltöltve. Ne feledkezzünk meg a meleg italról, az élelmiszerről és a tartalék pokrócról sem, ha hosszú útnak indulunk.

Fergeteges zenés színházi előadásra vár a Tapolcai Musical Színpad társulata: Én és a kisöcsém címmel láthatjuk azt a darabot, amelyben Kató, a gazdag tápszergyáros ábrándos, aluszékony lánya férfinak öltözve az itáliai Velencéig szalad, hogy megleckéztessen egy nagyképű, nőgyűlölő fickót.

Jégpályanyitó lesz Balatonlellén, ott viszont kötelező a csúszkálás!

A zavartalan látás érdekében mindig tisztán kell tartani a szélvédőt, az ablakokat és a visszapillantó tükröket, és ha van, akkor a tolatókamerát is. Természetesen nem csak látnunk, hanem látszanunk is kell az előttünk álló csapadékos, sötét időben. Indulás előtt ellenőrizzük a világítást. Nézzük meg az ablaktörlőket is, hogy nem csíkoznak-e, mert adott esetben akár a szélvédőt is összekarcolhatják.

Hazánkban is látható a nagysikerű Killer Queen, azaz a Queen Show Londonból, ezúttal Keszthelyen.

Aki magasabban fekvő vidékre, külföldre indul, ne felejtse otthon a hóláncot. Arra az esetre, ha baj történik, legyen készenlétben a feltöltött mobiltelefon, illetve egy autómentő vagy asszisztencia elérhetősége és az utasbiztosítás is, hogy tudjunk segítséget kérni.

Téli madarak a Balatonon címmel madármegfigyelő túrán vehetünk részt Badacsonytomajon. Teleszkópos megfigyelés a badacsonytomaji, badacsonyi strandon, a szigligeti öbölben és a balatonedericsi strandon.

Ha inkább forraltbor főzőversenyen vennél részt, akkor Badacsonytördemicen a helyed, de utána tedd le az autót és használj más közlekedési eszközt a saját érdekedben és mások biztonsága érdekében is!

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva