likeBalaton.hu | 2022.12.09. 14:00
Erdőtelepítés kezdődik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban is nagyszabású erdőtelepítés kezdődik.

Erdőtelepítés kezdődik a MOME és három nemzeti park szervezésében

2023 végén nagyszabású erdőtelepítés kezdődik országszerte a nemzeti parkok területén. A programról csütörtökön írták alá a stratégiai megállapodást Budapesten.

– A következő évtizedekben Magyarország arculatát, mindennapjait és lehetőségeit alapvetően befolyásolja a klímaváltozás. Megváltoznak a vízgazdálkodási, mezőgazdasági körülmények és vele az önellátási képesség is.

A flórából és faunából állatok és növények fajtái tűnnek el, majd újak jelennek meg, ezt a folyamatot pedig a következő nemzedékeknek, a Z és a következő Alfa generációnak is értenie és értelmeznie kell. Amit mi teszünk, az nem egyszerű fellángolás. Egyedülálló vállalás a hazai felsőoktatási intézmények között – mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány kuratóriumának elnöke és a projekt ötletgazdája.

 

 

A MOME 2022-től teljes tevékenységét a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezi, hogy működését tíz éven belül száz százalékban nettó karbonsemlegessé tegye. A zöld átállás az intézmény működésének minden területét érinti, sőt a MOME Zero program kiterjed a Campuson kívüli klímavédelemre is.

Ez egy többlépcsős erdőtelepítő program, erdész, ökológus és természetvédelmi szakemberek bevonásával. Az első erdőtelepítést 2023 végére tervezik.

A MOME Zero erdőtelepítő akció részeként az egyetem a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkokkal összefogásban félszáz hektáron hoz létre új erdőket, amelyek a jövőben lehetővé teszik a MOME károsanyag-kibocsátásának semlegesítését. Az akcióban a MOME közössége, az egyetem dolgozói és hallgatói is szerepet vállalnak – jegyezte meg az elnök.

 

 

A fenntarthatósági program a MOME képzésébe is beépül

– A nemzeti parkok is küzdenek a klímaváltozás ellen, ezért örömmel csatlakoznak a MOME programjához, amely nem egy élőhely védelméről, hanem egy új létesítéséről szól

– mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

 

 

– A park helyén a múlt rendszerben a Bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer megépítését tervezték, a nemzeti park azonban 25 éve azon dolgozik, hogy természeti értékeit, térségét megóvja – tette hozzá Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

 

 

– A nemzeti parkban a szántók és az egykori ártéri erdők vizes, mocsaras területei a csapadékosabb időszakokban nagyon nehezen művelhetők, így indokolt, hogy ott erdőt telepítsenek és partnerként részt vegyenek az egyetem programjában, hiszen Magyarország egyik legelmaradottabb, legszegényebb vidékéről van szó – zárta a sort beszédével Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója.

 

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: A Kányavári-sziget a Kis-Balatonnál
Fotó: MTI/Varga György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva