Szaniszló Hajnalka | 2019.10.04. 08:00
A Balaton minden területét szeretem – interjú a Budapest Bár frontemberével
Augusztusban Balatonlellén közösen léptek fel a Magyar Nemzeti Cirkusz artistái és Budapest Bár. Az izgalmas cirkuszi produkciókkal színesített koncert már csak egyetlen egy alkalommal lesz látható. Mutatjuk a részleteket.

Farkas Róbert (hegedű, gitár) elárult néhány kulisszatitkot arról, hogy hogyan is jött létre ez a nem mindennapi együttműködés.

A Budapest Bár a szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozásaival vált Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává. Az együttes varázslatos vonzerejét a kitűnő zenészeknek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek köszönheti. A Budapest Bár védjegyévé vált egyedi stílus gyökerei az 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlnak vissza. A zenekar vezetőjének és alapítójának, Farkas Róbertnek eredeti szándéka az volt, hogy új lendületet adjon a kávéházi cigányzene műfajának, életben tartva és megújítva a régi hagyományokat. A zenekarnak köszönhetően rég elfeledett dallamok váltak újra a köztudat, és a fiatalok kultúrájának részévé. Korok, kultúrák, stílusok és korosztályok találkoznak a produkcióban – talán ezért is szeretik fiatalok és idősebbek egyaránt az együttest, amely mára többgenerációs kedvenccé vált.

Nézegess képgalériát a balatonlellei cirkuszos koncertről a lenti fotóra kattintva.

– Amikor megismerkedtél ifj. Richter Józseffel, akkor éppen milyen apropóból tartózkodtál Balatonlellén, épp ott, ahol a cirkusz? Mesélj kérlek, erről a találkozásról.
– Tóth Balázs (a Balatoni Kör alelnöke és a BE Yacht Club üzemeltetője – a szerk.) nagyon jó barátom. Lakóbusszal járunk a családommal mindenfelé és amikor Lellén vagyunk, mindig a BL Yacht Clubban állomásozunk. Így volt ez akkor este is, amikor Balázs javasolta, hogy nézzük meg a cirkuszi előadást.Így ismertem meg Richter Józsefet, majd elkezdtünk arról beszélgetni Balázzsal, hogy vasárnap szünnap van a cirkuszban, aznap mindig üres a sátor, így lehetne ott egy koncert. Később a kapcsolatunk barátsággá alakult, és a sima bérleti viszonyból sok beszélgetés után kialakult egy közös műsor terve, ahol az artistákkal közösen lép fel a Budapest Bár.

Farkas Róbert és ifj Richter József Balatonlellén / Fotó: Váradi Tamás

Farkas Róbert ifj Richter Józseffel Balatonlellén / Fotó: Váradi Tamás

– Említetted korábban, hogy az előadás napján tartottatok egy intenzív próbát. Vagyis előtte egyáltalán nem is próbáltatok?
– Nem, mivel ők minden nap játszottak, nem tudtunk próbálni. Egy egész délutánt próbáltunk, majd este már ment is az előadás, de azért mi Richter Józseffel folyamatosan egyeztettünk előtte a fellépésről. Láttuk az előadást és már a közös produkció előtt hetekkel elküldtük a dalainkat és ötleteltünk, hogy melyik dalhoz melyik produkció illene.

– Hogyan reagált a közönség?
– Nagyon élvezték a műsort! Azon túl, hogy a közönséget elvarázsoltuk, számunkra is fantasztikus élmény volt a cirkuszi világ másik oldalába belepillantani és átélni. Beleláttunk az életükbe, ami még inkább különlegessé tette az egész együttműködést. Csodálatos, ahogyan az állatokkal bánnak! Hihetetlen összjáték és harmónia van közöttük. Fantasztikus világ.

Budapest Bár koncert Balatonlellén a Magyar Nemzeti Cirkuszban / Fotó: Váradi Tamás

Budapest Bár koncert Balatonlellén a Magyar Nemzeti Cirkuszban / Fotó: Váradi Tamás

– Milyen a kapcsolatod a Balatonnal? Vannak kedvenc boraid?
– Tihanyban, a Bujtor István Szabadtéri Színpadon rendszeresen felléptük a zenekarral. Balatonalmádit is szeretem, oda sokszor járunk, hiszen a feleségem édesanyja ott lakik. Balatonlelle mostanában a bázis, Balázsék jóvoltából. Rajtuk keresztül ismertem meg Laposa Bencét, akinek a borait nagyon szeretem! Nagyon ízlik a friss, üde fehér bora!

 

Farkas Róbert és felesége Laposa Bencével

Farkas Róbert és felesége Laposa Bencével / Fotó: Farkas Róbert saját archívumából

– Vannak kedvenc helyeid? Mit szeretsz a tóban?
– Az északi partot és a délit egyaránt szeretem, mindenhova más köt. Sokszor lépünk fel Tihanyban, Almádihoz családi szálak kötnek, a déli parti barátság pedig Lelléhez és Balatonszárszóhoz köt minket. Nekem a Balaton a Balaton, minden területét szeretem.

Farkas Róbert és felesége a Balatonon / Fotó: Farkas Róbert saját archívumából

Farkas Róbert és felesége a Balatonon / Fotó: Farkas Róbert saját archívumából

– Tudod, hogy összesen mennyi koncertetek volt a Budapest Bárral a Balaton körül?
– Nyári szezonban 6-7 koncertünk van a tónál, ha ezt beszorzod azzal, hogy 13 éve zenélünk, 70 koncert körül járunk.

– Szoktál sportolni is a Balatonnál?
– A feleségemmel ezen a nyáron három nap alatt körbetekertük a Balatont. Napi 70-80 km-t kerekeztünk, 228 km-re jött ki a kör.

Mindent megtudhatsz a balatoni bringázásról, ide kattintva.

– Visszatérve a cirkuszra: a dalokat az adott produkcióhoz, cirkuszi számhoz választjátok, igazítjátok. Van olyan szerzeményetek, amelynek kifejezetten jól áll a cirkuszi közeg?
– Rutkai Bori dala, a Gyurgyevó például cirkuszról, lovarnőkről és pónilovakról szól. Ez a dal tökéletesen illik ebbe a közegbe. Van Borinak egy másik dala, amelyben van egy arabos rész, ebben a számban az Ezeregyéjszakát idéző lányok és tevék szerepeltek, ez szintén része a programnak. A cirkusznak van egy motoros akrobata produkciója – egy drótkötélen egyensúlyozik egy motoron Simet László artista. Érdekesség, hogy ennek az előadásnak tőlünk függetlenül az volt az eredeti zenéje, amit mi is játszunk, így egyértelmű volt a találkozás.

– Ki tudnál emelni egy különleges pillanatot a balatonlellei fellépésből?
– 25 éves a cirkusz és ez alkalomból készítettek egy nagyon különleges lovas számot Gypsy fantasia címen. Elképesztő produkció, nagyon nehéz elemekkel, nagyszerű artistákkal és csodálatos lovakkal. Erre a számra mi összeraktunk egy különleges zenei egyveleget. Nagyon izgalmas volt az egész. Én a porond közepén hegedültem és körülöttem mindenhol lovasok száguldottak. Lélegzetelállító volt!

Budapest Bár koncert Balatonlellén a Magyar Nemzeti Cirkuszban / Fotó: Váradi Tamás

Budapest Bár koncert Balatonlellén a Magyar Nemzeti Cirkuszban / Fotó: Váradi Tamás

– Lesz egy, a lelleihez hasonló, különleges fővárosi fellépésetek is.
– Így van. Október 24-én lépünk fel Nagytétényben, a Magyar Nemzeti Cirkuszban, hiszen október közepén Budapesten turnézik a cirkusz. Itt a zenekarral Behumi Dóri, Frenk és Kiss Tibor, Rutkai Bori, Keleti András és Kollár-Klemencz László lép fel. Reméljük, meg tudjuk ismételni a lellei előadás sikerét, de készülünk új dalokkal és más, különleges produkciókkal is.

– Terveztek folytatást is?
– Vannak erre vonatkozó tervek, tervezgetünk egy produkciót, amelyet az elejétől kezdve közösen építünk fel a cirkusszal: egy olyan produkciót, amely abszolút közös gyermek lesz.

 

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Farkas Róbert és ifj Richter József / Budapest Bár koncert Balatonlellén a Magyar Nemzeti Cirkuszban / Fotó: Váradi Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva