Szaniszló Hajnalka | 2019.10.01. 08:00
A kutyusod is imád szaglászni? A bakonyi erdőket imádni fogja!
Miért kell a kutyáknak időt és teret adni a szaglászásra? A kutya sétáltatásának nem az az egyetlen célja, hogy fizikailag lefárasszuk őket. Erre egy közös kirándulás a Balaton köröl tökéletesen alkalmas.

Sok gazdi – bár lelkiismeretesen sétáltatja kutyáját – nem hagy elég időt a négylábúnak, hogy séta közben szabadon szaglásszon. Csak mennek a megszokott úton, a megszokott rutinnal, a séta legtöbbször még időkerethez is van kötve (pláne reggel) és a gazdi szeme előtt egyetlen cél lebeg: lejárni a távot és elintézni a folyó ügyeket. Sokszor látni ezt futóknál is, akik pórázra veszik a kutyájukat és séta helyett edzést tartanak nekik. Nincs ezzel semmi baj, sok kutya van, akinek olyan nagy a mozgásigénye, hogy simán lefutják gazdájukkal a több kilométeres távot és kell is nekik az intenzív mozgás, de emellett nekik is szükségük van arra, hogy szabadon szaglászhassanak – írja a kutyabarat.hu

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy vannak alapvető szabályok, amelyeket nem csak a Balaton környéki erdőkben sétálva, hanem egy egyszerű kirándulás vagy kutyás városnézés alkalmával is érdemes betartani. Ezeket az alapvető vezényszavakat érdemes tudnod. Például ha Tapolcán kirándulsz a négylábú kedvenceddel, ahogyan ők is tették.

Egy Tihanytól Városlődig Balaton Camino a kutyáddal? Ezekre a dolgokra érdemes figyelned – magaddal kapcsolatban is – az őszi túra során.

Fotó: kutyabarat.hu / Bujdosó-Szalay Adél

Miért ilyen fontos ez?

Képzeld el, hogy végre kiszabadulsz a négy fal (vagy kerítés) közül de nem nézelődhetsz, nem szagolhatsz meg egy virágot, nem ismerkedhetsz a látnivalókkal, csak egyenesen előre mehetsz. Nagyjából ilyen érzés lehet a kutyáknak, akiknek a napi séta abból áll, hogy meneteljenek a pórázon és végezzék el a dolgukat. A kutyák sokkal inkább az orrukkal, mint a szemükkel fedezik fel a világot, az illatok, szagok segítségével olyan éles képet festenek környezetükről, melyet mi, emberek nem is látunk. A legérzékenyebb emberi orrnak is csak nagyjából 6 millió szagló receptora van, a kutyáknál ez 300 millió. El tudod képzelni, micsoda élményt és részletes információt jelent ez nekik?

Még nincs kutyád, de szeretnéd, hogy vele együtt kirándulhass? Válassz mentett állatot, például a siófoki menhelyről, amely idén ünnepli 25 éves fennállását.

Ismered a canincross-t? Kifejezetten kutyabarát program és a Balaton tökéletesen alkalmas helyszín hozzá.

Kicsit túráznál a kutyusoddal? A balatoni ősfenyvesekben erre is van lehetőséged.

Egy illat, amit te egy kis szobába bezárva érzel csak, a kutyád számára egy stadionban is érezhető. Amikor elsétálsz egy fa mellett, a kutyád nem csak a fa illatát érzi, de a rajta ülő madárét, a rovarokét sőt még a mozgásukat is érzi. A kutyák az állatokban felszabaduló hormonok szagát is érzik ezáltal egyetlen szippantással információt kapnak a közelükben lévő állat érzelmi és egészségügyi állapotáról. Még egy szuka vemhességét is képesek szaglással megállapítani. Arról se legyen kétséged, hogy kiszagolja ha félsz, vagy ha stresszes vagy.

Fotó: Pixabay

Ha már illatok, akkor természetesen számtalan élmény is nem csak az erdőben, de egy klassz kutyás strandon is rengeteg élménnyel gazdagodhat a kedvenced, hiszen Keszthelyen még piknikparkot is építettek nekik a kutyás strandon. Itt találsz még kutyás strandokat a Balatonnál.

Ha nem engeded kutyádat szabadon szaglászni, megfosztod a legfontosabb érzékszervének használatától és környezetének megismerésétől. Szóval ne rohanj séta közben, hagyj időt kutyádnak a szagminták begyűjtésére!

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva