Szaniszló Hajnalka | 2022.08.30. 15:00
BalatONkoncertek: félmilliónál is több embert érdekelt a program
A BalatONkoncert programjait több mint félmillió emberhez értek el.

BalatONkoncert: nagy siker volt a víziszínpados koncertsorozat első évadja

Bár a tó vízállása több alkalommal pályamódosításra kényszerítette az idén először megrendezett BalatONkoncert-sorozat vízi bulijait, a szervezők becslése szerint így is több mint 50 000 ember élvezhette az ingyenes zenei programokat a nyár folyamán. Az első évad összegzéséből kiderül az is, hogy a stáb több mint 270 „kört” tett meg, hogy az összesen 231 főnyi fellépő csapatot – előadókat és zenekarokat – és a több mint 13 000 kilogrammnyi felszerelést a vízi színpadra szállítsák. A legtöbben a Honeybeast-re voltak kíváncsiak Balatonfüreden, a leghangulatosabb bulikat pedig a Kelemen Kabátban, illetve a ManGoRise hozta össze. Voltak, akik akrobatikus külön műsort is nyomtak – de mindenki megúszta fürdés nélkül.

Fotó: BalatONkoncert hivatalos

 

Több mint 50 ezren élvezték a BalatONkoncert programjait

– Ahhoz képest, hogy a víziszínpados működés jellegéből fogva rendkívüli módon ki van téve az időjárás viszontagságainak, sőt az aktuális vízállásnak is, nagy sikerként könyveltük el az első évben, hogy mindössze két koncert maradt el a tervezett harmincháromból: az első, július eleji kenesei partin az eső és a szél miatt a Hiperkarma, majd augusztus 20-án hasonló okokból a Magashegyi Underground nem tudta megtartani a tervezett műsorát. Igaz, a 95 százalékos sikerhez az is kellett, hogy két, eredetileg a déli partra tervezett minifesztivált végül két beugró helyszínen, Balatonfűzfőn, illetve Balatonfüreden rendeztünk meg.

Augusztusra a Balaton vízállása olyan alacsony volt, hogy az eredetileg Földvárra és Zamárdiba tervezett koncerteken az úszó színpad túl messze lett volna a parttól.

Bár a BalatONkoncert koncepciója alapvetően az, hogy a közönség a vízben pancsolva élvezhesse a műsort, azért ekkora sétát senkitől sem várhattunk volna el, ráadásul a sekély vízállás a kimenekítési- és mentési terveket is veszélyeztette volna – mondta Lénárt Attila, a koncertsorozat főszervezője.

A helyszínváltozások ellenére a közönség hűen követte a különleges úszó színpadot a négy balatoni állomásra, a szervezők szerint összesen biztosan több mint ötvenezer ember nézte végig legalább az egyik koncertet a harmincegyből.

A legtöbben a Honeybeast füredi buliján csápoltak augusztus 18-án, ott mintegy kétezer ember élvezte a bulit a partról, de hasonlóan sokan voltak Caramel és zenekarának másnapi fellépésén is.

A legnagyobb tombolást a Kelemen Kabátban fűzfői strandbuliján láthattuk: szinte forrt a víz, annyian ugráltak, csápoltak a Tobruk strandon arra, hogy Nyári gyerekek a Balaton-parton.

 

 

Egyedi látványvilágú vízi színpadok, komoly logisztikával

– A sikeres koncertek komoly szervezői háttérmunkát igényeltek, hiszen a víziszínpad egyedi látványvilággal és hangulattal szolgál ugyan, de annak kiszolgálása számos logisztikai kihívást rejt – árulták el a szervezők.

Mindegyik koncertnapon három elektromos hajtású kishajó hozta-vitte a fellépőket a kikötő és a színpad között, a felszerelések szállításával együtt hajónként átlagosan 6-6 körrel, összesen 270 vízi út során.

Tekintettel arra, hogy a legközelebbi kikötő átlagosan 750 méternyire volt a színpadtól, így

ez nagyjából 200 kilométernyi vízi utat jelent – vagyis annyit, mintha majdnem háromszor végighajózták volna hosszában a Balatont.

Az együttesek jellemzően nem egyedül érkeztek, gyakran saját stábbal, hangmérnökökkel, menedzserekkel, sőt olykor családtagokkal együtt, így

a fellépések teljes személyi állománya több mint 230 fő volt, plusz a stáb 9 tagja is jellemzően hajóval érkezett és távozott minden nap, így velük együtt nagyából 380 embert hajókáztattak meg a célállomás és a legközelebbi kikötő között a szervezők

ami egy vízitaxizással foglalkozó cégtől is szép teljesítménynek számítana.

 

 

13 tonnányi zenetechnikai felszerelés utazott a Balatonon

Az erősítők, a hangszerek, a kiegészítő világítás és a keverőpultok – vagyis a bandákkal érkező felszerelés – összes súlya több mint 13 tonnát tett ki, ami nagyjából annyit tesz, mintha tíz személyautót cipeltek volna fel alkatrészenként a színpadra, majd vitték volna le őket onnan. És persze mindezt a motyót még össze is kellett szerelni a színpadon, aztán pedig lebontani a szállításhoz. Ehhez jött még a fellépők és a stáb étele és itala –

naponta átlagosan 100-150 liter víz fogyott, a fedélzeten, ami összesen további bő két tonnányi ellátmány mozgatását jelentette.

Tovább bonyolította a munkát, hogy a színpad mögötti tábor, vagyis a fellépők bázisául szolgáló backstage lakóhajó és a mögötte kikötött generátorhajó teljes férőhelye 24 főnyi, ami azt jelentette, hogy a szervezői stábon kívül legfeljebb 15 ember léphetett egyszerre a fedélzetre.

 

 

Rajtuk kívül még 16 különleges vendég is megfordult a hajókon

Azok, akik a rendezvény kiemelt támogatója, a Szerencsejáték Zrt. Legyen szerencséd a sztárokhoz elnevezésű akciójának keretében lehetőséget nyertek arra, hogy a backstage-ből élvezhessék kedvenceik műsorát, és még közös fotót is csinálhassanak velük.

– Minden fellépő rettentően élvezte ezt a vízi őrületet, senki sem lett tengeribeteg

– fogalmazott a rendezvény főszervezője.

Fotó: BalatONkoncert hivatalos

 

Voltak, akik örömmel használták ki a különleges helyszín kínálta adottságokat: a ManGoRise tagjai például pecáztak egy kicsit a buli előtt, Haagen Imréék pedig hajókázásra indultak a fellépés után. Mások a buli közben rögtönöztek külön műsort: Puskás Peti, Újvári Zoltán Szilveszter (New Level Empire) és Bartha Ákos (ManGoRise) átegyensúlyoztak a füredi helyszínen a színpad és a part közötti pontonhídon, és a közönség közzé vetették magukat. Megnyugtatásul: mindannyian megúszták (be)fürdés nélkül.

A 2022-ben útjára indított rendezvénysorozat nagy érdeklődést váltott ki, szinte nem volt nyaraló vagy helyi lakos a Balaton körül, aki ne hallott volna az ingyenes, víziszínpados bulikról.

 

 

Az idegenforgalom felpörgéséből is látszott a koncertek közvetlen környezetében

A nagy érdeklődést a BalatONkoncert Facebook-oldalán is lehetett tapasztalni: a három hónapos kampányidőszak során több mint félmillió embert értek el, közülük pedig rengetegen jelezték, hogy kifejezetten az egyik vagy másik program miatt szervezték úgy a szabadságukat, hogy napokra vagy akár egy egész hétre is a magyar tengerhez látogassanak családjukkal vagy barátaikkal.

– Nagy köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy megvalósíthassuk ezt a nagyszerű nyári bulisorozatot: a fellépőknek, a remek közönségnek és persze támogatóinknak, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, a főtámogatónknak, a Szerencsejáték Zrt-nek és főszponzorunknak, az MVM-nek. Reméljük, hogy jövőre még több és még hangulatosabb bulikat szervezhetünk – fogalmazott a főszervező.

– Érezhetően és egyértelműen nőtt a vendégéjszakák száma azon az augusztusi héten, amikor a BalatONkoncert a városba látogatott, amit a helyi vendéglátóipari egységek vezetői is megerősítettek – mondta Balatonfűzfő polgármestere, Szanyi Szilvia.

 

 

A BalatOnkoncert idei állomásai voltak

Balatonkenese, Balatonföldvár, Balatonfűzfő és ismét Füred. A közönség számára teljesen ingyenes, többnapos minifesztiválokon

olyan neves sztárok léptek fel, mint például Pápai Joci, a The Carbonfools, a Hősök, a Kelemen Kabátban, Paullina, az Ivan and the Parazol, a Honeybeast, Caramel, a The Biebers, a New Level Empire és az Ocho Macho

– hogy csak a legismertebbeket említsük. De a népszerű előadók műsorai mellett klasszikus harmóniák és finom jazzmuzsika is felcsendült a víziszínpadon, és majdnem minden este fergeteges DJ Show gondoskodott a remek hangulatról, vasárnaponként pedig gyerekműsorokat tartottak olyan közreműködőkkel, mint az Alma együttes, az Iszkiri vagy az Eszterlánc.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

 

Nyitókép: BalatONkoncert hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva