likeBalaton.hu | 2021.08.28. 13:00
Kóstolj dinnyét a Balatonnál
Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is világszínvonalú a magyar dinnye, teszteld le te is a nyári finomságot!

– Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is – mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.

Tarpataki Tamás kiemelte, hogy Magyarország a negyedik legnagyobb dinnyetermesztő Európában Spanyol-, Görög-, és Olaszország után. – Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is világszínvonalú a magyar dinnye.
A korábbi években átlagosan 5 ezer hektárnyi területen termesztettek a magyar gazdálkodók dinnyét, amely terület tavaly mintegy ötödével csökkent a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok hatására. Hála illeti a magyar gazdálkodókat, akik bevállalják a komoly kockázatokkal járó, sok élőmunkát igénylő dinnyetermesztést.

Idén 2200 gazdálkodó 3700-3800 hektárnyi területen termesztett dinnyét. A hozamok „szépen felkúsztak”, 40-45 ezer tonna dinnye termett hektáronként, ami nagyon jó átlagnak számít.
Az árak alakulásáról annyit mondott, eddig 140-től 350 forintig többféle kilogrammonkénti árral találkozott.

Így vegyél finom dinnyét.

2018-ban megalakult a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesülete, így van egyfajta szervezettség, összefogás a gazdálkodók között, ami segít, hogy az árak is racionálisabbak legyenek. Tavaly az agrártárca előírta, minden kereskedelmi egységben fel kell tüntetni az áruk eredetét.

Igyekezzünk olyan dinnyét vásárolni, amelyen fel van tüntetve, hogy Magyarországról való.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője arról beszélt, hogy 2017 óta kampányolnak a belföldi dinnyefogyasztás növeléséért. Idén az ország több pontján – a balatonvilágosi Strand Fesztiválon is – kóstolókat tartanak.
A következő napokban a Veszprémi Állatkertben, a balatonboglári és a csopaki strandokon lesz szabadtéri kóstoló.
A dinnye egészséges, vitamindús, immunerősítő csemege.
A magyar gazdák mindig, a legnehezebb helyzetekben is helytállnak.

– Ha segíteni akarunk nekik, és tenni azért, hogy a kiváló minőségű magyar dinnye fennmaradjon, és ne járjon úgy, mint az egres, vagy esetleg a málna, eltűnve a hazai termesztésből, keressük és válasszuk a magyar dinnyét.

Forrás: MTI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva