Krausz Andrea | 2020.03.13. 06:00
A Balaton a nyugalom szigete, 20 fok feletti hőmérsékletben napfürdőzhettünk
Csütörtökön volt a 2020-as év eddigi legmelegebb napja, Budapesten például megdőlt a melegrekord. A Balatonnál is gyönyörű időben lehetett részünk, a legmagasabb nappali hőmérsékletet a tó körül Keszthelyen mérték, ahol 21,6 fok volt.

Az enyhe február után nem lehet panaszunk a márciusra sem. Fonyódon és Balatonszemesen is 20 fokot mértek 2020. március 12-én az Országos Meteorológiai Szolgálat hőmérői. Az egyik leghűvösebb településnek Siófok bizonyult, bár a Sió-hídon lévő digitális hőmérő délután 26 fokot mutatott, de ezt nem nevezhetjük hivatalos értéknek, a műszer nagyon gyorsan felmelegszik.

A digitális kijelző 26 fokot mutatott a Sió-hídon (Fotó: Krausz Andrea)

– Kiskunfélegyházán volt a legmagasabb hőmérséklet az országban, ott 24,1 Celsius-fokot mértek a mérőeszközök – mondta a likeBalatonnak Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője. – A felmelegedés egy délnyugati áramlásnak volt köszönhető, ami élénk szelet is hozott a Balaton térségébe. 36 km/h-s légmozgás volt Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Egyelőre 9,5 fokos a víz a partnál, ami tulajdonképpen hűti is a levegőt a Balaton térségében.

– Még hideg a víz, nem jönnek a halak – mondták a horgászok a siófoki mólónál, akik kora délután még nem fogtak semmit. – Tegnap viszont jó volt – mesélték jókedvűen, hiszen keszeg és bodorka is horogra akadt, aminek nagyon örültek az egyébként ragadozóhalas tilalmi időszakban.

A horgászokat is a siófoki mólóra csalogatta napfény (Fotó: Krausz Andrea)

A Balaton egyébként maga a nyugalom szigete, sokan sétáltak Siófokon a hajóállomáson, vagy rövid ujjúban sütkéreztek a belvárosban, a víztorony környékén. Már megnyitott a legendás Katona-fagyizó, a cukrászdák teraszain sokan kávéztak, sütiztek.

Sokan üldögéltek a Víztorony környékén (Fotó: Krausz Andrea)

 

A Jókai park környékén rengeteg madarat látni, a kis tóban például egy nagy kócsag halászott. Láthatóan nem zavarta, hogy arra sétálnak az emberek, akik meglepve álltak meg lefotózni a gyönyörű jelenséget.

Ezt a videót érdemes végignézni, mert látni, ahogy egy piros aranyhalat ejt zsákmányul a nagy kócsag:

 

Böröczky Bulcsú drónfotós ezt a képet osztotta meg a közösségi oldalán, ahol jól látszik, hogy az M7-esen vastag sávban virágzik az aranyeső.

Aranyeső sáv az M7-es mentén (Fotó: Böröczky Bulcsú)

 

Pénteken egyébként egy hidegfront érkezik, megnövekszik a felhőzet és sokfelé készülhetünk esőre, záporokra. Északnyugatira fordul a szél, amelyet erős, viharos lökések kísérhetnek. Még enyhe lesz a hajnal, 5-10 fokot mérhetünk. A csúcshőmérséklet pedig 7 és 15 fok között alakul, a front érkeztével viszont délutánra visszaesik a hőmérséklet. Szombaton még sokfelé zavarhatják meg a felhők a napsütést, vasárnap viszont ragyogó napsütés ígérkezik. A keleti, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Délutánra 7-10 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Ibolyák nőnek Varga Imre szobrai környékén, a római katolikus templom mögött (Fotó: Krausz Andrea)

 

Az évszaknak megfelelő idő lesz, a Balaton teljes pompájában várja a vendégeket. Itt ajánlunk kirándulásokat a régióban!

Kép, videó, szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva