Szaniszló Hajnalka | 2020.03.16. 06:00
Koncert- és színházélmény - a live stream a kultúra új eszköze
Ugye, tudjátok, hogy nem kell lemondanunk a kultúráról? Otthon, a nappaliban ülve ÉLŐBEN is nézhetünk színházi előadást és koncertet is. Mutatjuk a LIVE STREAM által kihasználható kulturális programlehetőségeket.

A kultúra világa nincs könnyű helyzetben napjainkban, azonban világszerte és hazánkban is nagyon pozitív lépésekkel reagál a körülményekre. Bár sok negatív komment és videó árasztja el a közösségi médiát, amelyben főleg zenészek, színészek adnak hangot aggodalmaiknak, szerencsére rengeteg a jó példa is.

Operaházak, színházak, kiállítótermek és zenészek tartanak koncerteket és előadásokat zárt ajtók mögött, s közvetítik azokat számunkra. Real time, bárki számára elérhető formában, a XXI. századi digitális világ előnyeit kihasználva, az internet segítségével. Számos példa van arra, hogy múzeumok vagy épp képtárak teszik elérhetővé tárlataikat, archívumaikat. Virtuális látogatóik számára! Talán évtizedekkel ezelőtt sci-fibe illő lett volna az elképzelés, hogy a Magyar Állami Operaház előadását otthonról tekintsük meg vagy hogy cirkuszba menjünk a Faceboook segítségével (tekintve, hogy akkoriban még nem is létezett ez a közösségi oldal, nem hogy „live stream”).

Amire az elmúlt években kommunikációs kampányokat építettek fel és amelyre applikációk hada jött létre az elmúlt években, az most minden eddiginél szervesebben a hétköznapjaink részévé válik – de nem csak a connected-generation eszköze lesz: ha nem akarunk elbújni a föld alá és nélkülözni a kultúrát, akkor fel kell zárkóznunk ezekhez a platformokhoz. S milyen jó, hogy léteznek ezek az eszközök! Így nem kell megvonnunk magunktól a koncerteket vagy a színházat sem, s élőben követhetjük figyelemmel az előadásokat.

A jelenlegi helyzet egy rövid időre átalakítja a világunkat. Talán jön majd egy olyan új világrend, ami már soha nem lesz 100%-ban visszaalakítható a pár hónappal ezelőttire, de hogy jobb legyen, azért most mi is tehetünk. Nézzük a pozitív oldalát, hiszen ezt is túl fogjuk élni.

Hamarosan újra kiülhetünk majd a keszthelyi Festetics kastély kávézójának teraszára egy jó kávéra, beülhetünk a Pannon Várszínáz előadásaira és tombolhatunk az Expresszóban egy jó pop-rock koncerten. S természetesen hamarosan jön a jó idő és nagy reménnyel telve mondhatjuk, hogy élvezzük Gyenesdiás ezernyi programjának egyikét, tombolunk a siófoki Plázson. A gyerkőcök a játszótéren sikítoznak majd örömükben, tekerjük a köröket az izzasztó badacsonyi emelkedőkön, borozunk Paloznakon vagy épp seggest ugrunk a Balatonba.

 

 

Lássuk meg a pozitívumokat az élethelyzetünkben és használjuk ki az otthon eltöltött időt is. Különösen, ha kultúráról van szó, hiszen számos lehetőség kínálkozik annak fogyasztására és nem feltétlenül csak a tévézésre és a torrent-oldalakra kell gondolni.

A Pagony kiadó például a videómegosztó csatornáján kínál szuper lehetőségeket és tett közzé több tucatnyi örökérvényű mesét, amelyet a gyerekek mellett a felnőttek is szívesen néznek, hiszen nosztalgikus érzés: mi is ezekre a mesékre aludtunk el gyerekkorunkban – legfeljebb a keményfedeles könyvől olvasta fe az anyukánk, most pedig a szemünk előtt elevendik meg a gyermekkor varázslata.

 

 

Túl a kultúrális élet adta szuper stream lehetőségeken, más is van a Balatonnál, amit bátran kihasználhatsz:

Hévíz most is tökéletes helyszín a pihenésre.

A füredi Balaton mozi továbbra is nyitva tart – természetesen a szükséges óvintézkedések és létszámkorlát figyelembevételével.

Több nagy tavaszi fesztivál kénytelen lemondani, vagy halasztani programjait. Mindezektől függetlenül a Balatonnál továbbra is lehetőség van a kikapcsolódásra. Ezt is mutatjuk „Elmaradó rendezvények – mit csináljunk helyettük?” című cikkünkben.

 

Nyitókép: Shutterstock

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva